Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA Intracomunitar: ghidul complet

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Apr. 2024
tva-intracomunitar
Tags: tva intracomunitar, obtinere cod tva intracomunitar, cod tva intracomunitar

Ti-ai deschis recent o firma? Trebuie sa ai in vedere faptul ca daca cifra ta de afaceri depaseste un anumit plafon, va trebui sa te inregistrezi in scopuri de TVA. Iar in cazul in care faci tranzactii cu firme din UE, vei avea nevoie de un cod intracomunitar de TVA, chiar daca nu esti inregistrat in acest scop.

In continuarea articolului vom vedea ce este codul de TVA intracomunitar, cand este necesar sa il obtii, ce procedura trebuie sa urmaresti, cum se declara si cum se plateste TVA-ul intracomunitar, dar si cum poate fi verificat.

 

Definitia codului de tva intracomunitar

 

Codul de TVA intracomunitar este, conform legislatiei in vigoare, un numar de identificare individual de care au nevoie firmele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA ( pot fi si PFA sau SRL) pentru a face tranzactii cu alte companii de pe teritoriul UE.
 

Tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare în 2024! Scutiri de TVA, documente justificative, greseli de evitat, AICI»

 

Cand este necesar codul de tva intracomunitar?

 

Codul de TVA intracomunitar este necesar in urmatoarele situatii:

 

  • prestezi sau achizitionezi servicii de la firme din UE 

(cand prestezi servicii vei cere codul de TVA intracomunitar de la client pentru a-l trece pe factura

 

cand achizitionezi produse tu vei transmite codul de TVA intracomunitar – dupa aceea vei plati in tara un TVA de 19%); 

 

  • lucrezi cu furnizori din UE, iar plafonul de 10.000 euro este depasit
(vei comunica furnizorilor un cod de TVA intracomunitar si vei plati taxele aferente ulterior in tara);

 

  • lucrezi cu furnizori din UE, iar plafonul de 10.000 euro NU este depasit
( in acest caz nu esti obligat sa ceri un cod de TVA intracomunitar, el fiind optional; insa daca tara respectiva, de la care ai achizitionat produse, are un TVA mai mare decat cel de 19% al Romaniei, poti cere codul pentru a plati un TVA mai mic in Romania).

 

Procedura de obtinere a codului de tva intracomunitar

 

Poti obtine chiar si fara un contabil codul de TVA intracomunitar. Nu trebuie decat sa depui, la ANAF, online, prin SPV, Declaratia 700. Este de mentionat ca incepand cu 1 martie 2022 aceasta a inlocuit vechea declaratia, D091. 

Declararea si plata TVA-ului intracomunitar

 

TVA-ul intracomunitar se declara prin D301, Decont special de taxa pe valoare adaugata, si prin D390 - Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, pentru lunile in care au existat astfel de operatuni, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

 

Rambursarea de TVA intracomunitar. Ce documente sunt necesare, vezi in ACEST articol<<
 

Tarile unde se aplica regulile tva-ului intracomunitar

 

Regulile TVA-ului intracomunitar se aplica in cam toate tarile din UE, mai putin in urmatoarele: 


-Insulele Canare din Spania, 

-Insulele Feroe din Danemarca, dar si 

-anumite teritorii offshore din Franta si Olanda.

 

Reamintim si ca in urma Brexitului, Marea Britanie nu mai urmareste aceste reguli de TVA.  

 

In cazul marfurilor, accizelor si taxelor vamale, Irlanda de Nord aplica aceleasi reguli de TVA. 

 

Verificarea codului tva intracomunitar al unei afaceri din Europa

Daca iti doresti o colaborare cu o firma straina, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte. 

Pentru ca achizitiile intracomunitare sa fie in regula, trebuie sa te asiguri ca acea companie isi respecta contractele si ca este la zi cu plata taxelor. Iar codul de TVA intracomunitar poate fi un semnal de alarma, in cazul firmelor care il au invalid (poate arata ca firma face fraude sau chiar ca nu exista – este firma fantoma). 

De aceea codul trebuie verificat de tine si poti face acest lucru cu usurinta, pe website-ul Comisiei Europene, la sectiunea Uniunii fiscale si vamale, iar mai apoi la subcategoria VIES (VAT Information Exchange System). 

Este important de retinut ca Germania, dar si alte tari, pot avea doua coduri de TVA: unul local si altul intracomunitar. Nu uita ca atunci cand facturezi sa introduci codul intracomunitar, NU pe cel local al firmei. 
Tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare în 2024! Scutiri de TVA, documente justificative, greseli de evitat, AICI»

Solutii pentru codul tva intracomunitar invalid

 

Desi ai respectat legislatia in vigoare, ai depus actele necesare pentru obtinerea codului de TVA pe care l-ai si obtinut, tot poti sa te lovesti de situatia in care codul tau de TVA intracomunitar apare ca fiind invalid cand il cauti pe site-ul Comisiei Europene.

 

In acest caz, s-ar putea sa fie vorba de o eroare tehnica care se va remedia in mai putin de 24 de ore de obicei. Daca problema persista, ar trebui sa iei in considerare contactarea ANAF.

 

Daca un client pe care il cunosti are codul de TVA intracomunitar invalid, poti sa il anunti cu privire la acest aspect. S-ar putea sa fi introdus tu codul gresit sau poate fi, din nou, vorba de o defectiune tehnica, caz in care trebuie anuntate autoritatile. 

