Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principali

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 24 Sep. 2024
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principali
Tags: rectificare bugetara, piloni principali, sprijin financiar

Executivul a aprobat luni, 23 septembrie 2024, o rectificare bugetara care sa permita alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a cheltuielilor obligatorii si corelarea planificarii bugetare cu evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici si cu executia bugetara.

Rectificarea bugetara este construita tinand cont de patru piloni:

I. Rectificarea bugetara a fost fundamentata pe o crestere a veniturilor bugetare prin masuri de crestere a colectarii veniturilor curente ale statului, digitalizarea ANAF (e-Factura, e-TVA, e-Transport, case de marcat electronice) si implementarea modulelor antifrauda, care contribuie la conformarea voluntara si cresterea eficientei controalelor ANAF, cat si masurile instituite prin OUG 107/2024 privind amnistia fiscala, unde ANAF estimeaza incasari de 7,9 miliarde lei. De asemenea, se estimeaza o crestere a veniturilor aferente impozitului pe venit si salarii, cat si a contributiilor de asigurari sociale de peste 5,8 miliarde lei la nivelul bugetului general consolidat.


II. Sustinerea investitiilor pentru proiectele strategice

Bugetul pentru 2024 a fost construit in jurul investitiilor esentiale in infrastructura si imbunatatirii marilor servicii publice, dovada ca bugetul pentru investitii la inceputul anului a insumat la aproximativ 120,1 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investitiilor in PIB. 

La sapte luni, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 56,99 miliarde lei, cu 46,4% mai mult decat anul trecut. Bugetul pentru santatate prezinta o crestere substantiala.

Prin alocarile suplimentare din acest an, bugetul pentru dezvoltare si investitii (care include si cofinantarile pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune si PNRR) pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratei ajunge la o valoare totala record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei, comparativ cu 47,4 miliarde lei in anul 2023.

Ministerul Transporturilor primeste suplimentar 5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinantarii proiectelor de infrastructura finantate din Planul National de Redresare si Rezilienta. Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii ajunge la un nivel record de 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decat bugetul aferent anului 2023.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei ajunge la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde lei. Acest buget este destinat in cea mai mare parte continuarii sustinerii proiectelor de investitii din programele nationale „Anghel Saligny”, PNDL 1 si 2, precum si programele Companiei Nationale de Investitii, la care se adauga complementar programele cu finantare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovarii si de programele de sustinere a mobilitatii urbane.

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene primeste peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN (vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educational pentru anul scolar 2024-2025, pentru copii defavorizati, prima didactica etc.).

Tot pentru investitii sunt majorari si la ministerele Finantelor, Agriculturii si Energiei, dupa cum urmeaza:

Ministerul Finantelor primeste suplimentar 14,3 miliarde pentru asigurarea cofinantarii pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale MF si schemele de ajutor de stat gestionate de MF (subventia dobanzilor la IMM Invest Plus, subventia accizei la motorina, schemele de ajutor de stat pentru investitii - programul de industrializare).

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale primeste suplimentar 4,4 miliarde pentru proiectele finantate din fonduri europene. 

in ceea ce priveste Ministerul Energiei, se aloca suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investitii destinate productiei de energie din surse regenerabile.


III. Alocari suplimentare pentru marile servicii publice: se asigura peste 20 miliarde lei suplimentar pentru Casa Nationala de Sanatate si Ministerul Educatiei, rezultand astfel un plus de peste 40 miliarde lei pentru educatie si sanatate, comparativ cu bugetele anului 2023.

Bugetul CNAS se suplimenteaza cu 11,324 miliarde de lei. Sunt bani pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente cu si fara contributie personala, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate in programele nationale cu scop curativ, precum si pentru investitii in spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sanatatii inregistreaza o crestere de 26%.

Alocarea de 4,59 miliarde de lei pentru Ministerul Educatiei subliniaza angajamentul Guvernului fata de cresterea accesului la educatie de calitate, fiind incluse aici salariile pentru cadre didactice, bursele si naveta elevilor. Acesti bani vin suplimentar la cea mai mare crestere din PIB la inceputul anului. Comparativ cu anul 2023, alocarile Guvernului pentru educatie cresc cu 61%, atingand un total de 58,5 miliarde de lei, cu 22,2 miliarde de lei peste nivelul cheltuielilor din anul 2022.

Prin alocarea de fonduri suplimentare pentru asistenta persoanelor cu dizabilitati, Guvernul demonstreaza un angajament ferm fata de protectia sociala si imbunatatirea calitatii vietii celor mai vulnerabili cetateni: 914 milioane lei in plus pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati si cheltuielile de functionare ale Directiilor Generale de Asistenta Sociala. 


IV. Sprijin suplimentar pentru autoritatile publice locale: se aloca suplimentar 2,7 miliarde lei alocari suplimentare pentru cresterile salariale aferente personalului medical, din domeniul asistentei sociale si auxiliar serviciilor medico-sociale, precum decontarea transportului pentru elevi si programul pentru scoli.

Bugetele autoritatilor publice locale ajung astfel la un total de 29,5 miliarde lei, care includ cheltuielile medico-sociale si decontarii transportului pentru elevi, cat si a programelor dedicate scolilor.

Autoritatile publice locale vor beneficia de un buget de 1,2 miliarde lei pentru achitarea sumelor restante inregistrate in contabilitatea unitatilor adnimistrativ-teritoriale, inclusiv a insitutiilor publice finantate integral sau partial de la bugetul local si a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor, rezultate din relatii cu: furnizorii de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv cei care presteaza servicii publice de producere, transport si distributie energie termica, precum si plata contributiilor si obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale.


Sursa: Min. Finantelor

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principali":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016