Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export din UE. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: export, regim tva, obligatii fiscale

Un producator (NL) dintr-un stat membru UE (Olanda) exporta catre o companie (BR) dintr-un stat non UE (Rusia) marfuri achizitionate de o societate din Romania (RO). Firma din Romania cumpara de la producatorul (NL) din Olanda si vinde companiei din Rusia, conditia de livrare este DAP "RHI" Rusia. Legat de aceste operatiuni, specialistul nostru ne va arata care este regimul TVA care se aplica.

Operatiunea se desfasoara astfel:

1- Furnizorul "SINO" (NL) din Olanda factureaza marfa catre "MR SRL" din Romana cu conditia de livrare DAP RHI Rusia;
 
2- Furnizorul "SINO" (NL) din Olanda face formalitatile de export si plateste transportul marfii  catre "RHI" Rusia (destinatia finala);
 
3- Firma "MR.SRL" din Romania, in calitate de intermediar, factureaza marfa catre "RHI" Rusia.

Destinatia finala a marfii (clientul) este in afara UE, in atare conditii, care sunt obligatiile fiscale si de raportare ale celor trei parti implicate si cum se inregistreaza operatiunea in contabilitatea firmei din Romania? Operatiunea intra sub incidenta TVA, cine este obligat sa plateasca taxa si unde?
 
Specialistul nostru arata ca, in situatia mentionata, operatiunea respectiva nu este impozabila pe teritoriul Romaniei, avand in vedere ca locul livrarii de bunuri nu este in tara noastra in conformitate cu prevederile art. 268 alin. (1) lit. b) si art. 275 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal.
 
De altfel, pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare precizeaza ca, daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) 
lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania.
 
Potrivit prevederilor art. 270 alin (2) din Codul fiscal, se considera ca o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, intr-o livrare de bunuri, a achizitionat si livrat bunurile respective ea insasi, in conditiile stabilite prin normele metodologice.
 
Pct. 7 alin (3) In sensul art. 270 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila care nu detine proprietatea bunurilor dar primeste facturi pe numele sau de la furnizor si emite facturi pe numele sau catre client, pentru respectivele bunuri se considera ca actioneaza in nume propriu. Persoana respectiva este considerata din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor. Indiferent de natura contractului incheiat de parti, daca o persoana impozabila primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt o transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei.
 
Potrivit prevederilor art. 275 alin. (1) lit a) , se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului european, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;

In sensul art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, bunurile sunt considerate a fi transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert care actioneaza in numele si in contul unuia dintre acestia, daca transportul este in sarcina furnizorului sau a cumparatorului.
Conditia de livrare DAP presupune ca vanzatorul livreaza marfurile in mijloacele de transport adecvate la locul stabilit cu cumparatorul. Vanzatorul acopera toate costurile pentru livrarea si descarcarea marfurilor la terminalul stabilit. Este recomandat ca notiunea de Terminal sa fie foarte bine precizata. In cazul in care vanzatorul suporta costuri legate de descarcarea bunurilor la destinatie, acesta Nu are dreptul sa refactureze aceste costuri cumparatorului. Este recomandat ca notiunea de LOC sa fie foarte bine precizata. DAP acopera formalitatile de vamuire la exportul dar NU include costul formalitatilor de vamuire la import in statul unde se livreaza marfa.
 
Potrivit prevederilor art. 294 alin (1) lit. a) , sunt scutite de taxa livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;

Potrivit prevederilor din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul nr. 103/2016, exporturile au locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru.

Potrivit prevederilor art. 2 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul nr. 103/2016, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de furnizor sau de alta persoana in contul sau. 
 
Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Uniunii Europene in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, furnizorul poate face transportul bunurilor in afara Uniunii Europene cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului, cum ar fi, de exemplu, un transportator sau o casa de expeditii.
 
Scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.
 
Astfel, societatea nu efectueaza nici achizitie locala de bunuri (bunurile nu sunt achizitionate din Romania), nici achizitie intracomunitara (bunurile nu sosesc din alt stat membru in Romania) si nici import (bunurile nu intra pe teritoriul UE pentru a fi puse in libera circulatie in Romania). De asemenea, nu efectueaza nicio o livrare locala ori intracomunitara de bunuri din Romania intrucat bunurile nu se gasesc in Romania pentru a fi transportate/expediate din Romania sau pentru a fi puse la dispozitia cumparatorului in Romania. 
 
In cazul mentionat, furnizorul intocmeste formalitatile de export, si presupun ca declaratia vamala va fi intocmita pe numele companiei din Olanda, asadar furnizorul din UE transporta bunurile in afara UE, deci face un export de bunuri scutit de TVA printr-un articol similar art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal romanesc si emite factura catre societatea dumneavoastra fara TVA.
 
Societatea din Romania va face un import in Rusia (fiind obligat sa intocmeasca toate formalitatile de import) respectiv o livrare locala in Rusia. Operatiunea de achizitie pentru societatea din Romania se va inregistra la achizitii de bunuri neimpozabile la rd. 30, iar livrarea se va inregistra la rd. 3 din Decontul de TVA.

Asadar, exista obligatii fiscale in statul din afara UE in care se realizeaza aceste operatiuni. Pentru acele obligatii, contribuabilul trebuie sa se adreseze autoritatilor fiscale din statul respectiv.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export din UE. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016