Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor a publicat in transparenta un proiect de act normativ prin care propune majorarea grantului acordat transportatorilor pe litrul de motorina, de la 13 bani la 20 de bani.
Guvernul Romaniei a aprobat in luna februarie o schema de ajutor de stat, cu un buget de 180 de milioane de lei, pentru compensarea cresterii pretului la combustibil. Masura vizeaza un numar de aproximativ 4000 de operatori economici licentiati in Romania, care desfasoara activitati de transport rutier de marfuri in cont propriu sau contra cost si transport de persoane.
„Din calculele noastre a reiesit ca putem suporta aceasta cre?tere fara sa depasim bugetul aprobat initial de 180 de milioane lei, ca parte din planul nostru de a veni in intampinarea operatorilor de transport rutier, ajutandu-i sa-si mentina activitatea. Indirect, este o masura temporara de ajutor pentru intreg mediul de afaceri. In contextul in care, in imaginea de ansamblu, operatorii de transporturi asigura interconectarea intre sectoare economice cum sunt productia, comertul, agricultura si turismul. Fie ca este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigura functionarea eficienta a intregii economii”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Prin acordarea ajutorului de stat, acciza platita de transportatori pana la 30 iunie 2024 inclusiv, va avea nivelul redus de 1.650,95 lei/1.000 litri si respectiv 1.983,85 lei/1.000 litri, pentru perioada 1 iulie 2024 pana la finalul anului 2024.
Sunt eligibili pentru compensarea cresterii accizei la motorina operatorii economici care indeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a cresterii accizei la motorina, urmatoarele conditii:
a) detin licenta comunitara eliberata in Romania;
b) detin cel putin un vehicul eligibil;
c) nu sunt declarati inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau nu se afla in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
d) nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane;
e) nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale in vigoare;
f) alimenteaza vehiculele eligibile de la statiile de distributie ale operatorilor economici inregistrati potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de comercianti en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori statiile de distributie anterior mentionate, utilizand un card de gestiune a alimentarilor sau un inel emitator/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu detinute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care detin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distributie.
Operatorul economic poate depune la Autoritatea Rutiera Romana, o cerere de compensare a cresterii accizei la motorina pentru un trimestru calendaristic, in primele 30 zile ale trimestrului urmator celui pentru care se solicita plata ajutorului de stat.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
De asemenea, se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile detinute in cursul trimestrului pentru care se solicita compensarea, in baza unei cereri de compensare.
Proiectul de Hotarare de Guvern este publicat la rubrica Transparenta.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"