Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societate micro cu angajat 8 ore in anul 2024. Ma intereseaza monografia contabila pentru concediile medicale si ce obligatii exista la institutiile vizate cu privire la concediile medicale.
De asemenea, daca persoana a fost internata in spital insa nu se solicita concediu medical de la spital, se poate opta sa ii ofer salariul obisnuit in aceasta perioada de internare?
Este prima data cand avem situatia unui concediu medical si este nevoie sa stim cum operam tot si care sunt obligatiile legale. Multumesc.
Monografia contabila pentru concediile medicale – raspunsul specialistului:
Potrivit art. 61 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate,
(1) In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, potrivit art. 10 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare, conform art. 10 alin. (8) din OUG 158/2005.
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se platesc numai in baza certificatelor de concediu medical, semnate si eliberate de medic si se suporta dupa cum urmeaza:
- de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
- din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, (conform aliniatului precedent), si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului.
Monografie contabila concedii medicale
Monografia contabila poate fi urmatoarea:
CM suportat de unitate pentru primele 5 zile calendaristice:
6458 = 423
423 = 444 pentru impozit pe salarii
423 = 4315 pentru CAS 25%
Recunoasterea drepturilor cuvenite salariatilor pentru concediile medicale suportate din FNUASS:
4382/analitic = 423
Retinerea sumelor datorate pentru concediile medicale:
423 = 444 impozit pe salarii 10%
423 = 4315 CAS 25%
5121 = 4382 pentru incasare de la Casa de sanatate
423 = 5121 plata indemnizatie de concediu medical(card)
Pentru recuperarea sumelor de la casa de sanatate, ca documente justificative se intocmeste centralizatorul concediilor medicale (Anexa 1 la normele de aplicare ale OUG 158/2005) si cererea de acordare a sumelor (anexa 10 la normele de aplicare ale OUG 158/2005)
Angajatorul va fi obligat sa plateasca contributie asiguratorie de munca doar pentru primele 5 zile de indemnizatie de concediu medical (indemnizatia care trebuie suportata de societate). Pentru sumele suportate din bugetul FNUASS nu se va calcula si datora CAM.
646 = 436
In situatia in care nu se recupereaza toata suma de concediu medical, sumele nerecuperate de la Casa de Sanatate se inregistreaza in corelatie cu contul 6588 Alte cheltuieli de exploatare astfel:
6588 = 4382
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"