Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro
de InfoTva.ro la 26 Nov. 2018Pierderea valabilitatii esalonarii la plata este un subiect de actualitate pentru contribuabili, acestia confruntandu-se adesea cu intrebari fara raspuns, atunci cand sunt pusi in aceasta situatie.
Asadar, unul dintre specialistii nostri va lamuri care este data de la care o societate comerciala platitoare de TVA, care a pierdut o esalonare pentru plata debitelor din TVA, aplica TVA split. Ce trebuie sa faca societatea, din punct de vedere fiscal, declarativ, contabil?
Raspunsul specialistului
Potrvit art. 2 alin. (1) lit. b) din OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA:
"(1) Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
(7) Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) organizeaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. In registru se inscriu urmatoarele informatii: denumirea/numele si prenumele persoanei impozabile/institutiei publice, codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, data inscrierii in registru, modul de aplicare a mecanismului platii defalcate a TVA, respectiv obligatoriu sau optional. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul ANAF.
(8) Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (2) si (6) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii. Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, astfel:
a) persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), incepand cu 1 martie 2018;
b) persoanele prevazute la alin. (1) lit. b), incepand cu data de 1 a celei de a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul prevazut la alin. (1) lit. b)".
Asadar, in cazul pierderii esalonarii la plata, intrarea in procedura split TVA se face incepand cu data de 1 a celei de a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul de 60 zile lucratoare de la scadenta obligatiilor fiscale.
Prin urmare, daca firma a pierdut esalonarea in luna noiembrie si daca s-a implinit termenul de 60 de zile, aplica procedura split TVA incepand cu data de 1 ianuarie 2019.
Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, fara o notificare din partea firmei.
Obligatiile firmei constau in deschiderea unui cont distinct de TVA (la trezorerie sau la o banca) si comunicarea respectivului cont catre toti beneficiarii/clientii sai, astfel incat acestia sa faca plata TVA din facturi in contul de TVA al firmei respective
De asemenea, incepand cu data intrarii in split TVA, taxa pe valoarea adaugata din facturile furnizorilor va fi virata din contul de TVA al societatii, potrivit art 199 alin 2 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala: "Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma nestinsa".
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Aplicare split TVA. Tratament contabil":
Rating:
Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Rezumat OG 23/2017 privind plata defalcata TVASplit TVA. Deschiderea contului de TVA in trezorerie sau banci. Cum procedam?Buletin informativ: Split TVA, 20 raspunsuri sesiune online ANAF si explicatiile consultantului fiscalPersoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)Split TVA. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor OG 23/2017Ultimele articole
Nicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul split TVA. Proiect adoptat de senatoriSocietate in insolventa: Aplicarea facilitatilor fiscale instituite de OG 6/2019Modificarea OMFP 103/2016 - justificarea scutirilor de TVA (propunere CCF)Split TVA, ca urmare a neplatii TVA-ului la termen. Obligatii fiscaleCare sunt conturile de venituri ale bugetului de stat in care sunt incasate sume din contul de TVA?
Mai multe articole despre OG 23
Articole similare
Operatiuni privind incasari prin card bancar si ajustare TVA aferent sumelor returnate. Care e procedura privind SPLIT TVA?Gabriel Biris vede in SPLIT TVA mai degraba crearea unui nou instrument de controlSPLIT TVA. Care sunt regulile de aplicare?De la 1 ianuarie 2018, firmele care aplica SPLIT TVA vor emite doua bilete la ordinFurnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuieliiUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatori
Mai multe articole despre split tva
Articole similare
MFP extinde sfera de acordare a esalonarii la plataTermene de suspendare si executari silite in perioada de pandemieReminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleFacilitati fiscale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019. ANULAREA unor obligatii accesoriiScapa de datorii in 2013 | Comunicat privind esalonarea la plataUltimele articole
Contribuabilii pot depune cererile pentru esalonarea la plata simplificata pana la 31 martie 2021 inclusivMinisterul Finantelor mentine in continuare esalonarea simplificata pentru sume de peste 500 de lei, respectiv 5.000 de leiNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Este OFICIAL! A fost modificata procedura de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante (Ordinul 2998/2020)Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)
Mai multe articole despre esalonare la plata

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"