Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diferente la calcularea impozitului. Cum se inregistreaza in contabilitate erorile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Dec. 2022
Diferente la calcularea impozitului. Cum se inregistreaza in contabilitate erorile?
Tags: diferente impozit, calculare impozit , inregistrare in contabilitate

In urma unei verificari efectuate de Inspectia Fiscala - ANAF - a Declaratiei 101 la 31.12.2021 s-a constatat ca am aplicat un procent mai mare la calculul impozitului pe profit conf. OUG 153/2022, in loc de 10% am aplicat 12%, drept pentru care s-a emis o decizie de impunere pe suma de 6772 lei.

Inregistrarile in contabilitate le-am efctuat in luna noiembrie, data luarii la cunostinta a deciziei. As vrea sa stiu daca inregistrarile facute sunt corecte si cand si cum inchid contul 1174 (Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile). 1. 1174 = 4411 6772 Inregistrarea diferentei de impozit 2. 4411 = 5121 6772 plata dif. de impozit. Multumesc !

 

Dpdv contabil, fiind vorba de obligatii fiscale suplimentare aferente perioadelor anterioare neinregistrate in contabilitate, ele vor fi tratate ca erori contabile in sensul pct. 66 alin. 1 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Ca atare, se va proceda la corectarea acestor erori la momentul constatarii lor, respectiv cu prilejul inregistrarii deciziei de impunere comunicate de ANAF, in conformitate cu cele prevazute la pct. 67 alin. 2-4 din reglementarile amintite.

La inregistrare se va tine cont si de natura erorilor, respectiv daca acestea sunt nesemnificative ori semnificative, dupa caz. Modalitatea de stabilire a gradului de semnificatie a erorilor se stabileste prin politicile contabile ale societatii (spre exemplu, in functie de cifra de afaceri, de influenta asupra contului de profit si pierdere, de nivelul cheltuielilor etc.).

Astfel, daca eroarea este considerata nesemnificativa, atunci contabilizarea sumelor se poate realiza direct pe seama contului de profit si pierdere (direct in conturile de cheltuieli), daca politicile contabile proprii adoptate la nivelul societatii prevad acest lucru. Daca politicile contabile proprii impun corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente pe seama rezultatului reportat ori daca eroarea este considerata semnificativa, atunci corectia se va face exclusiv pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".

Inregistrarile contabile sunt:

- daca este vorba de erori contabile semnificative sau erori contabile nesemnificative corectate pe seama rezultatului reportat:
1174 Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile = 4411 Impozitul pe profit



- daca este vorba de erori contabile nesemnificative corectate pe seama rezultatului curent:
691 Cheltuieli cu impozitul pe profit = 4411 Impozitul pe profit

-plata impozitului pe profit:
4411=5121

In concluzie, varianta aleasa de d-voastra este corecta.

Referitor la contul 1174, acesta un cont sintetic de gradul II in raport de contul 117 Rezultatul reportat care este un cont sintetic de gradul I. In Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 nu exista prevederi anume cu privire la inchiderea conturilor sintetice de gradul II ale contului 117 "Rezultatul reportat" (1171, 1174, 1175 etc.). In practica contabila insa se poate utiliza de ex.formula contabila 1171=1174, astfel ca soldul debitor al contului 1174 se va putea inchide pe seama soldului creditor al unui alt cont sintetic de gradul II al contului 117.




Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diferente la calcularea impozitului. Cum se inregistreaza in contabilitate erorile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]