Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala carepresupune facilitati pentru contribuabili precumanularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datoriein cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale.
Firmele care beneficiaza deja de esalonare la plata obligatiilor fiscale pot solicita si amnistia fiscala?
Esalonare la plata obligatiilor fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)
Sa luam cazul unei societati care beneficiaza de esalonare la plata obligatiilor fiscale, acordata conform prevederilor art 207 alin 1 din Codul de procedura fiscala si ale Ordinului Presedintelui ANAF nr 90 din 2016 in anul 2022 pentru o perioada de 48 luni.
Societatea poate beneficia de amnistia fiscala conform OUG 107 din 2024 pentru accesoriile existente in sold la data de 31.08.2024?
Specialistul nostru considera ca se poate beneficia de amnistie fiscala in baza OUG 107/2024 sub forma anularii dobanzilor, penalitatilor si oricaror alte accesorii aferente obligatiilor bugetare principale (debite inclusiv impozite cu retinere la sursa), care sunt restante la data de 31 august 2024 inclusiv, daca pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024 sunt achitate toate aceste obligatii principale, precum si daca sunt indeplinite si alte cerinte specifice reglementate de ordonanta (plata obligatiilor curente, depunerea tuturor declaratiilor conform vectorului fiscal, depunerea cererii de anulare a accesoriilor pana la 25 noiembrie 2024 art. II lit. a-d din ordonanta.).
Conform art. I alin. 3 lit. a din OUG 107/2024 nu sunt considerate obligatii de plata restante la data de 31 august 2024 inclusiv, obligatiile bugetare pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv.
In schimb, conform art. I alin. 4 din OUG 107/2024 sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv si obligatiile de plata pentru care, la aceasta data, se afla in curs de derulare o inlesnire la plata, iar ulterior acestei date, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, inlesnirea la plata isi pierde valabilitatea.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Potrivit art. IX din OUG 107/2024, debitorii care la data intrarii in vigoare a ordonantei (6 septembrie 2024) urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit Codului de procedura fiscala pot beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor in conditiile prevazute la art. III-V si XVI.
Acesti debitori pot beneficia, in baza cererii de anulare a dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor, depuse pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024.
Cererea de anulare va fi depusa, fara a fi necesara notificarea organului fiscal cu privire la intentia lor si fara a se emite certificat de atestare fiscala si decizie de amanare la plata a unor obligatii bugetare, dupa cum se specifica la art. 7 alin. 1 din Procedura de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin OMF 5521/2024.
In concluzie, societatea va putea beneficia de amnistia fiscala pentru accesorii daca achita integral debitul principal ce face obiectul esalonarii pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv si indeplineste si celelalte conditii prevazute de OUG 107/2024.
Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleOUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataFacilitati fiscale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019. ANULAREA unor obligatii accesoriiConditii pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilii pentru mentinerea esalonarii la plataComunicarea firmelor cu fiscul se va face exclusiv prin SPV din martie 2022Ultimele articole
Informare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniProcedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plataControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGFormularul D8 - Cererea de acordare a esalonarii la plata- este disponibil pe site-ul ANAFArticole similare
ANAF, Comunicat de Presa: Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92 pe 2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termenOUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscalePosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Amnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiUltimele articole
AMNISTIE FISCALA 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareAMNISTIE FISCALA, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazProcedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024AMNISTIE FISCALA. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiOUG 107/2024. Accesoriile obligatiilor de plata la fondul de mediu beneficiaza de masura?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"