Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Subventie diverse achizitii. Deducem TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: subventie, facturi furnizori, subventii, tva, omfp 3055/2009

In ce priveste deducerea TVA, vom analiza cazul unei societati care primeste o subventie in cadrul programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale pentru tineri. Cu aceste sume se achizitioneaza diverse. Vom stabili astfel daca TVA-ul din facturile de la furnizori este deductibil si in ce mod se vor face corectiile daca decontul de TVA a fost deja depus.



Solutia consultantului:

Ca si prima observatie, dvs. cand ati adresat aceasta intrebare ati indicat faptul ca sunteti o societate neplatitoare de TVA. Prin urmare, TVA -ul de la aceste achizitii nu poate fi dedus, iar acesta reprezinta o componenta a costului de achizitie, conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
 
Daca societatea dvs se va inregistra in scopuri de TVA, la o parte din acest TVA, va avea dreptul la deducere, conform norme de aplicare pentru art. 145 din Codul fiscal. Desigur, trebuie sa urmariti aplicarea deducerii conform reglementarilor de la data inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Daca societatea dvs este deja inregistrata in scopuri de TVA, deducerea TVA de la achizitii nu este conditionata de sursa de finantare (subventie sau fonduri proprii), ci de scopul efectuarii achizitiei si de detinerea unui document corect intocmit.
 
Din punctul de vedere al scopului achizitiei, conform art. 145 din Codul fiscal, se va deduce TVA de la achiztiile utilizate pentru activitati economice taxabile, la care veti colecta TVA sau activitati scutite de TVA cu drept de deducere, cum sunt exporturile sau livrarile intracomunitare.
 
Daca achizitiile efectuate nu sunt utilizate pentru astfel de activitati, atunci nu aveti dreptul sa deduceti TVA de la achizitie.

 
Din punctul de vedere al documentului justificativ, conform art. 146 din Codul fiscal, trebuie sa detineti o factura corect intocmita sau o declaratie vamala de import, iar in cazul unor achizitii intracomunitare, se necesita un formular de factura cunoscuta sub denumirea de invoice ce va contine elementele de la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Subventie diverse achizitii. Deducem TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016