Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Noul formular 088 utilizat pentru inregistrarea in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 09 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 088, declaratia 088, scopuri de tva, ordinul 2048/2016, societati comerciale

Va reamintim ca prin Ordinul 2048/2016 a fost modificat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", publicat in Monitorul Oficial nr.533/15.07.2016.


Formularul (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" aprobat prin ordinul anterior mentionat, ce intra in vigoare incepând cu data de 30.07.2016, a fost simplificat, pe de o parte, prin diminuarea numarului de intrebari, de la 20 la 12, iar pe de alta parte, prin eliminarea obligatiei de anexa 7 tipuri de documente, astfel: actul de detinere a spatiului cu destinatie de sediu social/domiciliu fiscal, actul de detinere a spatiului cu destinatie de sediu secundar, copie a extraselor sau documentelor care atesta existenta contului bancar activ existent, copie a contractelor de munca inregistrate in Revisal si copia diplomei de studii economice superioare, copia adeverintei de venit.

Un aspect important este faptul ca, informatiile rezultate din Declaratia 088 sunt analizate doar agregat, in ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolata a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevanta pentru atribuirea codului de TVA.

Formularul 088 se completeaza si se depune de catre:

- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art.316 alin.1) lit.b) din Codul fiscal, respectiv in cazul in care, ca urmare a faptului ca s-a atins sau depasit plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei, sau potrivit art.316 alin.1) lit.c) din Codul fiscal, respectiv daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 220.000 lei, dar se opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa sau, potrivit alin.12) al aceluiasi articol, in cazul in care persoana impozabila solicita reinregistrarea in scop de TVA, urmare a anularii codului de TVA. Formularul se depune odata cu declaratia de mentiuni sau odata cu cererea de inregistrare in scopuri de TVA.

- persoanele impozabile, societati, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt inregistrate in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 316 din Codul fiscal, la solicitarea organelor fiscale competente, formulata in temeiul prevederilor art. 58 din Legea nr.207 privind Codul de procedura fiscala, in situatia in care prezinta risc fiscal, in urma selectiei efectuate in mod automat, prin intermediul aplicatiei informatice dezvoltate la nivel central, in baza criteriilor stabilite de organul fiscal central desemnat in acest scop.

In acest din urma caz, formularul 088 se depune de catre contribuabil la solicitarea organului fiscal.


Sursa: AJFP Neamt

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Noul formular 088 utilizat pentru inregistrarea in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016