keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Amnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 23 Sep. 2024
amnistia-fiscala-beneficiari-masuri-termene-documente
Tags: amnistie fiscala, oug 107/2024, beneficiari amnistie fiscala

In acest articol discutam despre amnistia fiscala introdusa recent de Guvern prin OUG 107/2024. Ce presupune aceasta mai exact, care sunt pasii pe care firmele si persoanele fizice trebuie sa ii urmeze ca sa beneficieze de masuri, precum si termenele limita si documentele necesare, explicate in randurile care urmeaza.

Ce este amnistia fiscala?

 

Amnistia fiscala este o masura introdusa de Guvern prin OUG 107/2024 care prevede anularea unor obliga?ii bugetare pentru firme si persoane fizice.

 

Prin obligatii bugetare se intelege obligatii fiscale principale reprezentand impozite, taxe, contributii sociale, drepturi vamale si alte sume datorate bugetului general consolidat, precum si obligatii accesorii aferente acestora, stabilite prin:

a) declaratii fiscale;

b) decizii de impunere;

c) decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii;

d) orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe, contributii sociale, drepturi vamale si alte sume datorate bugetului general consolidat.

 

Cine poate beneficia de amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024?

 

Debitorii ce pot beneficia de facilitatile prevazute de OUG 107/2024 sunt toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutii publice.


In categoria debitorilor se includ si urmatorii debitori:

a) debitorii declarati insolvabili, potrivit legii;

b) persoanele carora li s-a stabilit raspunderea solidara potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul de procedura fiscala, sau raspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru obligatiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a raspunderii sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de atragere a raspunderii;

c) debitorii aflati in procedura insolventei ori aflati in dizolvare, potrivit prevederilor legale in vigoare;

d) debitorii care la data de 31 august 2024 inclusiv inregistreaza numai obligatii de plata accesorii nestinse aferente obligatiilor bugetare principale stinse pana la aceasta data, iar accesoriile nu au fost stinse pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, denumita in continuare ordonanta de urgenta, respectiv pana la data de 6 septembrie 2024;

e) debitorii carora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligatii bugetare principale scadente pana la data de 31 august 2024 inclusiv, ca urmare a unui control fiscal aflat in derulare la data de 6 septembrie 2024, indiferent de data comunicarii deciziei de impunere.

 

Principalele masuri ale amnistiei fiscale (OUG 107/2024)

Principalele masuri ale OUG 107/2024:


Masura 1 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cazul contribuabililor care datoreaza la aceasta data atat obligatii bugetare accesorii, cat si obligatii bugetare principale.

Masura 2 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente diferentelor de obligatii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 31 august 2024 inclusiv.

Masura 3 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, daca la aceasta data contribuabilul datoreaza doar accesorii, iar obligatiile bugetare principale au fost stinse.

Masura 4 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a controlului fiscal, care este in curs de derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Masura 5 - Anularea unor obligatii fiscale principale in cazul persoanelor fizice:

Pentru persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, se acorda:

  • anularea unui procent de 50% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate in procent de 75% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, se acorda:

  • anularea unui procent de 25% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

 

Cum poti beneficia de amnistia fiscala?

 

Pentru a beneficia de amnistia fiscala trebuie sa urmezi cativa pasi importanti si sa ai grija la termenele limita.

 

Pasi de urmat

 

Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

 

a) toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevazuta la art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;

b) sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;

c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.
Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;

d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a)-c), pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Termene importante

Mare atentie! Cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusa, dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a)-c) de mai sus, pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

 

Documente necesare

 

Debitorii isi exprima intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare, respectiv a obligatiilor de plata accesorii si/sau a unui procent din obligatiile bugetare principale prin depunerea unei notificari, astfel:
 

a) la registratura organului fiscal central competent, in cazul persoanelor fizice care nu sunt inrolate in serviciul "Spatiu privat virtual", denumit in continuare SPV;

b) prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in cazul persoanelor fizice care nu sunt inrolate in SPV;

c) prin intermediul serviciului SPV.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016