Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate infiintata in octombrie 2021, platitoare de impozit pe microintreprinderi, poate beneficia la calculul impozitului pe micro la 31.12.2022 de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit si impozitul pe venit al microintreprinderilor - OUG 153/2020?.
Societatea are 0 angajati, plateste TVA si are codul CAEN 7112. Care este procentul de care beneficiaza? Multumesc.
Facilitati fiscale acordate prin OUG 153/2020:
Conform art. I alin. (14) din OUG 153/2020:
"(14) In aplicarea prevederilor prezentului articol, pentru contribuabilii infiintati in cursul anului, cu exceptia celor prevazuti la alin. (8) si (9), anul infiintarii reprezinta anul de baza care se substituie anului 2020 pentru aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c)."
Totodata, art. I alin. (12) dina celasi act normativ stipuleaza ca:
"(12) Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au in vedere urmatoarele:
a) pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;
b) pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul datorat pe intregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul aferent trimestrului IV, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declaratii rectificative;
c) in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit in anul pentru care se aplica reducerea, procentul aferent reducerii de impozit se aplica asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor insumat cu impozitul pe profit, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul pe profit, potrivit prevederilor lit. a). In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul pe profit, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul pe profit se scade din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea unei declaratii rectificative; (...)".
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In situatia dvs., procentul de reducere pentru 2022 se calculeaza astfel (in situatia in care soldurile finale ale lui 121 mentionate sunt creditoare):
- 2% intrucat CPC pentru anul 2022 este pozitiv si este mai mare decat CS (art. I alin. (1) lit. a);
- 10% intrucat inregistrati o crestere anuala a capitalului propriu ajustat in 2022 fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent (2021) si indepliniti concomitent conditia prevazuta la lit. a) (art. I alin. (1) lit. b), cu conditia sa nu fi repartizat in cursul anului 2022 soldul din 1171 (rezultat din inchiderea lui 121 din 2021).
Rezulta asadar o reducere cumulata de 12% la calculul impozitului datorat pentru 2022.
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Intre 2021 si 2025 se aplica reduceri ale impozitului pe profit, impozitului pe veniturile micro si impozitului specific, conform OUG 153/2020D101 in 2024. Pana cand poate fi depus formularul?Reducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Reduceri plata impozit micro si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?Ultimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitCalendar ANAF. Pana pe 25 iunie 2024 trebuie depuse la fisc 10 declaratii importanteD101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023OUG 153/2020: Se mai aplica reducerile cu privire la impozite si in 2023?TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeArticole similare
Facilitati noi pentru firme. Ce alte masuri include programul nou de guvernare?Articole similare
Diferente la calcularea impozitului. Cum se inregistreaza in contabilitate erorile?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"