Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificarea declaratiei 088. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 088, noua declaratie 088, tva, codul fiscal, omfp 2048/2016

O persoana doreste sa infiinteze o societate comerciala al carei asociat unic si administrator sa fie. Societatea va avea ca obiect de activitate construirea unui bloc de apartamente si vanzarea acestora. In acest moment s-a demarat redactarea actului constituiv. Persoana doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. 1 lit. c) sens in care O.521 din 2016 precizeaza ca trebuie sa depuna la organul fiscal declaratia de mentiuni, completata la TVA in "date vector fiscal" insotita si de Formularul 088 (prevazut de Ordinul 3841/2015).


Vom stabili cand va depune persoana in cauza aceasta solicitare la organul fiscal si daca se depune in ziua cu solicitarea de inregistrare a societatii la ONRC sau ulterior.

Deoarece in prezent nu exista contracte de munca incheiate (pct. 7 din formular 088), nu exista contracte de imprumut societate (banii pentru constructia blocului se vor strange din imprumuturi societate de la trei persoane fizice). Vom vedea ce tratament fiscal se aplica.


Iata raspunsul speicalistului!

Este bine sa stiti ca a aparut OMFP 2048/2016 care modifica OMFP 3841/2015.
Pe site-ul www.finantearges.ro exista urmatoarele precizari privind inregistrarea in scopuri de TVA :
“Formularul 088 "Declaratie pe proprie raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni economice care implica operatiuni in sfera TVA" se depune de catre societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului astfel :
-  Daca solicita inregistrarea in scopuri de TVA:

a)  La infiintare potrivit dispozitiilor art. 316, alin. (1), litera a) din Codul fiscal, caz in care formularul se depune in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.

b) Ulterior infiintarii :
-  Prin depasirea plafonului de scutire de TVA in cursul anului calendaristic potrivit dispozitiilor art. 316, alin. (1), litera b) din Codul fiscal, caz in care formularul se depune odata cu declaratia de mentiuni
-  Prin optiune potrivit dispozitiilor art. 316, alin. (1), litera c) din Codul fiscal, caz in care formularul se depune odata cu declaratia de mentiuni
-  Cu ocazia reinregistrarii in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 316, alin. (12) DIN Codul fiscal, caz in care formularul se depune odata cu cererea de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit art. 316, alin. (12) din Codul fiscal.

-  La solicitarea organelor fiscale competente, in situatia in care prezinta risc fiscal in urma selectiei efectuate in mod automat."

Deci dvs. veti depune declaratiile 010 si 088 dupa ce finalizati inregistrarea firmei la registrul comertului, atunci cand considerati ca aveti vreo sansa sa vi se aprobe inregistrarea in scopuri de TVA.

(Printre modificarile aduse declaratiei 088 se numara -de exemplu- si aceea ca la punctul 7 nu se mai ataseaza copii dupa contractele inregistrate in Revisal pentru persoanele car detin pozitii relevante in firma).

Studiati noua declaratie 088 si depuneti-o atunci cand puteti argumenta ca aveti capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificarea declaratiei 088. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016