Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii platite cu cardul personal. Cum deducem cheltuielile inregistrate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: achizitii, cardul personal, deducere, cod fiscal, cheltuieli, deductibilitate, formular 394

Avem de analizat urmatoarea situatie: 1. Se achita cu cardul societatii o factura de achizitie considerata de contabil ca neavand legatura cu activitatea economica a respectivei societati. Factura a fost emisa pentru societate.


2. Se achita cu cardul propriu (sau disponibilitati proprii) o factura fiscala emisa de asemenea pentru societate, si primita (adusa) la sediul societatii.

Stabilim astfel cum trebuie sa procedam pentru a respecta legislatia in vigoare referitoare la intocmirea Declaratiei recapitulative 394, deductibilitatea achizitiilor si a TVA-ului, a modului de recuperare a banilor in primul caz.


    Cu privire la declaratia informativa formular 394:

Potrivit prevederilor OANAF 3596/2011, declaraţia se completeaza şi se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.

    Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa menţiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

    In declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014.
Asadar, indiferent de tratamentul fiscal stabilit de catre societate privind cheltuiala sau TVA, toate facturile primite de catre societate ( avand denumirea societatii ) se inregistreaza in declaratia informativa.

    Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor:

Potrivit prevederilor   art 21 alin  (1) din Codul fiscal,  pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Astfel, in situatia in care achizitiile respective nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri vor fi considerate cheltuieli nedeductibile si se va tine cont de acestea la determinarea profitului impozabil.
Contabil se pot inregistra in conturi analitice distinct.

    Din punct de vedere a TVA

Potrivit prevederilor art. 145 alin.( 2)  din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor prevazute la lit. a)- e).

Astfel, daca aceste achizitii nu sunt destinate utilizarii in folosul acestor operatiuni , TVA se considera de catre societate nedeductibila. Contabil inchiderea contului de TVA se va efectua in corespondenta cu un cont de cheltuieli (de regula 635=4426).

In situatia in care s-a achitat factura cu  cardul personal, se va intocmi un Decont de cheltuieli la care se va anexa chitanta de la Pos sau alt document eliberat la momentul platii facturii respective.  
In baza acestui decont de cheltuieli se va restitui persoanei contravaloarea respectiva.
Ca si inregistrare contabila va recomand :

Acordarea avansului:
 542" Avansuri de trezorerie" = 5311"Casa in lei" / 5121"Conturi la banci in lei"
Justificare avans:
 
401 " Furnizori"= 542 "Avansuri de trezorerie"

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii platite cu cardul personal. Cum deducem cheltuielile inregistrate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016