Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cifra de afaceri. Definitie, formula si cum sa o calculezi corect

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 24 Dec. 2021 Exclusiv
Cifra de afaceri: definitie, formula si cum sa o calculezi corect
Tags: cifra de afaceri, cifra de afaceri neta, calcularea cifrei de afaceri, plafon tva

Daca detii o firma sau administrezi un business, stii deja ca cifra de afaceri este extrem de importanta pentru a contoriza profitul dar si pentru a vedea ce taxe trebuie sa platesti inapoi statului, prin impozitul aferent. Desi poate parea usor de gestionat, cifra de afaceri trebuie calculata cu mare atentie pentru a nu se crea confuzii. In continuare va oferim toate informatiile de care aveti nevoie pentru firma dumneavoastra.

Ce este cifra de afaceri?


Cifra de afaceri este suma totala a veniturilor realizate de o firma din vanzarea de produse si servicii pe o perioada de timp determinata, respectiv un an calendaristic complet.


Cifra de afaceri neta


Cifra de afaceri neta reprezinta cifra de afaceri contabila. Ea se compune din toate veniturile rezultate din prestarea de servicii si vanzarea de produse inscrise in activitatea curenta a firmei. La totalizarea acestora sunt excluse reducerile comerciale si taxa pe valoare adaugata.
 

Cifra de afaceri vs. Profit


Cifra de afaceri este, asa cum am amintit mai sus, suma totala a veniturilor produse de o anumita firma: vanzari de marfuri, produse, servicii, executare lucrari obtinute de firma pe parcursul unui exercitiu financiar.

Aceasta NU trebuie confundata niciodata cu profitul, care inseamna suma care iti ramane in mana dupa ce ai scazut toate cheltuielile firmei.

Profitul este realizat atunci cand firma reuseste sa obtina venituri suficiente pentru a-si depasi cheltuielile. El este calculat prin reducerea tuturor cheltuielilor (facturile de utilitati, chiria, salariile, costurile materiilor prime, costurile echipamentelor noi, impozitele etc.) din venitul total produs de firma. 

Profiturile pot fi, de asemenea, reinvestite in afacere, pentru a dezvolta mai mult afacerea si care apoi se va numi profit retinut.
 

Tipuri de profit


Profitul brut este egal cu diferenta dintre incasarile din vanzarea marfurilor (net de TVA, accize si alte plati obligatorii) si costul marfurilor vandute (in comert, costul este egal cu pretul de cumparare al marfurilor).

Profitul net se calculeaza scazand impozitele si taxele. Profitul net este de fapt venitul cu care firma ta ramane dupa plata cheltuielilor, inclusiv a impozitelor datorate. Profitul net poate fi reinvestit in firma si/sau impartit ca dividende asociatilor.

Profitul operational ramane dupa ce scazi din profitul brut cheltuielile operationale.
 

Cifra de afaceri formula


Formula pentru aflarea cifrei de afaceri este urmatoarea: VB+VA=CA

Formula de mai sus se refera la cifra de afaceri totala, unde CA = cifra de afaceri, VB = venituri din vanzarea produselor rezultate din activitatea firmei, iar VA = veniturile din alte activitati.

Exista  o formula si pentru calcularea cifrei de afaceri din punct de vedere contabil.  Aceasta face referire la conturile ce trebuiesc operate, din planul de conturi, clasa 7 (CONTURI DE VENIT). Ea este: CA(denumita in planul de conturi 70) = 701+702+703+704+705+706+707+708-709.
 

Calcularea cifrei de afaceri


Calcului cifrei de afaceri este relativ simplu de facut: cifra de afaceri totala = veniturile provenite din activitatea de baza + veniturile obtinute din alte activitati.

Cifra de afaceri se calculeaza prin adunarea tuturor veniturilor obtinute din:
 
 • venituri din vanzarea produselor finite, agricole si reziduale
 • venituri din vanzarea semifabricatelor
 • venituri din prestari servicii
 • venituri din cercetare
 • venituri din chirii
 • venituri din vanzarea marfurilor
 • venituri din alte activitati
La calcularea cifrei de afaceri se EXCLUD urmatoarele:
 
 • TVA-ul facturat;
 • Reducerile acordate clientilor
 • Subventiile pentru plata personalului
 • Subventiile pentru investitii
 • Veniturile din dividende
 • Dobanzi
 • Diferente pozitive de schimb valutar.

Clasificarea cifrei de afaceri


Cifra de afaceri se poate clasifica in functie de modul in care alegi sa o calculezi. 

