Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Esalonare clasica la plata in 2025: ANAF simplifica procedura

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Jinga la 19 Mai. 2025
Esalonare clasica la plata in 2025: ANAF simplifica procedura
Tags: esalonarea la plata clasica, esalonare la plata, ordinul 597/2025

Incepand cu 2025, contribuabilii care doresc sa acceseze facilitatile de esalonare la plata a obligatiilor fiscale vor beneficia de un proces mult simplificat. Ordinul ANAF nr. 597/2025 aduce modificari importante in procedura esalonarii clasice, cu scopul de a reduce birocratia si de a facilita conformarea fiscala.

Noile reguli vizeaza atat forma cererii, cat si documentele necesare sau modul in care organele fiscale analizeaza situatia financiara a contribuabilului. De asemenea, se introduc ajustari semnificative si in procedura esalonarii simplificate, eliminand anumite conditii restrictive si clarificand competentele administrative.

Modificari privind esalonarea clasica prin Ordinul 597/2025

Ordinul ANAF nr. 597/2025 aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste procedura esalonarii clasice la plata a obligatiilor fiscale, vizand atat continutul cererii, cat si modul de analizare a situatiei contribuabililor de catre organele fiscale.
 
In continuare vom vedea cateva modificari aduse esalonarii clasice prin Ordinul 597/2025:
 

1. Simplificarea cererii si a documentelor necesare

 
Anexa nr. 1 din Ordinul ANAF nr. 90/2016 a fost actualizata, astfel:
Modelul cererii de acordare a esalonarii a fost revizuit si imbunatatit, pentru a fi mai clar si mai usor de utilizat.
A fost redusa lista documentelor justificative care trebuie anexate cererii, cu scopul de a simplifica procedura de transmitere electronica prin SPV (Spatiul Privat Virtual).
 

2. Procedura de aplicare a esalonarii clasice

 
Anexa nr. 2, care reglementeaza aplicarea esalonarii de catre organul fiscal central, a fost modificata in mai multe puncte cheie:
 
A fost clarificata competenta privind acordarea esalonarii in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice independente sau exercita profesii liberale – aceste cazuri vor fi gestionate de catre organul fiscal care administreaza respectivele obligatii.
 
A fost eliminata obligatia contribuabilului de a depune documente financiare detaliate, precum:
situatia financiara anuala;
situatia incasarilor si platilor din ultimele 6 luni;
situatia indicatorilor economici si alte informatii similare.
 
In schimb, organele fiscale vor analiza datele pe care le detin deja, inclusiv informatii despre disponibilitatile din conturile bancare si veniturile realizate, mai ales in cazul persoanelor fizice. Aceasta abordare vizeaza constatarea dificultatilor financiare temporare fara a solicita date suplimentare de la debitor.

Alte modificari relevante din procedura de esalonare clasica

In continuare vom vedea alte modificari relevante din procedura de esalonare clasica:
 
A fost reconfirmata competenta organelor fiscale subordonate ANAF de a acorda inlesniri pentru creantele vamale stabilite de organele vamale, atunci cand acestea sunt transmise spre recuperare prin executare silita.
Au fost introduse reglementari privind constituirea garantiilor pentru debitorii care ofera sume mai mici sau mai mari de 50% din valoarea obligatiilor fiscale restante.
S-au actualizat prevederile care tin de verificarea conditiilor de acordare, modificare sau mentinere a esalonarii, prin revizuirea continutului referatelor interne denumite "A" si "B".
Se precizeaza ca obligatiile fiscale care nu pot fi esalonate nu vor mai fi incluse in decizia de modificare a esalonarii.
A fost redusa frecventa de depunere a cererilor de modificare sau mentinere a esalonarii: de la doua cereri/an la o singura cerere/an calendaristic sau fractie de an.
A fost eliminata posibilitatea aprobarii unei alte perioade de esalonare in cazul modificarii unei decizii deja emise.
A fost introdusa o procedura distincta pentru debitorii aflati in insolventa.
Au fost actualizate modelele de formulare utilizate in cadrul procedurii de esalonare.
A fost introdus un nou formular care permite exprimarea acordului privind analizarea iesirii din procedura insolventei de catre organul fiscal.

Ce se modifica in procedura simplificata de esalonare la plata

1. Se mentine prevederea potrivit careia organele fiscale din subordinea ANAF pot acorda esalonari pentru creantele vamale stabilite de organele vamale, atunci cand acestea sunt transmise pentru recuperare prin executare silita.

2. Se elimina posibilitatea acordarii esalonarii simplificate pentru debitorii prevazuti la art. 204 din Codul de procedura fiscala – adica cei care trebuie sa achite obligatii fiscale intr-un termen stabilit pentru a-si pastra valabilitatea unei autorizatii, a unui acord sau a unui alt act administrativ emis de autoritati.

3. Este abrogata prevederea care permitea aprobarea unei noi perioade de esalonare in cazul modificarii deciziei de esalonare

4. Dispare si prevederea privind renuntarea la intentia de restructurare a obligatiilor bugetare (in contextul O.G. nr. 6/2019), in situatiile in care contribuabilul a depus deja notificarea corespunzatoare.

5. Contribuabilii pot depune o singura cerere de modificare sau mentinere a esalonarii pe toata perioada de valabilitate a acesteia, inlocuind regimul anterior care permitea doua cereri.

6. Se introduce un formular nou, care reflecta acordul de principiu in situatia in care debitorul doreste modificarea sau mentinerea esalonarii, iar mentinerea actului administrativ (autorizatie, acord etc.) depinde de achitarea obligatiilor fiscale intr-un anumit termen.

Aceste modificari au ca efect direct usurarea procesului de solicitare a esalonarii pentru contribuabili, eliminand o parte din birocratia anterioara.

Daca ai contribuabili care solicita esalonare, este esential sa cunosti noile reguli si sa folosesti modelul actualizat al formularului.

Ionut Jinga de Ionut Jinga
Consultant fiscal din anul 2008, expert contabil, specialist in consultanta privind TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, specialist in contabilitate financiara si de gestiune, specialist in probleme de procedura fiscala Studii: absovent al Academiei de Studii Economice Bucuresti, absolvent al Masterului Management in administratie Experienta: - 16 ani in contabilitate financiara, de gestiune si in fiscalitate, din care 7 ani director economic; - 12 ani in finante publice ocupand diverse functii de conducere de la sef serviciu pana la sef administratie; - 1 an in audit intern.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016