Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Aplicare split TVA. Tratament contabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Nov. 2018
Tags: og 23, split tva, esalonare la plata

Pierderea valabilitatii esalonarii la plata este un subiect de actualitate pentru contribuabili, acestia confruntandu-se adesea cu intrebari fara raspuns, atunci cand sunt pusi in aceasta situatie.

Asadar, unul dintre specialistii nostri va lamuri care este data de la care o societate comerciala platitoare de TVA, care a pierdut o esalonare pentru plata debitelor din TVA, aplica TVA split. Ce trebuie sa faca societatea, din punct de vedere fiscal, declarativ, contabil?
 

Raspunsul specialistului

Potrvit art. 2 alin. (1) lit. b) din OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA:

"(1) Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
 
(7) Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) organizeaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. In registru se inscriu urmatoarele informatii: denumirea/numele si prenumele persoanei impozabile/institutiei publice, codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, data inscrierii in registru, modul de aplicare a mecanismului platii defalcate a TVA, respectiv obligatoriu sau optional. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul ANAF.

(8) Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (2) si (6) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii. Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, astfel:
     a) persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), incepand cu 1 martie 2018;
     b) persoanele prevazute la alin. (1) lit. b), incepand cu data de 1 a celei de a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul prevazut la alin. (1) lit. b)".

Asadar, in cazul pierderii esalonarii la plata, intrarea in procedura split TVA se face incepand cu data de 1 a celei de a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul de 60 zile lucratoare de la scadenta obligatiilor fiscale.

Prin urmare, daca firma a pierdut esalonarea in luna noiembrie si daca s-a implinit termenul de 60 de zile, aplica procedura split TVA incepand cu data de 1 ianuarie 2019.

Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, fara o notificare din partea firmei.

Obligatiile firmei constau in deschiderea unui cont distinct de TVA (la trezorerie sau la o banca) si comunicarea respectivului cont catre toti beneficiarii/clientii sai, astfel incat acestia sa faca plata TVA din facturi in contul de TVA al firmei respective

De asemenea, incepand cu data intrarii in split TVA, taxa pe valoarea adaugata din facturile furnizorilor va fi virata din contul de TVA al societatii, potrivit art 199 alin 2 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala: "Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma nestinsa".

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Aplicare split TVA. Tratament contabil":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016