Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un producator (NL) dintr-un stat membru UE (Olanda) exporta catre o companie (BR) dintr-un stat non UE (Rusia) marfuri achizitionate de o societate din Romania (RO). Firma din Romania cumpara de la producatorul (NL) din Olanda si vinde companiei din Rusia, conditia de livrare este DAP "RHI" Rusia. Legat de aceste operatiuni, specialistul nostru ne va arata care este regimul TVA care se aplica.
1- Furnizorul "SINO" (NL) din Olanda factureaza marfa catre "MR SRL" din Romana cu conditia de livrare DAP RHI Rusia;
Destinatia finala a marfii (clientul) este in afara UE, in atare conditii, care sunt obligatiile fiscale si de raportare ale celor trei parti implicate si cum se inregistreaza operatiunea in contabilitatea firmei din Romania? Operatiunea intra sub incidenta TVA, cine este obligat sa plateasca taxa si unde?
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In sensul art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, bunurile sunt considerate a fi transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert care actioneaza in numele si in contul unuia dintre acestia, daca transportul este in sarcina furnizorului sau a cumparatorului.
Potrivit prevederilor din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul nr. 103/2016, exporturile au locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru.
Potrivit prevederilor art. 2 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul nr. 103/2016, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de furnizor sau de alta persoana in contul sau.
Asadar, exista obligatii fiscale in statul din afara UE in care se realizeaza aceste operatiuni. Pentru acele obligatii, contribuabilul trebuie sa se adreseze autoritatilor fiscale din statul respectiv.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noua procedura de solutionare a deconturilor negative TVALivrare bunuri in UE de catre un neplatitor de TVAProiect OUG: Infiintarea, organizarea si functionarea agentiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a EXPORTuluiLivrare intracomunitara cu transport asigurat de client. Regim TVAAnaliza zilei: Justificarea scutirilor de TVA pentru EXPORTuri si servicii legate de EXPORTul de bunuriUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITE-Transport 2024: CINE are OBLIGATIA introducerii datelor cu privire la transporturi in sistemE-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Articole similare
Intreprindere individuala. Subventie din fonduri nerambursabile. REGIM TVAVanzare imobil. REGIM TVATratamentul TVA al seviciilor electronice, de telecomunicatii,de radiodifuziune sau televiziune-incepand cu 1 iulie 2021Noi reguli TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UEComert online. Care este regimul TVA pentru aceste magazine?Ultimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolArticole similare
Dizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareDe ce vor utiliza firmele case de marcat cu jurnal electronic? Vezi declaratiile ministrului MFPServicii de cercetare. Cum facturam tinand cont de noile norme privind TVA?Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIESUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce OBLIGATII FISCALE au persoanele fiziceANAF a publicat lista contribuabililor cu OBLIGATII FISCALE RESTANTE la 30 septembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completarePana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"