Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Granturi de 1 miliard de euro pentru IMM-uri. Sumele pentru capitalul de lucru se acorda in baza certificatelor de situatii de urgenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: sprijinirea imm-urilor, granturi pentru firme, certificare de situatii de urgenta

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri anunta ca au fost aprobate granturile in valoare de un miliard de euro pentru sprijinirea IMM-urilor. Sumele pentru capitalul de lucru se acorda in baza certificatelor de situatii de urgenta.

Conform unui comunicat de presa al MEEMA, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta pentru deschiderea a 3 scheme de finantare pentru IMM-urile care au fost puternic afectate de criza coronavirusului COVID-19, proiect cuprins in Planul national de investitii si relansare economica, initiat de Ministerul Fondurilor Europene si administrat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
 
Masurile adoptate de Executiv vizeaza sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020, in cuantum de 1 miliard de euro, a intreprinderilor mici si mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de
lucru si granturi pentru investitii.
 
„Prin masurile adoptate astazi, un miliard de euro intra direct in economie, prin IMM-urile care vor primi o injectie directa de capital de lucru si fonduri pentru extinderea sau realizarea de capacitati de productie. Banii trebuie sa ajunga la firme pana la sfarsitul acestui an. Este un proiect ambitios, pe care ne-am angajat ca il vom duce la bun sfarsit si asa vom face”, a declarat ministrul Virgil Popescu despre fondurile care ar urma sa ajunga, potrivit estimarilor Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, la circa 100.000 de afaceri.
 
Cele trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile reprezinta:

• microgranturi pentru microintreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub forma de suma forfetara;
• granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor sub forma de suma forfetara si in procent din cifra de afaceri;
• granturi pentru investitii productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile in baza evaluarii proiectului de investitii depus.
 
Microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acorda o singura data, sub forma de suma
forfetara si sunt destinate beneficiarilor:
 
a) intreprinderilor mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31.12.2019;

b) PFA, ONG-uri cu activitate economica in unul din domeniile de activitate prevazute in Anexa nr 1;

c) PFA/CMI daca au fost implicte in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat in baza OUG 43/2020.
 
Suma forfetara de 2.000 euro se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate in Schema de ajutor de stat.
 
Cererile de finantare depuse in cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate in ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
 
Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este in valoare totalade 100 milioane euro. Granturile destinate capitalului de lucru vor avea valoare cuprinsa intre 2.000 si 150.000 euro, fondurile alocate fiind in valoare de 350 milioane euro.
 
Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizeaza pe baza de cota procentuala din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a caror activitate a fost afectata de raspandirea virusului COVID-19 sau a caror activitate a fost interzisa sau redusa prin ordonante militare pe perioada starii de urgenta si/sau pe perioada starii de alerta, in conditiile specifice prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. 
 
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabileste in transe, in functie de cifra de afaceri aferenta anului 2019 si reprezinta 15% din aceasta, nu mai putin de 2.000 euro si nu mai mult de 150.000 euro, bugetul alocat fiind in valoare de 350 milioane euro. 
 
Valoarea granturilor nu include cofinantarea beneficiarilor de ajutor de stat, in procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat. Suma
se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate in Schema de ajutor de stat.
 
Lista domeniilor de activitate eligibile se regaseste in Schema de ajutor de stat. Cererile de finantare depuse in cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finantare in ordinea depunerii cererii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
 
ATENTIE! Pentru acordarea granturilor destinate capitalului de lucru, MEMMA va elibera in perioada 01 august - 15 septembrie 2020, la cerere, certificate de situatii de urgenta, operatorilor economici a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2 in perioada starii de urgenta. 
 
Certificatul pentru situatii de urgenta emis de catre MEEMA, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020, constata in baza declaratiei pe propria raspundere ca operatorul economic a inregistrat diminuarea veniturilor sau a incasarilor de minim 25% in luna martie, aprilie sau mai 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020 sau intreruperea partiala sau totala a activitatii ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata.
 
Granturile pentru investitii se acorda pe proiect si beneficiar si au o valoare cuprinsa intre 50.000 euro si 200.000 euro, in functie de nevoile de finantare ale proiectelor de investitii depuse. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investitiilor sunt in valoare de
550.000.000 euro.

Granturile pentru investitii nu includ cofinantarea proprie a beneficiarilor stabilita in procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de catre beneficiarii din regiunile mai putin dezvoltate si 30% din valoarea grantului solicitat de catre beneficiarii din regiunea Bucuresti-
Ilfov.
 
Granturile se acorda IMM-urilor care implementeaza investitii necesare pentru:
 
• extinderea capacitatilor de productie existente, precum si pentru extinderea capacitatilor de prestarii de servicii;
• realizarea de unitati noi ale capacitatilor de productie existente, precum si pentru realizarea unor unitati noi de prestare de servicii;
• reabilitarea/modernizarea unitatilor de productie existente precum si pentru reabilitarea/modernizarea unor unitati noi de prestare de servicii.
 
Lista domeniilor de activitate eligibile se regaseste in Schema de ajutor de stat, iar criteriile de selectie la finantare ale proiectelor de investitii se regasesc in anexa nr. 4 a OUG.
 
Masurile adoptate de Executiv vor intra in vigoare la momentul publicarii documentului in Monitorul Oficial.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Granturi de 1 miliard de euro pentru IMM-uri. Sumele pentru capitalul de lucru se acorda in baza certificatelor de situatii de urgenta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016