Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam mai jos cazul unei societati comerciale pe actiuni care doreste sa angajeze o persoana straina din afara UE. Societatea incepe demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de munca (printre altele plateste la Trezorerie cv a 200 euro). Odata obtinuta autorizatia de munca, incepe demersurile pentru obtinerea permisului de sedere (printre altele plateste 260 lei si cv a 120 euro). Atat autorizatia de munca, cat si permisul de sedere pot fi folosite de persoana respectiva doar atata vreme cat aceasta este angajat al societatii (in momentul desfacerii contractului de munca este anuntat Serviciul Pasapoarte si ambele sunt anulate).
Vom stabili astfel daca aceste cheltuieli de mai sus sunt deductibile.
Potrivit prevederilor art. 4 alin (1) din Legea 56/2007, autorizatia de munca se elibereaza, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, prin formatiunile sale teritoriale, daca se constata indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) angajatorul prezinta documentele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta pentru fiecare tip de autorizatie de munca prin care dovedeste ca desfasoara o activitate legala in Romania, ca nu are datorii la bugetul de stat pe ultimul trimestru si ca a facut o selectie legala;
b) strainul indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva, nu are antecedente penale si se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului, precum si conditiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) si h), art. 8 alin. (1) lit. b)-d), art. 11 si art. 27 alin. (2) lit. c) si e) din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 20 din acelasi act normativ, la eliberarea autorizatiei de munca, angajatorul va plati echivalentul in lei a 200 euro, raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii.
Potrivit prevederilor art. 2 lit k) din OUG 194/2002, permis de sedere in scop de munca este documentul de identitate care se elibereaza strainului de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, si atesta dreptul de sedere si de munca pe teritoriul Romani ei;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Potrivit prevederilor art. 44 alin (1), viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor pe baza autorizatiei de munca eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari in conditiile legii, cu exceptia autorizatiei de munca pentru lucratori detasati.
Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 60 de zile de la data eliberarii autorizatiei de munca. Viza se aproba de Centrul National de Vize, in termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fara a mai fi necesara obtinerea avizului prevazut la art. 30 alin. (7).
Potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Astfel, apreciez ca sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile efectuate cu plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de munca. Dupa cum se observa plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de munca este obligatia angajatorului .
Astfel, chiar daca aceste cheltuieli nu sunt prevazute distinct in categoria cheltuielilor deductibile, apreciez ca sunt deductibila la determinarea profitului impozabil, intrucat ele sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. Cat priveste taxele pentru obtinerea permisului de sedere, fiind un document de identitate al strainului, ce se elibereaza dupa obtinerea autorizatiei de munca, apreciez ca sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil.
Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In decembrie, Fiscul ramburseaza TVA de peste 1,565 miliarde de leiSanctiuni noi pentru firme. Vezi ce facturi se depun obligatoriu!Facturi trimise pe e-mail. Ce elemente trebuie sa contina factura?PFA: Cum recunoastem cheltuielile cu dobanda la creditele obtinute?Veniturile de pe primul semestru determina noi declaratii din partea premieruluiUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI cu combustibilul la o asociatie non profitAchizitie servicii de asistenta juridica. Deductibilitatea cheltuielilor si a TVADeductibilitate cheltuiala cu cercetare de piata107 solutii pentru noile taxe si impoziteDEDUCTIBILITATE CHELTUIELI cu bon fiscal fara CIF. Cum procedam?Ultimele articole
Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Autoturisme pe firma. Deductibilitatea cheltuielilor aferente este limitata la calculul impozitului pe veniturile din activitati independenteDEDUCTIBILITATE CHELTUIELI pentru PFA care are activitate de transport prin platforma UBER/BOLT/FREENOWAtentie: Vine valul 4 de noutati fiscale 2021! Specialistii explica:Organizare team building pentru angajati. Documente justificative pentru deductibilitatea cheltuielilor si TVAArticole similare
Noile formulare de rezidenta fiscalaFlorin Citu: Firmele afectate de criza Covid-19 vor beneficia de esalonari pe 12 luni la PLATA TAXELORExport in Egipt de catre o persoana din ComunitateNoutati in domeniul de audit. Fiti prevazatori si intelegi noile propuneri din timp!Cotele de TVAUltimele articole
TVA Intracomunitar: ghidul completRezultatele actiunilor ANAF in 2023: Au fost identificate obligatii fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde leiDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiRegim fiscal TVA pentru importul de bunuriServicii transfrontaliere. Raportare / neraportare pe DAC6Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"