Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facilitati fiscale la calculul impozitului, conform OUG 153/2020, pentru firme infiintate in 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2023
Facilitati fiscale la calculul impozitului, conform OUG 153/2020, pentru firme infiintate in 2021
Tags: oug 153/2020, firme fara angajati, facilitati firme, calculare impozit 

O societate infiintata in octombrie 2021, platitoare de impozit pe microintreprinderi, poate beneficia la calculul impozitului pe micro la 31.12.2022 de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit si impozitul pe venit al microintreprinderilor - OUG 153/2020?.

Societatea are 0 angajati, plateste TVA si are codul CAEN 7112. Care este procentul de care beneficiaza? Multumesc.
 

 

Facilitati fiscale acordate prin OUG 153/2020: 

 

Conform art. I alin. (14) din OUG 153/2020:
"(14) In aplicarea prevederilor prezentului articol, pentru contribuabilii infiintati in cursul anului, cu exceptia celor prevazuti la alin. (8) si (9), anul infiintarii reprezinta anul de baza care se substituie anului 2020 pentru aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c)."

Totodata, art. I alin. (12) dina celasi act normativ stipuleaza ca:
"(12) Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au in vedere urmatoarele:

a) pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;

b) pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul datorat pe intregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul aferent trimestrului IV, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declaratii rectificative;

c) in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit in anul pentru care se aplica reducerea, procentul aferent reducerii de impozit se aplica asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor insumat cu impozitul pe profit, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul pe profit, potrivit prevederilor lit. a). In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul pe profit, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul pe profit se scade din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea unei declaratii rectificative; (...)".



In situatia dvs., procentul de reducere pentru 2022 se calculeaza astfel (in situatia in care soldurile finale ale lui 121 mentionate sunt creditoare):
- 2% intrucat CPC pentru anul 2022 este pozitiv si este mai mare decat CS (art. I alin. (1) lit. a);
- 10% intrucat inregistrati o crestere anuala a capitalului propriu ajustat in 2022 fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent (2021) si indepliniti concomitent conditia prevazuta la lit. a) (art. I alin. (1) lit. b), cu conditia sa nu fi repartizat in cursul anului 2022 soldul din 1171 (rezultat din inchiderea lui 121 din 2021).

Rezulta asadar o reducere cumulata de 12% la calculul impozitului datorat pentru 2022.



Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facilitati fiscale la calculul impozitului, conform OUG 153/2020, pentru firme infiintate in 2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016