Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii IT catre clienti externi. Societate neplatitoare de TVA. Obligatii TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: societate neplatitoare de tva, obligatii tva

O societate neplatitoare de TVA, nou infiintata, doreste sa presteze servicii de IT catre clienti din UE si non UE care pot fi platitori de TVA sau nu. Ce obligatii declarative are? Trebuie sa solicite cod de TVA? Trebuie sa se inscrie in vreun registru special la ANAF?

Raspunsul specialistului nostru, Irina Dumitrescu:
 
Conform art. 268 alin. (1) din Codul fiscal, din punctul de vedere al TVA sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
a) operatiunile care, in sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; 
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278; 
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare; 
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2). 
 
Pentru serviciile furnizate pe cale electronica, prestate catre persoane impozabile, locul prestarii, din punct de vedere al TVA se determina pe baza regulii generale de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Potrivit acestuia:

”(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.”
 
In vederea aplicarii prevederilor art. 278 alin.(2) din Codul fiscal se vor avea in vedere urmatoarele prevederi din normele metodologice date in aplicarea acestui articol:
 
„(8) In cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Uniunea Europeana. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in alt stat membru are statutul de persoana impozabila:

a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui si adresei aferente acestuia, in conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoarea adaugata;

b) atunci cand clientul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.”
 
 
„(3) In scopul identificarii sediului fix al clientului caruia ii este prestat serviciul, prestatorul examineaza natura si utilizarea serviciului prestat. Atunci cand natura si utilizarea serviciului furnizat nu ii permit sa identifice sediul fix caruia ii este furnizat serviciul, prestatorul, pentru a identifica sediul fix respectiv, trebuie sa urmareasca in special daca contractul, formularul de comanda si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului si comunicat acestuia de catre client identifica sediul fix ca fiind client al serviciului si daca sediul fix este entitatea care plateste pentru serviciul in cauza.

(4) In cazul in care sediul fix al clientului caruia ii este furnizat serviciul nu poate fi stabilit in conformitate cu alin. (3) sau in cazul in care serviciile sunt prestate catre o persoana impozabila in temeiul unui contract incheiat pentru unul sau mai multe servicii utilizate, in mod neidentificabil si necuantificabil, prestatorul considera in mod valabil ca serviciile sunt furnizate la locul in care clientul si-a stabilit sediul activitatii economice.”
 
Pentru prestarea acestor servicii catre persoane impozabile din Uniunea Europeana, cu cod valid TVA, societatea neinregistrata normal in scopuri de TVA (cfm art. 316 din Codul fiscal) si care nu are obligatia inregistrarii conform acestui articol (nu a depasit plafonul de 88.500 euro/300.000 lei) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare conform art. 317 alin. (1) lit. b) potrivit
caruia:

(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol: 
(…)
 b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului; 
 
Serviciile se declara in Formularul 390 pe codul special de TVA.
 
Daca nu face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila se aplica prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) pct. 3 din Codul fiscal si art. 278 alin. (3). 
 
Pentru aceste servicii prestate catre persoane neimpozabile stabilite in UE, in alt stat decat Romania, serviciile sunt impozabile in Romania pana cand se atinge plafonul de 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si daca acest plafon nu a fost depasit in cursul anului calendaristic precedent. Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei. Daca plafonul nu este depasit locul prestarii acestor servicii este considerat a fi in Romania. Serviciile sunt impozabile in Romania insa, intrucat prestatorul nu este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu se datoreaza TVA in Romania. Aceste servicii nu se declara in Romania. Dupa depasirea plafonului de 10.000 euro/46.337 lei pentru toate serviciile prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, se aplica prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal iar serviciile nu mai sunt impozabile in Romania intrucat nu sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal – locul prestarii nu este in Romania. In acest caz factura se emite cu mentiunea neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (5) lit.h) din Codul fiscal. Insa, dupa depasirea plafonului, pentru serviciile prestate catre persoane neimpozabile din UE societatea este obligata la plata TVA in statul in care acestea sunt impozabile - unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Pentru servicii pe cale electronica prestate catre persoane stabilite in afara Uniunii daca face dovada ca beneficiarul este persoana stabilita in afara Uniunii Europene serviciile nu sunt impozabile in Romania din punct de vedere al TVA intrucat nu sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal – locul prestarii nu este in Romania. 


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii IT catre clienti externi. Societate neplatitoare de TVA. Obligatii TVA":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016