Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de colaborare cu o organizatie nonprofit. Aspecte contabile si fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 15 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: ong, monografie contabila, omfp 1802

In analiza de astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor formulate de o societate care va avea colaborari pentru o serie de evenimente medicale cu un ONG. In acest sens va incheia un contract pentru servicii organizare evenimente, unde, printre obligatiile sale, se vor enumera: contractarea locatiilor unde vor avea loc evenimentele, mese de protocol la diverse restaurante, achizitia de bilete de avion, incasarea sponsorizarilor.

ONG-ul a solicitat ca societatea sa deschida un cont bancar separat fata de cel pe care il are deja si la finalizarea evenimentului sa predea sumele rezultate din sposorizare catre ONG (se extrag din aceste sume taxe, impozite, cheltuieli, comision bancar si onorariul societatii).
 
Cum se vor factura aceste evenimente? Care este monografia contabila?
Cum se vor inregistra si impozita aceste sponsorizari care intra si ies din contul societatii care este microintreprindere platitoare de TVA, in conditiile in care sumele restituite nu vor fi aceleasi, retinandu-se anumite cheltuieli?

Raspunsul specialistului

Din punct de vedere contabil, pct. 56 alin. (4) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 stabileste ca, in cazul schimbului de active, in contabilitate se evidentiaza distinct operatiunea de vanzare/scoatere din evidenta si cea de cumparare/intrare in evidenta, pe baza documentelor justificative, cu inregistrarea tuturor veniturilor si cheltuielilor aferente operatiunilor. Tratamentul contabil este similar si in cazul prestarilor reciproce de servicii.
 
Din punct de vedere al TVA, art. 272 din Codul fiscal prevede ca, in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.

Astfel, din punct de vedere contabil si fiscal, in cazul schimbului de bunuri/servicii se realizeaza, pe de o parte, o achizitie de bunuri/servicii care se inregistreaza in contabilitate in conturile de stocuri/cheltuieli corespunzatoare si, pe de alta parte, o livrare de bunuri. Dupa inregistrarea tuturor operatiunilor se poate efectua compensarea sumelor.
 
Astfel, societatea va inregistra:
-     venitul reprezentand onorariul sau (411=704),
-    achizitiile in nume propriu dar in contul ONG-ului (461=401) si refacturarea acestora (4111=461),
-    cheltuieli in cont propriu 6xx=4xx, 5xx
-    incasarile in numele ONG-ului (5121=462). Consider ca sponsorizarile sunt incasate in contul ONG-ului intrucat societatea nu poate avea calitate de beneficiar al sponsorizarii conform Legii nr. 32/1994.
-    Compensarea sumelor si plata diferentei: 462=4111, 462=5121.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de colaborare cu o organizatie nonprofit. Aspecte contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016