keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni privind incasari prin card bancar si ajustare TVA aferent sumelor returnate. Care e procedura privind Split TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 05 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: card bancar, split tva, og 23/2017, contul de tva

In analiza pe care v-o propunem prin cele de mai jos, avem ca exemplu o societate hoteliera care incaseaza contravaloarea serviciilor hoteliere atat prin numerar, cat si substitute de numerar (carduri bancare) pentru care se elibereaza concomitent bonul fiscal. Intervin si situatii cand avem operatii de genul credit refund respectiv returnare de bani pe card clientilor care fac refuz la plata pe canal bancar.

Vom vedea ce document este necesar pentru ajustarea bazei de impozitare si TVA-ul aferent banilor returnati pe card. Din punct de vedere al split TVA, vom vedea care va fi procedura in aceste cazuri.
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Potrivit prevederilor art. 34 lit. f din Norma metodologica pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata (HG 479/2003), corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal este o functie interzisa a aparatelor de marcat electronice fiscale.
   
Art 36 din HG 479/2003 reglementeaza modul cum se corecteaza o operatiune dupa emiterea bonului fiscal:
 
"Pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:
 
a) sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat, a orei si minutului emiterii acestuia;
 
b) decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii;
c) copie de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care a fost stabilit pretul cu amanuntul al produsului sau produselor inregistrate gresit in aparatul de marcat electronic fiscal;
 
d) nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata".
 
In situatia dumneavoastra, anexand dovada returului de bani catre cumparator , se poate intocmi un proces verbal in care sa se mentioneze motivele stornarii operatiunii si nota contabila cu valorile bazei impozabile si a TVA cu semnul minus prin care se storneaza operatiunea initiala.
   
In ceea ce priveste modalitatea de corectare/ajustare a TVA dupa aparitia OG 23/2017, la art 9 alin 1 lit e, f , g din aceasta ordonanta se prevede  urmatoarele:
"Conturile de TVA se debiteaza cu:
e) sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
f) sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont de TVA;
g) sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA".
   
Asadar, ordonanta prevede transferul TVA colectat (debitarea contului de TVA) in cazul corectiilor, dar se asteapta ordinul ministrului finantelor publice care sa reglementeze in detaliu procedura de aplicare a acestei ordonante.
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal
 
 
 
 
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016