Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Doua probleme majore privind Declaratia 088, reclamate la Guvern

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 26 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 088, declaratia 088, probleme, guvern 2016, anaf

Platforma lansata de Guvern in urma cu doar cateva zile se bucura de real succes printre contribuabilii romani. Initiativa are ca scop reducerea birocratiei si a costurilor administrative pe care trebuie sa le suporte atat firmele, cat si contribuabilii care trebuie sa indeplineasca obligatiile declarative sau de plata catre statul roman.


Printre propunerile sau reclamatiile transmise printre intermediul platformei Maisimplu.gov.ro se numara si unele cerinte care vizeaza Declaratia 088. Va prezentam mai jos acele propuneri care au primit cele mai multe evaluari in platforma amintita si care prezinta un interes major in acest domeniu.


Propunere: Declaratia 088 – pentru inregistrare in scop de TVA


"Incepand cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o noua procedura de inregistrare a unui agent economic in scop de TVA cu conditii mult mai stricte in ceea ce priveste acest lucru prin introducerea unei declaratii inexistente pana acum si anume Declaratia 088 prin care se acorda un punctaj solicitantului si in urma acestuia este inregistrat in scop de TVA sau nu. Lucru justificat intrucat, conform ANAF, in materie de TVA s-au facut foarte multe fraude fiscale, mai ales cu TVA intracomunitar (din spatiul Uniunii Europene).

Mentionam ca acest punctaj este secret, discretionar, si care nu este cunoscut de catre agentul economic ce solicita codul de TVA.

In urma analizarii punctajului acordat solicitantului de cod TVA , unul dintre cele mai intalnite motive de refuz a acordarii codului de inregistrare in scop de TVA este acesta : "persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA" .

Insa ANAF ignora cu desavarsire jurisprudenta Curtii Europene de Justitie care s-a pronuntat asupra dreptului unei persoane impozabile (firme) sa solicite si sa fie inregistrata in scop de TVA daca indeplineste conditiile de forma impuse de lege.

Hotararile Curtii Europene de Justitie sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Eu zic ca ar fi bine sa respectam Jurisprudenta Curtii Europene de Justitie in domeniul TVA pentru ca asa spune si Codul Fiscal la art 11 alin (11)

"(11) In domeniul taxei pe valoarea adaugata si al accizelor, autoritatile fiscale şi alte autoritaţi naţionale trebuie sa tina cont de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. "

Asta vis-a-vis de refuzul dreptului de inregistrare a unei persoane impozabile in scop de TVA pe motivul aberant si pueril prin abuziva Declaratie 088…citez din decizia de respingere a inregistrarii:
"persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA"

si se stie bine ca asta incalca Jurisprudenta CEJ ( vezi Cauza C527-11 – Valsts ienemumu dienests impotriva Ablessio SIA) dar sunt si altele:

"Articolele 213, 214 si 273 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata trebuie interpretate in sensul ca se opun refuzului din partea administratiei fiscale a unui stat membru de a atribui un numar de identificare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata unei societati pentru simplul motiv ca aceasta nu dispune, IN OPINIA respectivei administratii, de mijloacele materiale, tehnice si financiare pentru a exercita activitatea economica declarata "

Prin urmare ar trebui sa ne comportam ca o tara membra a Uniunii Europene care respecta deciziile CEJ pentru ca ele sunt obligatorii pentru toate statele membre.

Cu astea cum facem, d-le prim-ministru? Eu zic ca nu prea va fi bine daca se continua in acest sens.

Nu mai vorbesc de consecintele refuzului dreptului de inregistrare in scop de TVA al agentului economic .

In urma refuzurilor de inregistrare in scop de TVA pe acest considerent, agentii economici ajung in imposibilitatea continuarii activitatii (intrucat avand cod anulat sau neacordat) nu mai pot deduce taxa aferenta achizitiilor desi au acest drept conform legislatiei europene citate in Decizia Curtii de mai sus.

Prin aceasta se creeaza mari prejudicii contribuabililor prin pierderi de clienti , de contracte, de resurse financiare ( dobanzi la credite nerambursate prin blocarea activitatii), astfel ca acesti agenti economici sunt indreptatiti sa actioneze ANAF in instanta si sa solicite despagubiri pentru profiturile nerealizate prin refuzul de inregistrare in scop de TVA in ciuda faptului ca se incalca legislatia europeana amintita mai sus.

