Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Aug. 2019
Tags: plata defalcata tva, persoana impozabila, mfp, og 23/2017

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus, miercuri - 14 august, in Transparenta decizionala Proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA. Proiectul prevede ca mecanismul platii defalcate a TVA va fi aplicat numai optional de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Proiectul de ordonanta al MFP de a amenda OG 23/2017 in vederea implementarii unui mecanism optional de plata defalcata a TVA vine ca urmare a scrisorii Comisiei Europene de punere in intarziere in cauza 2017/2180 – avand ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a actualului sistemul de plata defalcata a TVA.

Asadar, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar optional mecanismul platii defalcate a TVA , iar beneficiarii lor nu vor avea obligatia de a face plata defalcata a TVA, cu exceptia celor care au optat la randul lor pentru aplicarea mecanismului.

ATENTIE, insa, persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. 

De asemenea, persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017. Aceste facilitati, insa, se vor aplica doar pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii.

Pe de alta parte, pentru simplicarea procedurii de administrare a acestor persoane impozabile, inclusiv in privinta ridicarii popririi, se propune modificarea prevederilor art. 16 din OG 23/2017 astfel incat contul de TVA sa poata fi executat silit atat pentru plata TVA datorata bugetului de stat, cat si pentru plata altor obligatii bugetare restante.

Proiectul mai include si norme tranzitorii pentru iesirea contribuabililor din sistem, atat a celor care au aplicat mecanismul in mod obligatoriu, cat si a celor care au aplicat mecanismul in mod optional pe baza de facilitati, avand in vedere ca facilitatile vor fi eliminate la data intrarii in vigoare a noului mecanism.

Descarcati de aici Proiectul de ordonanta COMPLET >>
 
In prezent, sunt obligate sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
 
  • la 31 decembrie 2017 inregistrau obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
  • incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
 
  • se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Daca nu fac parte din niciuna dintre categoriile enumerate mai sus, persoanele impozabile pot opta, in prezent, pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, beneficiind de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.

De asemenea, in prezent, beneficiarii – persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu exceptia institutiilor publice – au obligatia platii defalcate a TVA aferente achizitiilor efectuate de la furnizorii/prestatorii care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.

Si tot in prezent, contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorata bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii, art. 16 din OG 23/2017.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016