Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom vedea la ce referea legiuitorul la art.21, alin (4), litera a) din Codul fiscal "Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania" si ce se intelege prin inlocuirea partilor componente de la punctul 18 din OUG 125/2011:
a) inlocuirea unei parti componente defecte ca atare
Sau
b) inlocuirea unei parti componente in vederea depasirii parametrilor existenti.
Raspuns:
Sunt anumite situatii comerciale cand decontarea tranzactiilor intre parti se face la sumele nete, iar una dintre parti suporta impozitul ce ar fi trebuit platit de cealalta parte.
De exemplu, o societate comerciala persoana juridica romana platitoare de impozit pe profit solicita unei societati rezidente in Germania sa efectueze o reparatie la un utilaj al sau. Serviciul este contractat la suma de 1000 euro.
Potrivit art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, societatea din Germania datoreaza impozit in Romania in procent de 16% pe care societatea din Romania il va retine prin stopaj la sursa la data platii facturii.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Insa, societatea din Germania a stabilit ca suma minima platita pentru acest serviciu este de 1000 eur, deoarece fiecare parte suporta impozitele de pe teritoriul national. Astfel, pentru a respecta legislatia din Romania, societatea din Romania suporta din fonduri proprii impozitul pe care ar fi trebuit sa il plateasca societatea din Germania, considerand valoarea facturii de 1000 eur ca o suma neta determinata prin metoda sutei majorate.
Inregistrare contabila:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 446 "Alte impozite si taxe".
Aceasta cheltuiala este o cheltuiala nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste pct. 2 din intrebare, in opinia noastra, situatia reglementata de art. 24 alin. (15^1) - (15^2) din Codul fiscal, modificat conform pct. 18 din OUG 125/2011, este valabila atat pentru inlocuirea unei simple componente, cat si pentru o imbunatatire a parametrilor tehnici ca urmare a inlocuirii componentelor.
Aceasta opinie a noastra rezulta din faptul ca textul normativ permite deducerea cheltuielii neamortizate a componentei deja existente si inlocuite, ce a avut un cost istoric prestabilit. In plus, legiuitorul a stabilit ca valoarea fiscala a imobilizarii se va majora cu valoarea noii componente si se va reduce cu valoarea neamortizata a piesei inlocuite.
Practic, prin efectul legii, toate aceste inlocuiri sunt asimilate unei modernizari cu amortizare ulterioara.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Seminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Ce se modifica la depasirea plafonului de 100.000 euroCHELTUIELI NEDEDUCTIBILE la scoaterea din evidenta a actiunilor cu prilejul lichidarii. Cum procedati corect!Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilBaza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Ce includem in baza?Ultimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceCheltuieli deplasare nejustificate. Tratament fiscalArticole similare
Certificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceArticole similare
Reducerea evaziunii fiscale. Controale ANAF la contribuabilii persoane fizice si juridiceRambursari de TVA obtinute prin inselaciuneMinisterul Finantelor avertizeaza ca mesajele privind rambursarile de IMPOZITE reprezinta un atac informaticCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilAntreprenorii romani: Platim taxe foarte mari, dar rezultatul e zero. Nu avem infrastructura, sanatate si invatamantUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microANAF: 2,74 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma inspectiilor din luna octombrie 2024Bunuri cu risc fiscal ridicat, confiscate de DGAF. Actiunile de control continua si in perioada urmatoareVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiArticole similare
Certificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceArticole similare
Certificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"