Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Incepand cu 2025, contribuabilii care doresc sa acceseze facilitatile de esalonare la plata a obligatiilor fiscale vor beneficia de un proces mult simplificat. Ordinul ANAF nr. 597/2025 aduce modificari importante in procedura esalonarii clasice, cu scopul de a reduce birocratia si de a facilita conformarea fiscala.
Noile reguli vizeaza atat forma cererii, cat si documentele necesare sau modul in care organele fiscale analizeaza situatia financiara a contribuabilului. De asemenea, se introduc ajustari semnificative si in procedura esalonarii simplificate, eliminand anumite conditii restrictive si clarificand competentele administrative.
Cuprins
Modificari privind esalonarea clasica prin Ordinul 597/2025
1. Simplificarea cererii si a documentelor necesare
2. Procedura de aplicare a esalonarii clasice
Alte modificari relevante din procedura de esalonare clasica

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Examen Consultant Fiscal 2025
Ce se modifica in procedura simplificata de esalonare la plata
1. Se mentine prevederea potrivit careia organele fiscale din subordinea ANAF pot acorda esalonari pentru creantele vamale stabilite de organele vamale, atunci cand acestea sunt transmise pentru recuperare prin executare silita.
2. Se elimina posibilitatea acordarii esalonarii simplificate pentru debitorii prevazuti la art. 204 din Codul de procedura fiscala – adica cei care trebuie sa achite obligatii fiscale intr-un termen stabilit pentru a-si pastra valabilitatea unei autorizatii, a unui acord sau a unui alt act administrativ emis de autoritati.
3. Este abrogata prevederea care permitea aprobarea unei noi perioade de esalonare in cazul modificarii deciziei de esalonare
4. Dispare si prevederea privind renuntarea la intentia de restructurare a obligatiilor bugetare (in contextul O.G. nr. 6/2019), in situatiile in care contribuabilul a depus deja notificarea corespunzatoare.
5. Contribuabilii pot depune o singura cerere de modificare sau mentinere a esalonarii pe toata perioada de valabilitate a acesteia, inlocuind regimul anterior care permitea doua cereri.
6. Se introduce un formular nou, care reflecta acordul de principiu in situatia in care debitorul doreste modificarea sau mentinerea esalonarii, iar mentinerea actului administrativ (autorizatie, acord etc.) depinde de achitarea obligatiilor fiscale intr-un anumit termen.
Aceste modificari au ca efect direct usurarea procesului de solicitare a esalonarii pentru contribuabili, eliminand o parte din birocratia anterioara.
Daca ai contribuabili care solicita esalonare, este esential sa cunosti noile reguli si sa folosesti modelul actualizat al formularului.

Consultant fiscal din anul 2008, expert contabil, specialist in consultanta privind TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, specialist in contabilitate financiara si de gestiune, specialist in probleme de procedura fiscala Studii: absovent al Academiei de Studii Economice Bucuresti, absolvent al Masterului Management in administratie Experienta: - 16 ani in contabilitate financiara, de gestiune si in fiscalitate, din care 7 ani director economic; - 12 ani in finante publice ocupand diverse functii de conducere de la sef serviciu pana la sef administratie; - 1 an in audit intern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia companiilor! Florin Citu prezinta Ordonanta privind esalonarea la plata pe o perioada de 12 luni a obligatiilor fiscalePierderea esalonarii la plata. Ce se mai poate face?Cum se procedeaza pentru esalonarea la plata a datoriilor catre ANAF in 2017Codul fiscal 2011 (Partea IV.2): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Noi masuri fiscale privind esalonarea la plata. Norme speciale pentru debitorii a caror activitate este restransa/inchisaUltimele articole
ESALONARE LA PLATA obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)OUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataInformare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniProcedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plata
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"