Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pierderea valabilitatii esalonarii la plata este un subiect de actualitate pentru contribuabili, acestia confruntandu-se adesea cu intrebari fara raspuns, atunci cand sunt pusi in aceasta situatie.
Raspunsul specialistului
"(1) Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
(8) Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (2) si (6) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii. Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, astfel:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Asadar, in cazul pierderii esalonarii la plata, intrarea in procedura split TVA se face incepand cu data de 1 a celei de a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul de 60 zile lucratoare de la scadenta obligatiilor fiscale.
Prin urmare, daca firma a pierdut esalonarea in luna noiembrie si daca s-a implinit termenul de 60 de zile, aplica procedura split TVA incepand cu data de 1 ianuarie 2019.
Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, fara o notificare din partea firmei.
Obligatiile firmei constau in deschiderea unui cont distinct de TVA (la trezorerie sau la o banca) si comunicarea respectivului cont catre toti beneficiarii/clientii sai, astfel incat acestia sa faca plata TVA din facturi in contul de TVA al firmei respective
De asemenea, incepand cu data intrarii in split TVA, taxa pe valoarea adaugata din facturile furnizorilor va fi virata din contul de TVA al societatii, potrivit art 199 alin 2 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala: "Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma nestinsa".
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Split TVA: Cine depune Formularul 310 si ce documente justificative sunt obligatoriiModificarea OMFP 103/2016 - justificarea scutirilor de TVA (propunere CCF)Split TVA - au fost introduse conturile contabile pentru evidenta contabilaSplit TVA. Care este procedura pentru plata unei facturi?Toate actele normative privind Split TVA. Oficial ANAFUltimele articole
Nicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul split TVA. Proiect adoptat de senatoriSocietate in insolventa: Aplicarea facilitatilor fiscale instituite de OG 6/2019Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)Split TVA, ca urmare a neplatii TVA-ului la termen. Obligatii fiscaleCare sunt conturile de venituri ale bugetului de stat in care sunt incasate sume din contul de TVA?Articole similare
Plata defalcata a TVA. Cum facem plata catre furnizori prin prin file CEC si bilete la ordin?SPLIT TVA - au fost introduse conturile contabile pentru evidenta contabilaSPLIT TVA, forma finala adoptata: Cele mai importante masuriSPLIT TVA. Conturile IBAN de TVA pot fi consultate pe site-ul ANAFRetragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA. Cum se procedeaza?Ultimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Controale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGContribuabilii pot depune cererile pentru esalonarea la plata simplificata pana la 31 martie 2021 inclusivESALONARE LA PLATA obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Plata datoriilor esalonate de Fisc nu-i mai obliga pe contribuabili sa achite penalitatiNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Ultimele articole
OUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataInformare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniProcedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plataFormularul D8 - Cererea de acordare a esalonarii la plata- este disponibil pe site-ul ANAFAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"