Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Facturi primite, emise de furnizor ca urmare a inspectiei fiscale privind TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: facturi, tva, inspectie fiscala, corectare erori

In analiza urmatoare, o societate primeste o adresa prin care este instiintata ca in urma unei inspectii fiscale o firma cu care colaborat in trecut (neplatitoare de TVA) depasise plafonul pentru TVA inca de la inceputul anului 2010. Aceasta trebuie sa refaca toate facturile din trecut aplicand TVA. Problema este ca o factura a fost emisa in perioada in care se aplica cota de TVA de 19%. Este corect ca societatea cu care s-a colaborat sa emita factura cu data de octombrie 2015 si cu TVA 19%?


Corectarea facturilor emise initial prin aplicarea de catre furnizor/prestator a regimului de scutire, poate fi efectuata de catre emitent conform prevederilor art. 159 Corectarea documentelor alin.   (3) din Codul fiscal Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^2.
            
Prin alin. (1) lit. b) al art. 159 se reglementeaza procedura de corectare a unei facturi emise, transmise cumparatorului/beneficiarului: Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: ….. b) in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.
             La emiterea facturii in cadrul termenului de prescriere, furnizorul/prestatorul este obligat sa aplice cota TVA in vigoare la data faptului generator sau a exigibilitatii TVA (daca factura a fost emisa inaintea livrarii sau prestarii sau a fost incasat un avans).  Astfel, este corect ca furnizorul/prestatorul sa aplice cota standard TVA 19% daca data faptului generator sau a exigibilitatii TVA a fost anterioara datei de 1 iulie 2010.
            
Prevederile art. 159 alin. (3) trebuie coroborate cu cele de la pct. 81^2  alin. (4) din Normele de aplicare ale acestui articol   Furnizorii/Prestatorii care emit facturi de corectie dupa inspectia fiscala, in conformitate cu prevederile art. 159 alin. (3) din Codul fiscal, vor inscrie aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea vor fi preluate de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi. Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii vor mentiona ca sunt emise dupa inspectia fiscala. Beneficiarii vor avea dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada prevazuta la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Art. 147^1 alin. (2) se refera la termenul de exercitare de catre cumparator a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului/prestatorului  In situatia in care .....  nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere".

           Prevederile referitoare la posibilitatea corectarii facturii emise de catre furnizor/prestator  dupa inspectia fiscala privind TVA este reglementata si pentru facturile emise anterior datei de 1 ianuarie 2010, aspect reglementat prin norme, la pct.   81^2  alin. (5)  Prevederile alin. (4) si ale art. 159 alin. (3) din Codul fiscal se aplica si pentru situatiile in care facturile de corectie se refera la perioade fiscale anterioare datei de 1 ianuarie 2010.
           Corectarea facturilor emise poate fi efectuata  chiar si de catre furnizorii/ prestatorii care nu s-au inregistrat in termen dupa depasirea plafonului de scutire, deficienta fiind   constatata ulterior de catre organul de inspectie  fiscala. Aceasta posibilitate este  reglementat prin normele de aplicare ale art. 159 alin. (3), la pct.   81^2  alin. (6)  Prevederile alin. (4) si (5) se aplica inclusiv in cazul micilor intreprinderi care nu s-au inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal la depasirea plafonului prevazut de art. 152 din Codul fiscal si organele de inspectie fiscala au stabilit diferente de taxa colectata de plata conform pct. 62 alin. (2).
 
Facturile  primite de la furnizor/prestator  in luna octombrie 2015, se inscriu de catre cumparator in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta pentru cota TVA 19%, valoarea acestora urmand a fi raportata  atat prin decontul de TVA la randul  30 “Regularizari taxa dedusa”, cat si prin declaratia informativa cod 394.

In concluzie, este corecta emiterea in anul 2015 a facturilor de corectie prin aplicarea cotei TVA 19%, in vigoare pentru operatiunile efectuate pana la data de 1 iulie 2010, dar cu obligativitatea inscrierii pe factura a mentiunii emisa dupa inspectia fiscala privind TVA.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Facturi primite, emise de furnizor ca urmare a inspectiei fiscale privind TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016