keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Situatii explicative impozit nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli nedeductibile, amortizare ulterioara, impozite, valore fiscala, inlocuire componente

Vom vedea la ce referea legiuitorul la art.21, alin (4), litera a) din Codul fiscal "Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania" si ce se intelege prin inlocuirea partilor componente de la punctul 18 din OUG 125/2011:


a) inlocuirea unei parti componente defecte ca atare

Sau

b) inlocuirea unei parti componente in vederea depasirii parametrilor existenti.

Raspuns:
Sunt anumite situatii comerciale cand decontarea tranzactiilor intre parti se face la sumele nete, iar una dintre parti suporta impozitul ce ar fi trebuit platit de cealalta parte.
 
De exemplu, o societate comerciala persoana juridica romana platitoare de impozit pe profit solicita unei societati rezidente in Germania sa efectueze o reparatie la un utilaj al sau. Serviciul este contractat la suma de 1000 euro.

Potrivit art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, societatea din Germania datoreaza impozit in Romania in procent de 16% pe care societatea din Romania il va retine prin stopaj la sursa la data platii facturii.

Insa, societatea din Germania a stabilit ca suma minima platita pentru acest serviciu este de 1000 eur, deoarece fiecare parte suporta impozitele de pe teritoriul national. Astfel, pentru a respecta legislatia din Romania, societatea din Romania suporta din fonduri proprii impozitul pe care ar fi trebuit sa il plateasca societatea din Germania, considerand valoarea facturii de 1000 eur ca o suma neta determinata prin metoda sutei majorate.

Inregistrare contabila:

635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" =               446 "Alte impozite si taxe".

Aceasta cheltuiala este o cheltuiala nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste pct. 2 din intrebare, in opinia noastra, situatia reglementata de art. 24 alin. (15^1) - (15^2) din Codul fiscal, modificat conform pct. 18 din OUG 125/2011, este valabila atat pentru inlocuirea unei simple componente, cat si pentru o imbunatatire a parametrilor tehnici ca urmare a inlocuirii componentelor.
 
Aceasta opinie a noastra rezulta din faptul ca textul normativ permite deducerea cheltuielii neamortizate a componentei deja existente si inlocuite, ce a avut un cost istoric prestabilit. In plus, legiuitorul a stabilit ca valoarea fiscala a imobilizarii se va majora cu valoarea  noii componente si se va reduce cu valoarea neamortizata a piesei inlocuite.

Practic, prin efectul legii, toate aceste inlocuiri sunt asimilate unei modernizari cu amortizare ulterioara.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016