Tags: monografie contabila, stimulent de risc, oug 43/2020
Care este monografia contabila pentru stimulentul de risc achitat salariatilor care au activat pe perioada starii de urgenta si au fost confirmati cu COVID-19? Acest stimulent este suportat de Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si este acordat in baza OUG nr.43/2020 pentru persoanele prezazute la .art.8 alin (1) f 1), aprobata cu modificari si completari prin Legea 82/2020 si se incaseaza pe baza facturilor emise de societate catre Casa de Asigurari de Sanatate.
Cum privim din punct de vedere fiscal aceste sume acordate salariatilor(ce contributii suporta angajatorul/angajatul)?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. 8 alin. (4 ) din OUG 43/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, stimulentul de risc acordat conform alin. (1) nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv al contributiei asiguratorii pentru munca, reglementata la titlul V "Contributii sociale obligatorii" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, stimulentul de risc este un drept asimilat drepturilor de natura salariala platit din fondul de salarii al unitatii angajatoare, si se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10% si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), respectiv al contributiei asiguratorii pentru munca (CAM).
Stimulentul de risc este asimilat subventiei, fiind o finantare nerambursabila. Acesta se inregistreaza in contabilitate conform pct. 392 - 404 din OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Astfel, va recomand urmatoarele inregistrari contabile :
- dreptul de a primi subventia (stimulentul de risc) la momentul semnarii contractului cu suma care a fost aprobata:
4458 Alte sume primite cu caracter de subventii = 7414 Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului
- inregistrare stimulent de risc :
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate stimulent de risc
- retinere impozit:
421 Personal - salarii datorate = 444 Impozitul pe venituri de natura salariilor - valoare impozit pe salarii
- incasarea indemnizatiei de risc:
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila construire bloc
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru construirea unui bloc de locuinte.
Ma intereseaza toate etapele:
1. achizitie teren cladire de la PJ
2. demolare cladire veche (scoaterea din evidenta contabila a cladirii vechi)
3. obtinere autorizatie (taxe avize platite/ISC contract proiectare)
4. incepere lucrari constructie (facturile cu situatiile de lucrari primite de la constructor, diriginte santier,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Leasing financiar extern. Monografie contabila
Intrebare:
In luna octombrie 2024 am achizitionat o semiremorca in valoare de 26800 euro de la o societate din Germania (CTE TRAILERS), factura este pe numele societatii.
Am platit avans 15% (4020 euro), iar diferenta de 22780 euro facem leasing financiar la o firma de leasing (Impuls Leasing). Am primit graficul de rambursare de la societatea de leasing. Care sunt inregistrarile contabile aferente achizitiei intracomunitare? Ma intereseaza in mod deosebit cele referioare la TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul fiscal al vanzarilor de mijloace fixe sub valoarea contabila neta
Intrebare:
Compania doreste sa vanda mijloace fixe ce nu sunt complet amortizate:
1. catre companie afiliata (non UE): pentru acest mijloc fix avem un raport efectuat de evaluator independent si s-a stabilit o valoare mai mica decat valoarea neta contabila. Vanzarea se va face la un pret mai mic decat cel din raportul de evaluare.
2. catre terta companie neafiliata (non UE): pretul de vanzare se doreste a fi sub valoarea neta contabila
3. catre terta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Casierie pe minus
Intrebare:
Societatea face incasari preponderent prin banca, avand soldul in casierie de 150 lei. Insa a alimentat carburant, achitand cu cardul personal si apoi a mai facut o plata in numerar mai mare deca soldul din caserie (desigur, in limita legala, de 2000 lei).
Intrebari:
1. Pe ce cont inregistrez plata cu cardul personal (creditare)?
2. Soldul caseriei este negativ (minus 1850 lei), este posibil sa ramana asa mai multe saptamanani sau dintr-o...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila hedging - IFRS
Intrebare:
Va rugam sa ne prezentati o monografie contabila care sa reflecte inregistrarile contabile din perspectiva hedge accounting, la modul general. Totodata, va rog sa ne clarificati daca exista obligativitatea transpunerii prevederilor IFRS referitoare la hedge accounting de catre societatile comerciale romanesti in contabilitatea romaneasca, cadrul legal de reglementare si in ce conditii.
Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<