Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2024
Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)
Tags: esalonare la plata, amnistie fiscala

Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala carepresupune facilitati pentru contribuabili precumanularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datoriein cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale.

Firmele care beneficiaza deja de esalonare la plata obligatiilor fiscale pot solicita si amnistia fiscala?
 

Esalonare la plata obligatiilor fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)


Sa luam cazul unei societati care beneficiaza de esalonare la plata obligatiilor fiscale, acordata conform prevederilor art 207 alin 1 din Codul de procedura fiscala si ale Ordinului Presedintelui ANAF nr 90 din 2016 in anul 2022 pentru o perioada de 48 luni.


Societatea poate beneficia de amnistia fiscala conform OUG 107 din 2024 pentru accesoriile existente in sold la data de 31.08.2024?


Specialistul nostru considera ca se poate beneficia de amnistie fiscala in baza OUG 107/2024 sub forma anularii dobanzilor, penalitatilor si oricaror alte accesorii aferente obligatiilor bugetare principale (debite inclusiv impozite cu retinere la sursa), care sunt restante la data de 31 august 2024 inclusiv, daca pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024 sunt achitate toate aceste obligatii principale, precum si daca sunt indeplinite si alte cerinte specifice reglementate de ordonanta (plata obligatiilor curente, depunerea tuturor declaratiilor conform vectorului fiscal, depunerea cererii de anulare a accesoriilor pana la 25 noiembrie 2024 art. II lit. a-d din ordonanta.).


Conform art. I alin. 3 lit. a din OUG 107/2024 nu sunt considerate obligatii de plata restante la data de 31 august 2024 inclusiv, obligatiile bugetare pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv. 

 

In schimb, conform art. I alin. 4 din OUG 107/2024 sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv si obligatiile de plata pentru care, la aceasta data, se afla in curs de derulare o inlesnire la plata, iar ulterior acestei date, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, inlesnirea la plata isi pierde valabilitatea.


Potrivit art. IX din OUG 107/2024, debitorii care la data intrarii in vigoare a ordonantei (6 septembrie 2024) urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit Codului de procedura fiscala pot beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor in conditiile prevazute la art. III-V si XVI. 

 

Acesti debitori pot beneficia, in baza cererii de anulare a dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor, depuse pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024. 

 

Cererea de anulare va fi depusa, fara a fi necesara notificarea organului fiscal cu privire la intentia lor si fara a se emite certificat de atestare fiscala si decizie de amanare la plata a unor obligatii bugetare, dupa cum se specifica la art. 7 alin. 1 din Procedura de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin OMF 5521/2024.


In concluzie, societatea va putea beneficia de amnistia fiscala pentru accesorii daca achita integral debitul principal ce face obiectul esalonarii pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv si indeplineste si celelalte conditii prevazute de OUG 107/2024.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
  

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016