keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cifra de Afaceri. Definitie, Formula si cum sa o Calculezi Corect

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 20 Sep. 2024 Exclusiv
Cifra de afaceri: definitie, formula si cum sa o calculezi corect
Tags: cifra de afaceri, cifra de afaceri neta, calcularea cifrei de afaceri, plafon tva

Sumar

Daca detii o firma sau administrezi un business, stii deja ca cifra de afaceri este extrem de importanta pentru a contoriza profitul dar si pentru a vedea ce taxe trebuie sa platesti inapoi statului, prin impozitul aferent. Desi poate parea usor de gestionat, cifra de afaceri trebuie calculata cu mare atentie pentru a nu se crea confuzii. In continuare va oferim toate informatiile de care aveti nevoie pentru firma dumneavoastra.

 

Ce este cifra de afaceri?

Cifra de afaceri este suma totala a veniturilor realizate de o firma din vanzarea de produse si servicii pe o perioada de timp determinata, respectiv un an calendaristic complet. 
Practic, cifra de afaceri reflecta volumul de activitate economica al unei companii si este un indicator important al performantei sale financiare. 
 
Cifra de afaceri este utilizata pentru determinarea obligatiilor fiscale, de exemplu inregistrarea ca platitor de TVA, dar si pentru evaluarea financiara a unei firme. De asemenea, o intelegere clara a cifrei de afaceri ajuta la previzionarea incasarilor si la planificarea cheltuielilor, ajutand in procesul de luare a deciziilor de business.

Cifra de afaceri neta

Cifra de afaceri neta reprezinta cifra de afaceri contabila. Ea se compune din toate veniturile rezultate din prestarea de servicii si vanzarea de produse inscrise in activitatea curenta a firmei. La totalizarea acestora sunt excluse reducerile comerciale si taxa pe valoare adaugata.

Cifra de afaceri vs. Profit

Cifra de afaceri este, asa cum am amintit mai sus, suma totala a veniturilor produse de o anumita firma: vanzari de marfuri, produse, servicii, executare lucrari obtinute de firma pe parcursul unui exercitiu financiar.

Aceasta NU trebuie confundata niciodata cu profitul, care inseamna suma care iti ramane in mana dupa ce ai scazut toate cheltuielile firmei.

Profitul este realizat atunci cand firma reuseste sa obtina venituri suficiente pentru a-si depasi cheltuielile. El este calculat prin reducerea tuturor cheltuielilor (facturile de utilitati, chiria, salariile, costurile materiilor prime, costurile echipamentelor noi, impozitele etc.) din venitul total produs de firma. 

Profiturile pot fi, de asemenea, reinvestite in afacere, pentru a dezvolta mai mult afacerea si care apoi se va numi profit retinut.

Tipuri de profit

Profitul brut este egal cu diferenta dintre incasarile din vanzarea marfurilor (net de TVA, accize si alte plati obligatorii) si costul marfurilor vandute (in comert, costul este egal cu pretul de cumparare al marfurilor).

Profitul net se calculeaza scazand impozitele si taxele. Profitul net este de fapt venitul cu care firma ta ramane dupa plata cheltuielilor, inclusiv a impozitelor datorate. Profitul net poate fi reinvestit in firma si/sau impartit ca dividende asociatilor.

Profitul operational ramane dupa ce scazi din profitul brut cheltuielile operationale.

Cifra de afaceri formula

Formula pentru aflarea cifrei de afaceri este urmatoarea: VB+VA=CA

Formula de mai sus se refera la cifra de afaceri totala, unde CA = cifra de afaceri, VB = venituri din vanzarea produselor rezultate din activitatea firmei, iar VA = veniturile din alte activitati.

Exista  o formula si pentru calcularea cifrei de afaceri din punct de vedere contabil.  Aceasta face referire la conturile ce trebuiesc operate, din planul de conturi, clasa 7 (CONTURI DE VENIT). Ea este: CA(denumita in planul de conturi 70) = 701+702+703+704+705+706+707+708-709.

Calcularea cifrei de afaceri


Calcului cifrei de afaceri este relativ simplu de facut: cifra de afaceri totala = veniturile provenite din activitatea de baza + veniturile obtinute din alte activitati.