    Va rugam sa ne spuneti care este autoritatea statului responsabila: Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF
    Simplificarea procedurii : eliminare| reducerea volumului de date solicitate"




Propunere: Formularul 088 – Inregistrare in scopuri de TVA


"Formularul 088 se depune la organul fiscal de catre societatile comerciale care solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca: 1)- opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare, insotit de formularul 098; 2)- in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire de 220.000 lei; 3)- in cursul unui an calendaristic cifra de afaceri realizata este inferioara plafonului de scutire de 220.000 lei dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa, insotit de declaratia 010; 4)- solicita reinregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVA din oficiu de organul fiscal, insotit de formularul 099; 5)- isi schimba sediului social; 6)- isi schimba administratorii si/sau asociatii.
Problema Formularului 088 este solicitarea unui volum mare de informatii si documente fara nicio legatura efectiva cu regulile ce stabilesc persoana impozabila, din perspectiva TVA-ului.

Printre cele 20 de intrebari din formularul 088 se numara si: ce studii/profesii si ocupatii au asociatii si administratorii persoane fizice (se anexeaza, in copie, documente care atesta nivelul studiilor dobandite si declarate), care sunt veniturile brute realizate de asociatii si administratorii persoane fizice (se anexeaza, in copie, documente care sa ateste natura si cuantumul veniturilor brute realizate) sau care sunt indicatorii financiari realizati de administratorii si actionarii persoane juridice (se anexeaza, in copie, pentru persoana juridica nerezidenta documente din care sa rezulte cifra de afaceri declarata sau se va indica adresa de internet a autoritatilor competente care sa ateste cifra de afaceri declarata) sau care este soldul sumelor cu care au crediat asociatii si administratorii alte persoane impozabile.

Solicitarea acestor sume exacte a veniturilor globale duce la mari probleme de confidentialitate, precum si la mari probleme in obtinerea documentelor care sa probeze aceste venituri, documente care se primesc de la autoritati din alte tari si care, mai apoi, trebuie traduse in limba romana.

Apar situatii nefiresti, cand administratori nerezidenti numiti de cate societati straine la conducerea filialelor romanesti nou infiintate, trebuie sa faca proba studiilor si a veniturilor personale globale obtinute, in fata autoritatii romane, in scopul obtinerii codului de TVA sau societati comerciale care s-au inchis imediat dupa infiintare deoarece unul sau mai multi asociati, persoane fizice nerezidente, nu au dorit sa precizeze veniturile realizate in afara Romaniei, considerant procedura abuziva fiind vorba despre informatii confidentiale. Este nerelevanta si mentionarea sumei cu care asociatii/ administratorii firmei nou infiintate au creditat alte entitati.

De asemenea, nu exista un set de criterii deslusite sau un punctaj pe care aplicantul trebuie sa-l indeplineasca si, prin urmare, nu exista o predictibilitate asupra procesului de inregistrare. Au fost cazuri in care contribuabililor li s-a respins cererea de inregistrare in scopuri de TVA fara nicio justificare din partea ANAF.

In directivele comunitare si in diverse pronuntari ale Curtii Europene de Justitie regasim incriminate tocmai astfel de proceduri si atunci ne punem intrebarea fireasca daca aceasta tendinta va continua si ne va conduce intr-o situatie de infringement pe TVA impotriva Romaniei.

Existenta unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, in cazul unei decizii de neindeplinire a criteriilor stabilite pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, creeaza dificultati intreprinzatorilor care desi au constituit o societate nu pot desfasura operatiuni cu TVA.

    Va rugam sa ne spuneti care este autoritatea statului responsabila : ANAF
    Care este natura functiei persoanei care depune documentului/indeplineste procedura (ex: jurist, contabil)? : contabil
    Aceasta sarcina necesita externalizare : Nu
    Simplificarea procedurii: raportare in format electronic| alta procedura de simplificare
    Specificati procedura de simplificare: Inocuirea Formularului 088 cu o declaratie pe proprie raspundere a antreprenorului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA. Declaratia ar trebui sa se completeze electronic si sa se depuna online. Societatile care depasesc plafonul de scutire a platii TVA de 220.000 lei devin de drept platitoare de TVA iar parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA ar fi nejustificata."
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Doua probleme majore privind Declaratia 088, reclamate la Guvern":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 36 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016