Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta reaminteste contribuabililor persoane fizice si juridice ca in M.O. nr. 290 din data de 06 aprilie 2023 a fost publicata O.U.G nr. 20/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, respectiv au fost modificate procedurile referitoare la esalonarea clasica precum si esalonarea in forma simplificata.
Modificari privind esalonarea clasica
Incepand cu data de 06 aprilie 2023, organul fiscal central acorda la cererea debitorilor esalonari la plata, pe o perioada de cel mult 5 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a acestora. Esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii in cuantumul prevazut de lege si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata.
O modificare importanta se refera la excluderea din sfera esalonarii la plata pentru:
- obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta ajutor de stat sau de minimis de recuperat acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat;
- obligatiile fiscale care reprezinta accize.
Odata cu publicarea in M.O. a O.U.G. nr. 20 din 2023, intervine obligatia de a constitui garantii si pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, precum si cele care fac obiectul amanarii la plata de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice, 10.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice.
Contribuabilii pot depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic.
Debitorii pot solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data intr-un an calendaristic.
Modificari privind esalonarea in forma simplificata
Nu intra in sfera esalonarii la plata, in forma simplificata:
- obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta ajutor de stat sau de minimis
de recuperat acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat; - obligatii reprezentand accize;
- impozitele si contributiile sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa;
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- taxele aferente activitatilor din domeniul jocurilor de noroc.
Debitorii pot depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata.
Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari la plata pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi. S-a dublat nivelul dobanzii de la 0,01% la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, cu exceptia esalonarilor acordate pentru obligatiile fiscale rezultate din titlurile de creanta emise de autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene, pentru care dobanzile se calculeaza conform prevederilor OUG nr. 66/2011.
Debitorii pot solicita organului fiscal mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata.
Debitorii care la data depunerii cererii de esalonare la plata in forma simplificata au in derulare esalonari la plata in forma clasica (pe maximum 5 ani) nu mai pot beneficia de esalonare la plata in forma simplificata.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Din 6 aprilie 2023 se aplica modificarile introduse prin OUG 20/2023 privind instituirea unor facilitati fiscaleArticole similare
ANAF, esalonarea la plata a obligatiilor fiscale: Cate zile se poate intarzia plata esalonarii?Documentar fiscal: Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restantePierderea valabilitatii esalonarii la plata. Aplicare split TVA. Tratament contabilCe procedura urmati pentru esalonarea la plata a datoriilorCe trebuie sa stim despre esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleUltimele articole
Informare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniProcedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plataControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGFormularul D8 - Cererea de acordare a esalonarii la plata- este disponibil pe site-ul ANAFArticole similare
30 septembrie- termenul final de depunere a cererii de esalonare la plata simplificata. Ce conditii trebuie sa indeplineasca contribuabiliiReminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleEsalonarea la plata in forma simplificata ar putea fi prelungita pana la 30 septembrie 2021. Proiect OUGContribuabilii pot depune cererile pentru ESALONAREA LA PLATA SIMPLIFICATA pana la 31 martie 2021 inclusivJoi, 30 septembrie 2021, este termenul limita pentru indeplinirea a doua obligatii fiscale importanteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"