Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Executivul a aprobat luni, 23 septembrie 2024, o rectificare bugetara care sa permita alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a cheltuielilor obligatorii si corelarea planificarii bugetare cu evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici si cu executia bugetara.
Rectificarea bugetara este construita tinand cont de patru piloni:
I. Rectificarea bugetara a fost fundamentata pe o crestere a veniturilor bugetare prin masuri de crestere a colectarii veniturilor curente ale statului, digitalizarea ANAF (e-Factura, e-TVA, e-Transport, case de marcat electronice) si implementarea modulelor antifrauda, care contribuie la conformarea voluntara si cresterea eficientei controalelor ANAF, cat si masurile instituite prin OUG 107/2024 privind amnistia fiscala, unde ANAF estimeaza incasari de 7,9 miliarde lei. De asemenea, se estimeaza o crestere a veniturilor aferente impozitului pe venit si salarii, cat si a contributiilor de asigurari sociale de peste 5,8 miliarde lei la nivelul bugetului general consolidat.
II. Sustinerea investitiilor pentru proiectele strategice
Bugetul pentru 2024 a fost construit in jurul investitiilor esentiale in infrastructura si imbunatatirii marilor servicii publice, dovada ca bugetul pentru investitii la inceputul anului a insumat la aproximativ 120,1 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investitiilor in PIB.
La sapte luni, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 56,99 miliarde lei, cu 46,4% mai mult decat anul trecut. Bugetul pentru santatate prezinta o crestere substantiala.
Prin alocarile suplimentare din acest an, bugetul pentru dezvoltare si investitii (care include si cofinantarile pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune si PNRR) pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratei ajunge la o valoare totala record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei, comparativ cu 47,4 miliarde lei in anul 2023.
Ministerul Transporturilor primeste suplimentar 5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinantarii proiectelor de infrastructura finantate din Planul National de Redresare si Rezilienta. Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii ajunge la un nivel record de 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decat bugetul aferent anului 2023.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei ajunge la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde lei. Acest buget este destinat in cea mai mare parte continuarii sustinerii proiectelor de investitii din programele nationale „Anghel Saligny”, PNDL 1 si 2, precum si programele Companiei Nationale de Investitii, la care se adauga complementar programele cu finantare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovarii si de programele de sustinere a mobilitatii urbane.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene primeste peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN (vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educational pentru anul scolar 2024-2025, pentru copii defavorizati, prima didactica etc.).
Tot pentru investitii sunt majorari si la ministerele Finantelor, Agriculturii si Energiei, dupa cum urmeaza:
Ministerul Finantelor primeste suplimentar 14,3 miliarde pentru asigurarea cofinantarii pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale MF si schemele de ajutor de stat gestionate de MF (subventia dobanzilor la IMM Invest Plus, subventia accizei la motorina, schemele de ajutor de stat pentru investitii - programul de industrializare).
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale primeste suplimentar 4,4 miliarde pentru proiectele finantate din fonduri europene.
in ceea ce priveste Ministerul Energiei, se aloca suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investitii destinate productiei de energie din surse regenerabile.
III. Alocari suplimentare pentru marile servicii publice: se asigura peste 20 miliarde lei suplimentar pentru Casa Nationala de Sanatate si Ministerul Educatiei, rezultand astfel un plus de peste 40 miliarde lei pentru educatie si sanatate, comparativ cu bugetele anului 2023.
Bugetul CNAS se suplimenteaza cu 11,324 miliarde de lei. Sunt bani pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente cu si fara contributie personala, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate in programele nationale cu scop curativ, precum si pentru investitii in spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sanatatii inregistreaza o crestere de 26%.
Alocarea de 4,59 miliarde de lei pentru Ministerul Educatiei subliniaza angajamentul Guvernului fata de cresterea accesului la educatie de calitate, fiind incluse aici salariile pentru cadre didactice, bursele si naveta elevilor. Acesti bani vin suplimentar la cea mai mare crestere din PIB la inceputul anului. Comparativ cu anul 2023, alocarile Guvernului pentru educatie cresc cu 61%, atingand un total de 58,5 miliarde de lei, cu 22,2 miliarde de lei peste nivelul cheltuielilor din anul 2022.
Prin alocarea de fonduri suplimentare pentru asistenta persoanelor cu dizabilitati, Guvernul demonstreaza un angajament ferm fata de protectia sociala si imbunatatirea calitatii vietii celor mai vulnerabili cetateni: 914 milioane lei in plus pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati si cheltuielile de functionare ale Directiilor Generale de Asistenta Sociala.
IV. Sprijin suplimentar pentru autoritatile publice locale: se aloca suplimentar 2,7 miliarde lei alocari suplimentare pentru cresterile salariale aferente personalului medical, din domeniul asistentei sociale si auxiliar serviciilor medico-sociale, precum decontarea transportului pentru elevi si programul pentru scoli.
Bugetele autoritatilor publice locale ajung astfel la un total de 29,5 miliarde lei, care includ cheltuielile medico-sociale si decontarii transportului pentru elevi, cat si a programelor dedicate scolilor.
Autoritatile publice locale vor beneficia de un buget de 1,2 miliarde lei pentru achitarea sumelor restante inregistrate in contabilitatea unitatilor adnimistrativ-teritoriale, inclusiv a insitutiilor publice finantate integral sau partial de la bugetul local si a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor, rezultate din relatii cu: furnizorii de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv cei care presteaza servicii publice de producere, transport si distributie energie termica, precum si plata contributiilor si obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale.
Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MFP a publicat Proiectul de RECTIFICARE BUGETARA. Deficitul a urcat la 4,3%Guvernul a crescut estimarea de cheltuieli primare in 2010 si prognozeaza venituri mai miciMinistrul Finantelor, despre rectificarea bugetara: Nu s-a decis nimic. Va fi postata pe site-ul MFP saptamana aceastaRectificarea bugetara a fost publicata. Se majoreaza impozitul pe cladiri si cresc cheltuielile de personalPrim-ministrul Orban: MFP finalizeaza luni proiectul privind rectificarea bugetaraUltimele articole
Ministerul Finantelor rectifica bugetul asigurarilor sociale de stat si cel pentru somaj. Vezi daca sumele au fost majorate sau diminuateProgramul Start-Up Nation, blocat! Ministrul Economiei promite sa remedieze situatiaMinistrul Finantelor, despre taxa auto: Am semnat documentele pentru restituirea ultimilor baniGuvernul a adoptat rectificarea bugetara pe 2019. Teodorovici: Cetatenii nu trebuie sa isi faca grijiGuvernul a aprobat rectificarea de venituri si cheltuieli a AFMArticole similare
Revigorarea economica este accelerata! Romania va utiliza fonduri europene de 30 de miliarde de euro pentru perioada post-pandemie de COVID-19Articole similare
Au fost publicate documentele necesare persoanelor care solicita tichete sociale in valoare de 250 leiNoua hotarare privind reorganizarea MFP si ANAFDatele expertului contabil/auditorului se preiau telefonic in vederea accesarii granturilor HoReCaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servitâ€Programul Start-Up Nation, aprobat de Guvern si in 2024. Finantarile ajung la 250.000 leiUltimele articole
Ajutor de incalzire a locuintei 2024. Pana pe 15 octombrie se depun cererileMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernAcord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca MondialaSPRIJIN FINANCIAR pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileDin 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in RomaniaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"