Calcularea se poate face in functie de anumiti indicatori, dupa cum urmeaza:

Cifra de afaceri totala – semnifica veniturile totale din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor si trebuie sa fie mai mare decat volumul total al cheltuielilor pentru a putea inregistra profit;

Cifra de afaceri medie – este reprezentata de venitul mediu obtinut pe un anumit tip de produs sau serviciu furnizat de catre firma;

Cifra de afaceri marginala – este vorba despre diminuarea sau cresterea veniturilor unei companii in urma vanzarii unui anumit tip de produs ori serviciu din gama societatii;

Cifra de afaceri critica (minima) – este cifra de afaceri care simbolizeaza venitul pe care firma il obtine din vanzari si cu care reuseste sa acopere cheltuielile fixe si variabile si, totodata, pragul peste incepe sa inregistreze profit.
 

Cifra de afaceri fiscala 


Cifra de afaceri fiscala reprezinta totalitatea elementelor cuprinse in cifra de afaceri neta / contabila, dar include in mod suplimentar si facturile emise de companie pentru avansuri incasate de la clienti sau neincasate. 

Atentie! Ea include si facturile emise inainte de livrarea produselor sau prestarea serviciilor specifice articolului 310, alin. 2 din Codul Fiscal.

In continuare va prezentam un caz interesant referitor la PFA, demn de pus sub lupa:
 
Cum se stabileste cifra de afaceri pentru activitati din profesii liberale (avocat) pentru plafonul de 220.000 lei? Detalii in ACEST articol. 
 

Aplicarea TVA-ului la cifra de afaceri

 
In functie de venituri, dar si de numarul de angajati pe care ii are o firma, cifra de afaceri este impozitata diferentiat. 

Iata despre ce este vorba mai exact:
 
 • firmele cu o cifra de afaceri sub 1 milion de euro: acestea platesc un impozit intre 1% si 3% pe an
 • microintreprinderile cu cel putin 1 angajat cu norma intreaga: platesc 1% impozit pe an
 • microintreprinderile cu niciun angajat: achita impozit de 3% pe an
 • companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro: achita impozit pe profit de 16%

Plafoane  fiscale valabile in anul 2021

 
Cand devii platitor de TVA, cursurile de schimb valutar avute in vedere la calculul noilor plafoane TVA in 2021 sunt:

-Cursul valutar publicat la 31 decembrie 2020 pentru eur : 4.8694 lei/eur.
-Cursul valutar valabil pentru 31 decembrie 2020 (publicat de BNR in 30 decembrie 2020) : 4.8744 lei/eur.
-Cursul mediu anual publicat de BNR: 4,8371 lei/eur
-Cursul valutar de la data aderarii: 3.3817 lei/ eur.
 
In cele de mai jos, regasiti plafoanele fiscale valabile in 2021, conform informatiilor oficiale transmise de autoritatile fiscale.
 
1. Plafon microinteprindere

-cifra de afaceri sub 1.000.000 euro - cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in EUR este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. In baza unei circulare MFP valabile pentru anii precedenti se considera cursul publicat in 31.12.2020 – deci 4.8694 lei/eur prin urmare plafonul este: 4.869.400 lei.

2. Plafonul pentru trecerea de la firma neplatitoare de TVA la pragul de platitor de TVA 

- cifra de afaceri TVA: 88.500 eur. Persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA (regim special de scutire).

3. Plafonul pentru a trece de la platitor de TVA la incasare la platitor TVA normal

-cifra de afaceri TVA: 4.500.000 lei. Conform Legii 296/2020, a fost depasit plafonul anterior TVA de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei.

4. Achizitii intracomunitare de bunuri sub 10.000 eur

Avand in vedere legislatia actuala, NU sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc printre altele si conditia ca valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare sa nu depaseasca pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 EUR (echivalentul in lei este 34.000 lei - conversia se realizeaza la cursul valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii).

5. Plafonul pentru perioada fiscala a TVA (luna/semestru)

Plafonul pentru trecerea de la platitor trimestrial de TVA la platitor lunar este cifra de afaceri de 100.000 euro (contravaloarea in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului 2020 respectiv -publicat in 30.12.2020: 4.8744 lei/eur). Plafonul pentru anul 2021 este de 487.440 lei.

Cand se considera depasit plafonul de TVA? Vezi studiul de caz AICI»

Atentie! Unele firme se pot inregistra ca neplatitoare de TVA.  Daca esti neplatitor de TVA atunci trebuie sa stii ca la vanzare nu aplici cota de TVA, si prin urmare nu colectezi TVA. Totodata nici la achizitie nu ai dreptul sa deduci TVA. TVA-ul de la achizitie intra in costul produselor / serviciilor cumparate.

Ca neplatitor de TVA nu vei avea obligatii:

1. Nu depui declaratiile de TVA
2. Nu trebuie sa virezi la stat diferenta dintre TVA colectat la vanzare si TVA dedus la achizitie.
Important: Toate firmele nou-infiintate sunt neplatitoare de TVA.

 
Pentru a vedea care sunt conditiile de trecere de la platitor la neplatitor de TVA, citeste ACEST articol.
 
 
 
 
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Cifra de afaceri. Definitie, formula si cum sa o calculezi corect":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 15 voturiNoutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016