Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Atunci cand o firma face sponsorizari pentru activitati din sfera culturii, educatiei, sportului, protectia mediului, etc., aceste sume sunt eligibile pentru a fi deduse din impozitul pe profit, in anumite conditii.
Limita maxima pentru deducerea sponsorizarilor este de 5% din valoarea impozitului pe profit anual. Restul sumelor care depasesc acest plafon nu vor fi deductibile. Dar care este momentul scaderii din impozitul pe profit?
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profit
Sa luam urmatorul exemplu. Un contribuabil se intreaba daca sponsorizarile acordate in perioada 01.10.2024 - 31.12.2024 se scad din impozitul pe profit final aferent trimestrului 4, declarat prin D101 anuala in iunie 2025? Cele acordate in perioada 01.01.2025 - 31.03.2025 se scad din impozitul pe profit de plata aferent trimestrului 1 din 2025?
Specialistul ne spune ca sponsorizarile genereaza cheltuieli in contabilitate la momentul acordarii lor, respectiv in trim. IV 2024 si trim. I 2025, cheltuieli considerate nedeductibile fiscal, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. 4 lit. i din Codul fiscal.
In schimb, sumele aferente cheltuielilor cu sponsorizarea pot fi scazute din impozitul pe profit, daca entitatile non-profit sponsorizate sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, la nivelul valorii minime dintre valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri si valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Pe de alta parte, potrivit art. 19 alin. 1 si 2 din Codul fiscal si pct. 5 alin. 1 si alin. 5 din Normele metodologice de aplicare rezultatul fiscal (profitul impozabil/pierderea deductibila) se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile, calculul efectuandu-se trimestrial, cumulat de la inceputul anului fiscal. La calculul rezultatului fiscal al contribuabililor care platesc trimestrial impozit pe profit, limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in limitele de deductibilitate prevazute de Codul fiscal pentru impozitul pe profit.
Conform art. 41 alin. 1 din Codul fiscal calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III, iar definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei anuale privind impozitul pe profit D101.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Din coroborarea tuturor acestor prevederi reiese ca sponsorizarile acordate in trim. IV 2024 vor fi scazute in limitele legale din impozitul profit determinat cu prilejul definitivarii anuale prin intermediul declaratiei D101, cu termen de depunere 25 iunie 2025 (art. I alin. 13 din OUG 153/2020), iar sponsorizarile acordate in trim. I 2025 vor fi scazute in limitele legale din impozitul profit aferent trim. I 2025, cu termen 25 aprilie 2025.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaCum decontam taxa calculata pentru depasirea plafonului?Sistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau norma de venit, ce este mai bine?Organizare evidenta contabila pentru intreprindere individuala (II) platitoare de TVAOrganizare contabilitate pentru o intreprindere individuala. Cum procedam si cum putem opta pentru contabilitate in partida dubla?Ultimele articole
Lista seminariilor web pentru luna iulie, publicata pe portalul ANAFMod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Marti, 25 iunie 2024, termenul limita de depunere a Formularului 177Rectificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilorFirmele incadrate la plata impozitului micro in 2024 pot depune D177 pentru a face SPONSORIZARI?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"