Tags: indemnizatie pentru zile libere acordate parintilor, monografie contabila
As dori o monografie contabila pentru inregistrarea indemnizatiei parinti - Legea 19/2020 pentru institutiile publice. Va multumesc!
Raspunsul specialistului Costin Istrate:
Baza legala:
LEGE nr. 19 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant
Articolul 3
(1) Indemnizatia pentru fiecare zi libera acordata in conditiile art. 1 se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei
zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca, in conditiile prevazute de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, sumele pentru plata indemnizatiei prevazute la alin. (1) se deconteaza din acest fond numai pe perioada prevazuta la art. 1 alin. (4).
(4) Angajatorii pot cere numai decontarea sumelor reprezentand indemnizatia neta, incasata efectiv de parinte.
(5) Impozitele si contributiile de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si plata contributiei asiguratorii pentru munca aferente indemnizatiei prevazute la alin. (1) se suporta de angajator in conditiile prevazute de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
.
641 00 00 Cheltuieli cu salariile personalului = 423 00 00 Personal - ajutoare si indemnizatii datorate
423 00 00 Personal - ajutoare si = %
indemnizatii datorate 431 02 00 Contributiile asiguratilor pentru asigurari sociale
431 04 00 Contributiile asiguratilor pentru asigurari sociale de sanatate
444 00 00 Impozit pe venitul din salarii si din alte drepturi
645 07 00 Cheltuieli cu contributia = 437 03 00 Contributiile angajatorilor la fondul de garantare
asiguratorie pentru munca pentru plata creantelor salariale
466 04 01 Creante ale bugetului asigurarilor pentru somaj = 714 00 00 Venituri din creante (*)
(Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale) reactivate si debitori diversi
(*) in limita indemnizatiei nete platite salariatilor.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Antecontract cu plata in rate apartament
Intrebare:
In anul 2015 societatea noastra in calitate de proprietar incheie un antecontract de vanzare cumparare al unui apartament (in bloc constructie veche) cu plata in rate pe parcursul a 10 ani. Se emite factura fiscala fara TVA lunara (scutit conf Cod Fiscal) iar veniturile sunt incadrate in contul 472.
In anul 2025 se incheie atat facturarea cat si achitarea acestor rate, urmand sa se faca factura de vanzare a apartamentului si inregistrarea venitului in contul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale
Intrebare:
O societate A are ca asociati o societate juridica B si o persoana fizica C.
Societatea A s-a infiintat in decembrie 2024. Participarea la capitalul social nu a fost efectiv depusa, participarea la capitalul social a fost inregistrata prin nota contabila 261=269 100 lei.
In iunie 2025 Societatea B a incheiat un contract de cesiune la valoarea nominala cu o persoana fizica D, societatea B retragandu-se din societatea A.
Ce note contabile se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Stornare avans. Cota tva aplicabila
Intrebare:
Avem clienti care au achitat integral in avans comanda in luna iulie. Am emis factura de avans. Intrebarea este cand stornam avansul in august si facturam produsele, vom folosi cota de 19% pt storno avans si cota de 21% pentru produse? In aceasta situatie clientul va mai achita o diferenta de pret? Am inteles corect? Multumesc frumos!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatiile declarative si de plata CASS dividende si arende
Intrebare:
Am primit raspunsul dvs.referitor la CASS datorat pentru veniturile din arenda si dividende. Eu am incercat sa sintetizez situatia pe care o intampinam si din aceasta cauza nu am fost inteleasa si raspunsul nu e cel asteptat. Stim ca veniturile din arenda nu se declara prin formularul 205, ci doar prin D 112, ceea ce am si facut, calculand si retinand, virand si depunand pana la 25 ale lunii urmatoare D 112 prin mijloace electronice. Neintelegerea este ca persoana respectiva ia si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<