keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Corectare factura pentru prestare servicii. Se aplica regimul special de scutire?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: corectare erori, prestari servicii, monografia contabila

In cazul urmator, facem referire la o firma neplatitoare de TVA care a incheiat un contract de prestari servicii cu o primarie. Dintr-o eroare pe contract s-a scris baza impozabila la care se adauga TVA. Firma afla astfel ca trebuia sa factureze doar baza impozabila si nu toata valoarea. In prezent e platitoare de TVA.

 
Stabilim cum poate firma sa returneze acest TVA avand in vedere ca a platit impozitul pe microintreprindere la toata valoarea si a luat si dividende din profitul rezultat. 
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Din situatia prezentata, am retinut faptul ca societatea pe care o reprezentati, aflata in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" a emiso factura colectand, in mod eronat,  TVA.  Conform prevederilor alin. (10) lit. b)  al art. 310,  persoana impozabila care aplica regimul special de scutire  nu are   voie sa mentioneze taxa colectata in  factura emisa.  Aceste prevederi se completeaza cu cele de la punctul   83 alin. (15) din normele de aplicare ale Codului fiscal  prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca,  persoana  impozabila  care, in mod eronat a  facturat  cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite este obligata sa storneze factura  emisa "Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici nu are voie sa mentioneze taxa pe valoarea adaugata pe factura sau pe alt document, in conformitate cu prevederile art. 310 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal.
 
In cazul in care o persoana impozabila a facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 310 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise in conformitate cu prevederile art. 330 din Codul fiscal. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa."
           
Stornarea se efectueaza conform prevederilor art. 330 "Corectarea facturilor"
din Codul fiscal alin.  (1)  lit. b)     
   " (1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: ...... b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate. "
 
Pentru corectare se utilizeaza cota de TVA aplicata la emiterea facturii initiale, de exemplu, 20%. Valoarea facturii emise pentru corectie nu se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul  pentru vanzari si nu se raporteaza, cu semnul minus,  prin decontul de TVA cod 300, la randul 16 alocat pentru   “Regularizari taxa colectata” deoarece prestatorul nu a fost persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA la data emiterii facturii iniÅ£iale. De asemenea, nu se evidentiaza in jurnalul  pentru vanzari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 nici valoarea facturii emise corect in care se inscrie  numarul facturii initiale si se  mentioneaza  art. 310. 
 
Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
 
- factura de stornare:
%                          = 411
704                                                 5.000 lei 
446                                                1.000 lei
 
Am in vedere contul 446 deoarece la momentul emiterii facturii cu TVA prestatorul se afla in regimul special de scutire si nu putea fi utilizat contul 4427 "TVA colectata", fiind posibila doar inregistrarea contabila  635 = 446.  
                     
Prin intrebarea formulata, nu ati precizat daca s-a virat suma TVA colectata, astfel incat, dupa corectarea facturii, sa solicitati organului fiscal restituirea sumei TVA achitate eronat. 
 
- factura de corectie:
411                         = 704                  5.000 lei
 
In acest caz, impozitul pe venituri microintreprindere calculat in anul 2016  se diminueaza in anul 2017, la data constatarii erorii,  deoarece nu sunt permise regularizari ale impozitului pe venit datorat in perioada fiscala anterioara.  
 
- restituirea sumei TVA colectate, stornate,  care se cuvine clientului:   
411                         = 5121                1.000 lei
 
 In alta ordine de idei, se retine ca nu este relevant faptul ca, la momentul corectarii facturii, persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal. 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016