Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Laura Profeanu la 09 Oct. 2024
Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabila
Tags: ro e-transport, cod uit, negenerare cod uit, monografie contabila

Ordonanta de urgenta nr 41/2022 a instituit Sistemul national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat (RO e-Transport). Este vorba despre transporturile rutiere de bunuri pe teritoriul national si transporturile rutiere internationale de bunuri.

Organizatorul transportului sau operatorul de transport, dupa caz, are obligatia sa actualizeze, in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de cate ori acestea se modifica, inainte de repunerea in miscare.

Codul UIT este codulul unic generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica datele aferente unei partide de bunuri.

Identificarea prin cod UIT inseamna detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor. 

Iar in acest articol vom vedea o monografie contabila pentru amenzile primite de catre o firma pentru negenerarea unui cod UIT in cazul unui achizitii intracomunitare.
 

RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabila pentru amenzile primite


In urma unui control societatea a primit o amenda in valoare de 20.000 lei de la ANAF - directia Antifrauda pentru negenerarea unui cod UIT in cazul unei achizitii intracomunitare. Marfa in valoare de 3.000 euro a fost refuzata de societate, fiind trimisa retur furnizorului.

Cum se inregistreaza in contabilitate amenda si contravaloarea bunurilor confiscate pentru neprezentarea codului UIT?
Pe langa contravaloarea bunurilor se achita si valoarea TVA-ului aferent marfurilor?

Raspuns:

1. Inregistrarea amenzii
Amenzile impuse de autoritatile fiscale, inclusiv cele pentru neprezentarea codului UIT, sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform Art. 25 alin. (4) din Codul Fiscal. Prin urmare, amenda de 20.000 lei primita de la ANAF va fi inregistrata ca o cheltuiala nedeductibila: 6581 = 5121



2. Inregistrarea bunurilor confiscate
In situatia bunurilor confiscate, acestea trebuie scoase din gestiune, iar valoarea lor va fi tratata ca o pierdere din stocuri, fiind, de asemenea, o cheltuiala nedeductibila (607 = 371)

3. TVA pentru bunurile confiscate
Conform Art. 297 alin. (1) si (4) din Codul Fiscal, dreptul de deducere a TVA pentru bunurile confiscate (pentru care ati aplicat taxarea inversa) nu se ajusteaza, deoarece bunurile nu sunt folosite in scopuri economice impozabile dupa confiscare. Confiscarea nu este considerata o livrare de bunuri si, prin urmare, nu se ajusteaza TVA dedusa anterior, prin mecanismul taxarii inverse. Astfel, nu se datoreaza TVA suplimentara pentru bunurile confiscate in acest context, si nu este necesara ajustarea TVA dedusa anterior.

Dar, daca bunurile au fost refuzate si trimise retur furnizorului, situatia se schimba semnificativ. In acest caz, nu exista o confiscare fizica a bunurilor, ci o penalitate financiara ce reprezinta contravaloarea bunurilor (3.000 euro).

Daca s-a primit o penalitate financiara echivalenta cu valoarea bunurilor care au fost refuzate si trimise retur, aceasta se va inregistra tot ca o cheltuiala nedeductibila, similar cu amenda primita. Penalitatea reprezinta pierderea financiara suferita de companie din cauza neconformitatii cu reglementarile RO e-Transport (6581 = 5121).

Daca marfurile au fost returnate furnizorului, nu trebuie ajustata TVA dedusa initial la achizitia marfurilor, prin mecanismul de taxare inversa, deoarece acestea nu mai sunt in posesia firmei, anulandu-se astfel inregistrarea initiala.

Important!
Conform prevederilor articolului 13 indice 1 din OUG 41/2022, exista o posibilitate de a contesta masura confiscarii contravalorii bunurilor. Conform alineatului (2 indice 1), sanctiunea complementara a confiscarii nu se aplica in cazul constatarilor rezultate din verificari ulterioare incheierii transportului rutier de bunuri, cand acestea au fost inregistrate in documentele justificative care stau la baza inregistrarilor contabile, precum si in contabilitatea utilizatorilor, dupa caz, in perioada la care se refera operatiunile respective.

Temei legal 
Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 25. Cheltuieli
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
b) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati;

Art. 297. - Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;

Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport

Art. 9. -
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2022, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.
(3) Utilizatorii prevazuti la art. 8 indice 1 sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile internationale de bunuri, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.
Art. 11.
-(2) Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, precum si in cazul operatiunilor comerciale prevazute la art. 2 pct. 9 lit. g) si j), incepand cu data declarata pentru inceperea transportului. Utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisa. 
(4) Este interzisa descarcarea pe teritoriul Romaniei a bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, cu exceptia celor care fac obiectul depozitarii sau formarii unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.

Art. 13 indice 1. 

(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2) si (3), art. 11 alin. (2) si (4);
b) declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri;

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice, precum si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
(2 indice 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru contraventia prevazuta la alin. (1) lit. a), in ceea ce priveste nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2) si (3), sanctiunea complementara a confiscarii nu se aplica in cazul constatarilor rezultate din verificari ulterioare incheierii transportului rutier de bunuri, cand acestea au fost inregistrate in documentele justificative care stau la baza inregistrarilor contabile, precum si in contabilitatea utilizatorilor, dupa caz, in perioada la care se refera operatiunile respective.

 

Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Laura Profeanu de Laura Profeanu
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016