Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrari interne de bunuri cu conditia CIP. Cand emitem factura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: livrari, conditia cip, data receptionarii, facturare, bunuri, tva, transport, declaratie, d394

Vom constata, prin cele ce urmeaza, cand emitem factura pentru o livrare (TVA 9%) pe teritoriul Romaniei pe baza de aviz de insotire a marfii din data de 31 iulie 2015, avand in vedere ca in contract se precizeaza ca bunurile intra in posesia clientului la data receptionarii lor de catre delegatul cumparatorului (la adresa clientului - conditia CIP). Stabilim astfel daca se emite factura la 31 iulie 2015 sau la 3 august 2015 (data receptionarii bunurilor de catre cumparator).


De asemenea, vom vedea daca descarcarea de gestiune se va face la momentul livrarii bunurilor din depozit sau la data receptionarii acestora de catre cumparator, precum si daca acesta operatiune se va cuprinde in declaratia 300 si 390 in luna iulie sau in luna august.

Conform art. 155 alin. 15 din Codul fiscal factura trebuie emisa pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Pentru livrarile de bunuri mobile corporale, faptul generator este data livrarii bunurilor, inteleasa ca data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar conform art. 134^1 alin. 1 si 6 din Codul fiscal.

Din cele prezentate reiese ca faptul generator s-a produs la 3 august 2015 intrucat la aceasta data s-a produs transferul dreptului de proprietate pentru bunurile respective (pe perioada transportului bunurile raman proprietatea furnizorului, care suporta si riscul unei eventuale pieiri a bunurilor). Prin urmare, factura se va emite in luna august (cel tarziu 18 august) si nu in luna iulie 2015. Operatiunea se va declara in decontul 300 si in declaratia informativa 394 aferent lunii august 2015 (declaratia recapitulativa 390 nu are nicio legatura intrucat este vorba de o operatiune interna - livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei si nu de o operatiune intracomunitara).

La descarcarea din gestiune a bunurilor se va tine seama de prevederile pct. 284 alin. 2 lit. c din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 conform carora, in cazul unor decalaje intre  vanzarea si livrarea bunurilor, acestea se inregistreaza ca iesiri din entitate, nemaifiind considerate proprietatea acesteia, astfel:

 - bunurile vandute si nelivrate se inregistreaza distinct in gestiune, iar in contabilitate in conturi in afara bilantului;
- bunurile livrate, dar nefacturate se inregistreaza ca iesiri din gestiune atat la locurile de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza documentelor care confirma iesirea din gestiune.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrari interne de bunuri cu conditia CIP. Cand emitem factura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016