Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Erori contabile si fiscale TVA. Cum se corecteaza acestea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2023
Erori contabile si fiscale TVA. Cum se corecteaza acestea?
Tags: erori fiscale, erori contabile, erori tva, corectare erori

Am inregistrat eronat o factura de garantie de la un furnizor platitor de TVA si am dedus TVA (factura era fara TVA), am declarat in D394, cum corectez eroarea in D300 si D394?

Erori contabile si fiscale TVA – raspunsul specialistului: 

Suma datorata drept garantie, de exemplu, in cadrul unui contract de inchiriere al unui bun imobil,  nu este  operatiune din sfera de aplicare a TVA de natura unui bun livrat sau a unui serviciu prestat.  Astfel, valoarea garantiei nu trebuie raportata nici d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394 deoarece valoarea garantiei nu intra in baza de impozitare a TVA astfel incat sa reprezinte operatiune taxabila care sa genereze:

  • la prestator: obligatia de colectare a TVA;
  • la beneficiar:  dreptul  de deducere.

Garantia platita de catre locatar,  incasata de catre locator, nu trebuie tratata drept  plata  in  avans a chiriei. Din acest motiv, locatorul nu trebuie sa emita o factura conform prevederilor art. 319 alin. (6) lit. a) si d) din Codul fiscal   " (6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
    a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;...
    d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b). "
 
Garantia incasata nu  are caracterul unui avans asa cum este definit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal la articolul   282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" drept plata partiala sau integrala a contravalorii  serviciilor, efectuata inainte de data  prestarii acestora. 
Totusi, in situatia in care, prin contractul incheiat se prevede emiterea facturii pentru garantia negociata, incasata,  locatorul  emite  factura pe numele locatarului,  prin inscrierea urmatoarelor informatii:

  • obiectul facturii: garantie conform contract nr. / data;
  • valoarea garantiei;
  • mentiunea  "nu intra in sfera de aplicare TVA cf. art. 268 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 Codul fiscal" . 

Garantia astfel facturata, acceptata si achitata de catre locatar,  reprezinta pentru locatar (chirias) angajamentul acestuia fata de locator (proprietarul bunului imobil), fie pentru acoperirea eventualelor prejudicii aduse bunului imobil primit in vedere utilizarii in  baza contractului de inchiriere, fie  pentru neplata chiriei. 
Astfel, in luna constatarii erorii, de exemplu, in octombrie 2023 pentru factura emisa de catre locator in septembrie 2023,  locatarul/chiriasul trebuie:

  • d.p.d.v. contabil: sa storneze inregistrarea dreptului de deducere al sumei TVA, drept exercitat in perioada fiscala anterioara, de exemplu, in septembrie 2023;
  • d.p.d.v. fiscal: sa evidentieze, cu semnul minus, in jurnalul pentru cumparari, anularea dreptului de deducere exercitate;
  • d.p.d.v. fiscal: sa raporteze, cu minus, la randul 34  alocat pentru "Regularizari taxa dedusa" baza de impozitare a TVA si TVA aferenta sumei reprezentand garantia platita;
  • d.p.d.v. informativ: sa transmita o noua declaratie informativa cod 394, corect completata care va inlocui declaratia initiala, aspect reglementat la pct. 3 din ANEXA 2 INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f din O.P.A.N.A.F. nr.  3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA  "3. In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial."

Prin aceasta noua declaratie pentru luna septembrie 2023, nu se mai raporteaza valoarea facturii de garantie emisa de catre locator in septembrie 2023 si primita de catre locatar in septembrie 2023.



Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Erori contabile si fiscale TVA. Cum se corecteaza acestea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Erori contabile / fiscale frecvente si corectarea lor
Mai multe articole despre erori fiscale
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016