Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UIT

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Laura Profeanu la 27 Dec. 2024
E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UIT
Tags: e-transport, cod uit, generare cod uit

Codul UIT este codul unic generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica datele aferente unei partide de bunuri.

Iar identificarea prin cod UIT inseamna detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor.

Codul UIT trebuie obtinut in mod obligatoriu de persoanele care organizeaza transportul, inainte de punerea in miscare a vehiculului.

E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UIT

Sa luam cazul urmator. O firma ar vrea sa stie cine trebuie sa genereze codul UIT in cazul in care un client doreste sa transporte la societate ambalaje cumparate din UE in nume propriu. Aceste ambalaje vor fi ulterior utilizate de noi pentru marfa vanduta clientului in cauza.

Specialistul ne spune ca responsabilitatea generarii codului UIT revine clientului dumneavoastra, care efectueaza achizitia intracomunitara, intrucat:

- Clientul dvs. este destinatarul economic al bunurilor: El este inscris pe factura ca fiind cumparatorul (denumirea sa apare ca destinatar al achizitiei).
- Clientul efectueaza plata pentru bunuri si este titularul tranzactiei comerciale, iar dumneavoastra oferiti doar locul de descarcare pe teritoriul Romaniei.
Conform art. 8 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 41/2022, obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport revine beneficiarului din Romania in cazul achizitiilor intracomunitare. In acest caz, beneficiarul este clientul dumneavoastra, deoarece el este cumparatorul efectiv al bunurilor si cel care efectueaza achizitia intracomunitara.

Concluzie:
Codul UIT trebuie generat de catre clientul dumneavoastra, deoarece acesta este responsabil sa declare achizitia intracomunitara si transportul aferent in Sistemul RO e-Transport.
Rolul dumneavoastra este doar acela de a pune la dispozitie locul de descarcare pentru aceste bunuri, fara alte obligatii declarative legate de Sistemul RO e-Transport.


Temei legal 

Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport

Art. 2. -
In sensul prezentei ordonantei de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
9. transport care face obiectul monitorizarii pe teritoriul national: 
a) transportul bunurilor provenite din achizitii intracomunitare de la punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania pana la locul de descarcare situat pe teritoriul national;

Art. 4. -
(1) Sistemul RO e-Transport include:
a) module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat;

Art. 8.1. 
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;


Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Laura Profeanu de Laura Profeanu
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016