Tags: corectare erori, prestari servicii, monografia contabila
In cazul urmator, facem referire la o firma neplatitoare de TVA care a incheiat un contract de prestari servicii cu o primarie. Dintr-o eroare pe contract s-a scris baza impozabila la care se adauga TVA. Firma afla astfel ca trebuia sa factureze doar baza impozabila si nu toata valoarea. In prezent e platitoare de TVA.
Stabilim cum poate firma sa returneze acest TVA avand in vedere ca a platit impozitul pe microintreprindere la toata valoarea si a luat si dividende din profitul rezultat.
Iata raspunsul specialistului:
Din situatia prezentata, am retinut faptul ca societatea pe care o reprezentati, aflata in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" a emiso
factura colectand, in mod eronat, TVA. Conform prevederilor alin. (10) lit. b) al art. 310, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire nu are voie sa mentioneze taxa colectata in factura emisa. Aceste prevederi se completeaza cu cele de la punctul 83 alin. (15) din normele de aplicare ale Codului fiscal prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca, persoana impozabila care, in mod eronat a facturat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite este obligata sa storneze factura emisa "Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici nu are voie sa mentioneze taxa pe valoarea adaugata pe factura sau pe alt document, in conformitate cu prevederile art. 310 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal.
In cazul in care o persoana impozabila a facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 310 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise in conformitate cu prevederile art. 330 din Codul fiscal. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa."
Stornarea se efectueaza conform prevederilor art. 330 "Corectarea facturilor"
din Codul fiscal alin. (1) lit. b)
" (1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: ...... b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate. "
Pentru corectare se utilizeaza cota de TVA aplicata la emiterea facturii initiale, de exemplu, 20%. Valoarea facturii emise pentru corectie nu se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, cu semnul minus, prin
decontul de TVA cod 300, la randul 16 alocat pentru “Regularizari taxa colectata” deoarece prestatorul nu a fost persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA la data emiterii facturii iniÅ£iale. De asemenea, nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 nici valoarea facturii emise corect in care se inscrie numarul facturii initiale si se mentioneaza art. 310.
Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
- factura de stornare:
% = 411
704 5.000 lei
446 1.000 lei
Am in vedere contul 446 deoarece la momentul emiterii facturii cu TVA prestatorul se afla in regimul special de scutire si nu putea fi utilizat contul 4427 "TVA colectata", fiind posibila doar inregistrarea contabila 635 = 446.
Prin intrebarea formulata, nu ati precizat daca s-a virat suma TVA colectata, astfel incat, dupa corectarea facturii, sa solicitati organului fiscal restituirea sumei TVA achitate eronat.
- factura de corectie:
411 = 704 5.000 lei
In acest caz, impozitul pe venituri microintreprindere calculat in anul 2016 se diminueaza in anul 2017, la data constatarii erorii, deoarece nu sunt permise regularizari ale impozitului pe venit datorat in perioada fiscala anterioara.
- restituirea sumei TVA colectate, stornate, care se cuvine clientului:
411 = 5121 1.000 lei
In alta ordine de idei, se retine ca nu este relevant faptul ca, la momentul corectarii facturii, persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
In anul 2021 societatea a incheiat contract de sponsorizare in limita deductibila de 20% din valoarea impozitului pe profit. Plata sponsorizarii s-a efectuat in 2022, deducerea valorii din impozitul pe profit s-a inregistrat la 31.12.2021 (decembrie 2021, luna cand s-au inregistrat in contabilitate contractele de sponsorizare). In urma inspectiei fiscale (in 2024) nu s-a luat in considerare deducerea pentru 2021, datorita faptului ca plata s-a operat in 2022 si societatea a trebuit...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem un operator de servicii publice de alimentare cu apa si canalizare.
Emitem lunar un numar de cca.100.000 facturi.
Ulterior, peste una sau mai multe luni, anumiti clienti contesta cantitatea facturata la unul dintre servicii, pe motiv de ceas defect sau avarie. Departamentul responsabil verifica ceasul sau situatia in teren si intocmeste referat de stornare partiala din factura lunii respective.
Cum se procedeaza pentru corectarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am un partener persoana fizica, ce are cod de TVA pe care l-am verificat in vies si este valabil BE1005784189, dar cand generez declaratia 390 imi spune ca acest cod este invalid. Cum procedez in aceasta situatie? Declar tranzactia sau nu? Multumesc frumos!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate comerciala, neplatitoare de tva, impozit pe profit avand ca obiect de activitate vanzarea de masini sh, achizitioneaza in 2021 un autoturism in vederea revanzarii. Aceasta masina nu a fost vanduta, in schimb a fost inscrisa pe firma tot in 2021, in scopul folosirii in vederea desfasurarii activitatii, fara ca aceasta informatie sa ajunga si la contabilitate si masina a ramas in continuare pe marfa. Nu au fost costuri cu combustibilul si intretinerea acesteia.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne precizati in relatia B2G care este tratamentul fiscal pentru cheltuiala si TVA inscrise in facturi emise corect in format fizic inainte de 01.07.2024, pentru care prestatia a fost confirmata, contractul si garantia au expirat inainte de 01.07.2024, dar care au ajuns la inregistrare in contabilitate cu intarziere, respectiv dupa data de 01.07.2024. Exista sanctiuni la inregistrarea in contabilitate dupa data de 01.07.2024 a facturilor emise in format fizic inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne precizati sub ce forma si pe unde anume se transmite raspunsul nostru la Notificarea ANAF cu diferentele semnificative. Totodata va rugam sa ne explicati mai exact ce inseamna:
«Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:
a) in situatia unor erori materiale;"
In cazul nostru concret, la luna iulie 2024 a rezultat o diferenta in suma de 6124 lei pe TVA colectat, care este, de fapt, o eroare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<