 

Codul TVA intracomunitar poate fi invalid daca:

  • inregistrarea lui nu a fost finalizata inca (poate fi in curs de finalizare);
  • numarul de TVA nu a fost activat pentru tranzactiile intracomunitare ( adica pentru cele desfasurate pe teritoriul UE);
  • codul nu exista.

Anularea codului de tva intracomunitar

 

Poti cere anularea inregistrarii in scopuri de TVA intracomunitar, in anumite conditii:

 

-trebuie sa ai implinit cel putin un an calendaristic de cand te-ai inregistrat in scopuri de TVA intracomunitar;

 

-valoarea achizitiilor intracomunitare efectuate in anul pentru care ceri anularea inregistrarii nu depaseste plafonul anual;

 

-nu ai cerut prelungirea inregistrarii, conform alin. (2) din articolul 317 din Codul fiscal;

 

-firma se inregistreaza ca fiind platitoare de TVA;

 

-firma isi incheie activitatea economica.

 

Atentie! Atunci cand firma devine platitoare de TVA sau isi inceteaza activitatea economica, codul de TVA intracomunitar va trebui predat la ANAF, impreuna cu declaratia 091.

 

Spete relevante privind TVA intracomunitar

 

In continuare va prezentam cateva spete utile, cu privire la codul TVA intracomunitar, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro


Speta 1. Societate neplatitoare de TVA cu cod special de TVA achizitie intracomunitara de bunuri

O societate comerciala neplatitoare de TVA, obtine cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare. Achizitioneaza din Germania marfa la palet si o revinde in Romania. Societatea este obligata la plata TVA prin D301 pentru achizitia intracomunitara, fara a si deduce contravaloarea acesteia, pana la depasirea plafonului de 10.000 euro? As dori monografia contabila pentru aceste tranzactii.


Raspuns: 

 

Da, aveti dreptate, societatea este obligata la plata TVA prin D301 pentru achizitia intracomunitara efectuata, dar NU are dreptul de deducere al TVA-ului pentru niciun plafon. Pentru a avea posibilitatea deducerii, prin mecanismul taxarii inverse societatea trebuie sa fie inregistrata in scopuri normale de TVA ( prin optiune sau prin depasire plafon).

Astfel, plafonul de 10.000 euro se refera la plafonul pana la atingerea caruia societatea neplatitoare de TVA din Romania poate sa efectueze achizitii intracomunitare fara a fi nevoita sa se inregistreze in scopuri speciale de TVA. Odata cu luarea la cunostinta a faptului ca societatea urmeaza sa efectueze achizitie intracomunitara peste acest plafon, in mod obligatoriu inainte de a efectua achizitia va solicita inregistrare in scopuri speciale de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, va calcula TVA aferenta achizitiei, va declara prin D301 si in D390,  si va achita la bugetul de stat TVA pana la data de 25 a lunii urmatoare exigibilitatii.
 
Monografie contabila:
1. Achizitie marfuri:
371=401   totalul facturii
 
2. TVA de plata:
371=446 TVA aferenta marfurilor achizitionate incluse in costul marfurilor
 
Cadrul legal:
Conform art. 317 alin. (1) are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) ori alin. (2) sau (2¹), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
Potrivit normele de aplicare ale prezentului articol regasim la pct. 90, alin. (2) persoanele impozabile prevazute la art. 268, alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct.3 alin. (5)-(7). In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 317 alin. (1) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestuia este considerata valabila la data inregistrarii.


 

Speta 2. Tratament fiscal TVA achizitie intracomunitara pe cod de TVA intracomunitar

O societate neplatitoare de tva, cu cod special de tva, achizitioneaza marfa din Germania, in baza codului special, cu TVA zero. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie tratata din punct de vedere TVA aceasta achizitie. Multumim.


Raspuns:

 

Conform art. 324 din legea 227/2015 privind Codul fiscal:

"(1) Decontul special de taxa se depune la organele fiscale competente de catre persoanele care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 316, astfel:

a) pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), de catre persoanele impozabile inregistrate conform art. 317;

b) pentru achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, de catre orice persoana, indiferent daca este sau nu inregistrata conform art. 317;

c) pentru achizitii intracomunitare de produse accizabile, de catre persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 317;

d) pentru operatiunile si de catre persoanele obligate la plata taxei, conform art. 307 alin. (2) - (4) si (6);

e) pentru operatiunile si de catre persoanele obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (5), cu exceptia situatiei in care are loc un import de bunuri sau o achizitie intracomunitara de bunuri.

(2) Decontul special de taxa trebuie intocmit potrivit modelului stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F. si se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor mentionate la alin. (1). Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei. Prin exceptie, persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 317, sunt obligate sa depuna decontul special de taxa pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, inainte de inmatricularea acestora in Romania, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente respectivei achizitii intracomunitare. De asemenea, persoanele care sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 317, si care au obligatia platii taxei pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, conform art. 266 alin. (3), au obligatia sa depuna decontul special de taxa pentru respectivele achizitii intracomunitare inainte de inmatricularea mijloacelor de transport in Romania, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare."
Tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare în 2024! Scutiri de TVA, documente justificative, greseli de evitat, AICI»

Asadar, pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care societatea dvs. efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri aveti obligatia intocmirii si transmiterii decontului special de taxa cod 301, precum si plata TVA rezultata.


Totodata aveti obligatia intocmirii si transmiterii declaratiei recapitulative cod 390, pana la acelasi termen cu cel al D301.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA Intracomunitar: ghidul complet":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016