Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce trebuie sa stie contribuabilii care realizeaza transporturi nationale si internationale cu risc fiscal ridicat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 30 Apr. 2024
Ce trebuie sa stie contribuabilii care realizeaza transporturi nationale si internationale cu risc fiscal ridicat
Tags: e-transport, ghid e-transport

In vederea informarii tuturor contribuabililor ce realizeaza transporturi nationale cu risc fiscal ridicat si transporturi internationale, Ministerul Finantelor si ANAF au elaboratGhidul privind Sistemul national e-Transport, o componenta importanta in digitalizarea ANAF, prin care se urmareste cresterea capacitatii administrative de combatere a fraudei fiscale.

Prin raportarea in sistemul e-Transport, operatorii de transport sunt obligati sa transfere, pe toata durata traseului, datele curente de pozitionare ale vehiculului in Sistemul RO e-Transport.

Este un sistem creat special pentru lupta impotriva diverselor forme de frauda si evaziune fiscala care pot aparea in domeniul transporturilor rutiere de marfuri, pentru cei care aleg sa efectueze livrari sau transferuri neoficiale, care duc la pierderi fiscale pentru stat si la distorsiuni in concurenta corecta intre companii. Prin intermediul RO e-Transport, autoritatile pot monitoriza in timp real miscarile de marfuri pe drumurile nationale, identificand si investigand potentialele cazuri de nereguli sau de frauda fiscala. in final, sistemul RO e-Transport reprezinta o componenta vitala din ecosistemul de modernizare si eficientizare a administratiei fiscale pe care il implementam anul acesta”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport va prelua date din sistemele proprii de pozitionare in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme sau de la dispozitive de tip terminal de telecomunicatii care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care va fi instalat software-ul pus la dispozitie, in mod gratuit, de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor.

Ce transporturi sunt monitorizate in E-Transport

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Cine trebuie sa utilizeze sistemul e-Transport

La nivel national, obligatiile declararii datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin: 

  • furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne;
  • operatorului economic care transporta, incarca si descarca pe teritoriul Romaniei bunuri cu risc fiscal ridicat.

Obligatiile declararii datelor cu privire la transportul international al bunurilor revin:

  • destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
  • beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
  • furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri;
  • depozitarului, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.

Obligatiile transportatorului rutier: 

  • sa asigure transferul datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport
  • sa echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicatii care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit
  • sa puna la dispozitia conducatorului auto codul UIT3 primit, care este generat de Sistemul RO e-Transport, prin intermediul caruia se identifica datele aferente unei partide de bunuri.
Consulta GHIDUL, AICI>>

Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016