keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum deducem cheltuielile privind plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de munca si permis de sedere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, deductibilitate cheltuieli, plata taxelor, oug 194/2002, legea 56/2007

Analizam mai jos cazul unei societati comerciale pe actiuni care doreste sa angajeze o persoana straina din afara UE. Societatea incepe demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de munca (printre altele plateste la Trezorerie cv a 200 euro). Odata obtinuta autorizatia de munca, incepe demersurile pentru obtinerea permisului de sedere (printre altele plateste 260 lei si cv a 120 euro). Atat autorizatia de munca, cat si permisul de sedere pot fi folosite de persoana respectiva doar atata vreme cat aceasta este angajat al societatii (in momentul desfacerii contractului de munca este anuntat Serviciul Pasapoarte si ambele sunt anulate).



Vom stabili astfel daca aceste cheltuieli de mai sus sunt deductibile.

Potrivit prevederilor art. 4 alin (1) din Legea 56/2007, autorizatia de munca se elibereaza, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, prin formatiunile sale teritoriale, daca se constata indeplinirea urmatoarelor conditii:

 a) angajatorul prezinta documentele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta pentru fiecare tip de autorizatie de munca prin care dovedeste ca desfasoara o activitate legala in Romania, ca nu are datorii la bugetul de stat pe ultimul trimestru si ca a facut o selectie legala;

 b) strainul indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva, nu are antecedente penale si se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului, precum si conditiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) si h), art. 8 alin. (1) lit. b)-d), art. 11 si art. 27 alin. (2) lit. c) si e) din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu completarile ulterioare.
 
Potrivit prevederilor art. 20 din acelasi act normativ, la eliberarea autorizatiei de munca, angajatorul va plati echivalentul in lei a 200 euro, raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii.

Potrivit prevederilor art. 2 lit k) din OUG 194/2002, permis de sedere in scop de munca este documentul de identitate care se elibereaza strainului de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, si atesta dreptul de sedere si de munca pe teritoriul Romani ei;
Potrivit prevederilor art. 44 alin (1), viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor pe baza autorizatiei de munca eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari in conditiile legii, cu exceptia autorizatiei de munca pentru lucratori detasati.

Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 60 de zile de la data eliberarii autorizatiei de munca. Viza se aproba de Centrul National de Vize, in termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fara a mai fi necesara obtinerea avizului prevazut la art. 30 alin. (7).

Potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Astfel, apreciez ca sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile efectuate cu plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de munca. Dupa cum se observa plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de munca este obligatia angajatorului .
 
Astfel, chiar daca aceste cheltuieli nu sunt prevazute distinct in categoria cheltuielilor deductibile, apreciez ca sunt deductibila la determinarea profitului impozabil, intrucat ele sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. Cat priveste taxele pentru obtinerea permisului de sedere, fiind un document de identitate al strainului, ce se elibereaza dupa obtinerea autorizatiei de munca, apreciez ca sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil.

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016