Cifra de afaceri se calculeaza prin adunarea tuturor veniturilor obtinute din:
 
  • venituri din vanzarea produselor finite, agricole si reziduale
  • venituri din vanzarea semifabricatelor
  • venituri din prestari servicii
  • venituri din cercetare
  • venituri din chirii
  • venituri din vanzarea marfurilor
  • venituri din alte activitati
La calcularea cifrei de afaceri se EXCLUD urmatoarele:
 
  • TVA-ul facturat;
  • Reducerile acordate clientilor
  • Subventiile pentru plata personalului
  • Subventiile pentru investitii
  • Veniturile din dividende
  • Dobanzi
  • Diferente pozitive de schimb valutar.

Clasificarea cifrei de afaceri

Cifra de afaceri se poate clasifica in functie de modul in care alegi sa o calculezi. 

Calcularea se poate face in functie de anumiti indicatori, dupa cum urmeaza:

Cifra de afaceri totala – semnifica veniturile totale din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor si trebuie sa fie mai mare decat volumul total al cheltuielilor pentru a putea inregistra profit;

Cifra de afaceri medie – este reprezentata de venitul mediu obtinut pe un anumit tip de produs sau serviciu furnizat de catre firma;

Cifra de afaceri marginala – este vorba despre diminuarea sau cresterea veniturilor unei companii in urma vanzarii unui anumit tip de produs ori serviciu din gama societatii;

Cifra de afaceri critica (minima) – este cifra de afaceri care simbolizeaza venitul pe care firma il obtine din vanzari si cu care reuseste sa acopere cheltuielile fixe si variabile si, totodata, pragul peste incepe sa inregistreze profit.

Cifra de afaceri fiscala

Cifra de afaceri fiscala reprezinta totalitatea elementelor cuprinse in cifra de afaceri neta / contabila, dar include in mod suplimentar si facturile emise de companie pentru avansuri incasate de la clienti sau neincasate. 

Atentie! Ea include si facturile emise inainte de livrarea produselor sau prestarea serviciilor specifice articolului 310, alin. 2 din Codul Fiscal.
 

Aplicarea TVA-ului la cifra de afaceri

In Romania, daca o companie depaseste un anumit plafon de cifra de afaceri (plafonul TVA) intr-un an fiscal, aceasta este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa aplice TVA la vanzarile sale. In prezent, plafonul TVA este de 300.000 lei pe an.
 
Dupa depasirea acestui prag, firma trebuie sa adauge TVA la pretul bunurilor sau serviciilor pe care le vinde si sa colecteze aceasta taxa de la clienti. Ulterior, firma va avea obligatia sa vireze TVA-ul colectat catre stat, dar poate deduce TVA-ul aferent achizitiilor sale (TVA deductibil), diminuand astfel suma datorata statului.
 

Plafoane fiscale valabile in anul 2024

In 2024, pe langa plafonul de 300.000 lei pentru trecerea la regimul de platitor de TVA, exista si alte limite importante, precum:
 
  • Plafonul pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare (4.500.000 lei)
  • Plafonul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri (10.000 euro  sau echivalent 34.000 lei)
  • Plafonul pentru trecerea de la plata TVA trimestriala la lunara (100.000 euro sau echivalent 497.460 lei)  
  • Plafonul TVA pentru vanzarile la distanta si serviciile electronice (10.000 euro  sau echivalent 46.337 lei) 
  • Plafonul pentru aplicarea TVA cu cota redusa pentru livrarile de locuinte (pentru locuinte care nu depasesc suma de 600.000 lei si mai indeplinesc alte conditii) 
 
Detalii despre plafonul TVA in 2024, citeste: Plafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lor


Atentie! Firmele neplatitoare de TVA nu aplica la vanzare cota de TVA si, prin urmare, nu colecteaza TVA. Totodata nici la achizitie aceste firme nu au dreptul sa deduca TVA. TVA-ul de la achizitie intra in costul produselor / serviciilor cumparate.

Ca neplatitor de TVA nu vei avea obligatii:

1. Nu depui declaratiile de TVA
2. Nu trebuie sa virezi la stat diferenta dintre TVA colectat la vanzare si TVA dedus la achizitie.
Important: Toate firmele nou-infiintate sunt neplatitoare de TVA.

 
Pentru a vedea care sunt conditiile de trecere de la platitor la neplatitor de TVA, citeste ACEST articol.
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016