Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2022
Reducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?
Tags: oug 153/2020, reducere impozit pe profit, bilant la 30 iunie 2022

Aplicarea reducerii pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG153/2020, referitoare la situatia in care societatea inregistreaza cresteri ale capitalului propriu se aplica doar la sfarsitul anului sau poate fi aplicata si la bilantul de la 30.06.2022? In cazul in care societatea se incadreaza la cele 4 categorii de cresteri prevazute de la (a) la (d) aceste reduceri in procente se cumuleaza? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit prevederilor art. I alin. (1) din OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata prevazut de art. 41 din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, au posibilitatea sa reduca din impozitul realizat anual un procent de 2% .

Aceasta reducere de 2% se aplica in situatia in care capitalul propriu contabil, asa cum este acesta prezentat in situatiile financiare, are o valoare pozitiva, cel putin la nivelul egal cu jumatate din capitalul social subscris.
 
Capitalul propriu este definit de reglementarile contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, la pct. 18 alin. (2) lit c).

Capitalul propriu se compune din capitalul social (ct. 1011, ct. 1012) al carui nivel minim este stabilit de Legea societatilor comerciale, prime de capital (ct. 104), rezerve (ct. 105, 106), rezultatul curent al exercitiului si rezultatul exercitiilor anterioare (ct. 1171, ct. 121).
 
Prin capital propriu ajustat, care nu este identic cu capitalul propriu contabil, se intelege:
- capitalul social subscris varsat (ct. 1012),
- rezerva legala (ct. 106) si celelalte rezerve constituite din profitul net,
- rezultatul net reportat, determinat ca diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si soldurile debitoare (credit ct. 1171).
In acest al doilea caz pentru cresterea fata de exercitiul anterior (2022 fata de 2021), procentele aplicate se incadreaza intre 5% si 10%, in functie de cresterea anuala a capitalului propriu ajustat.
 
Impozitul pe profit anual asupra caruia se aplica reducerile, reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, a impozitului pe profit scutit sau redus, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale.
In situatia in care intr-un an fiscal o societate poate aplica atat cota de 2% cat si cea rezultata in functie de cresterea capitalului propriu ajustat, si incepand cu impozitul pe profit calculat pentru anul 2022 (se aplica in anul 2023) si cota de 3%, aceste procente se cumuleaza, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului pe profit determinat pentru anul respectiv (alin. (2) al art. I din OUG nr. 153/2020).
 
Sunt numai trei categorii de reducerii, asa cum sunt reglementate de art. I, alin. (1) lit. a), b) si c) din OUG nr. 153/2020.
Asa cum reiese din prezentarea cadrului legislativ, aplicarea cotelor de reducere se efectueaza numai asupra impozitului pe profit determinat pentru anul fiscal respectiv, iar indicatorii referitori la capitaluri se iau din situatiile financiare anuale.
Pentru data de 30.06. se intocmesc numai raportari contabile si numai de catre persoanele juridice care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
 
Situatiile financiare anuale se depun pana la sfarsitul lunii mai, dupa caz, si tocmai de aceea termenul pentru depunerea formularului 101 este pana la 25 iunie, in perioada 2022 2026 in care se aplica prevederile OUG nr. 153/2020.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016