Tags: corectare erori, prestari servicii, monografia contabila
In cazul urmator, facem referire la o firma neplatitoare de TVA care a incheiat un contract de prestari servicii cu o primarie. Dintr-o eroare pe contract s-a scris baza impozabila la care se adauga TVA. Firma afla astfel ca trebuia sa factureze doar baza impozabila si nu toata valoarea. In prezent e platitoare de TVA.
Stabilim cum poate firma sa returneze acest TVA avand in vedere ca a platit impozitul pe microintreprindere la toata valoarea si a luat si dividende din profitul rezultat.
Iata raspunsul specialistului:
Din situatia prezentata, am retinut faptul ca societatea pe care o reprezentati, aflata in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" a emiso
factura colectand, in mod eronat, TVA. Conform prevederilor alin. (10) lit. b) al art. 310, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire nu are voie sa mentioneze taxa colectata in factura emisa. Aceste prevederi se completeaza cu cele de la punctul 83 alin. (15) din normele de aplicare ale Codului fiscal prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca, persoana impozabila care, in mod eronat a facturat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite este obligata sa storneze factura emisa "Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici nu are voie sa mentioneze taxa pe valoarea adaugata pe factura sau pe alt document, in conformitate cu prevederile art. 310 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal.
In cazul in care o persoana impozabila a facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 310 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise in conformitate cu prevederile art. 330 din Codul fiscal. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa."
Stornarea se efectueaza conform prevederilor art. 330 "Corectarea facturilor"
din Codul fiscal alin. (1) lit. b)
" (1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: ...... b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate. "
Pentru corectare se utilizeaza cota de TVA aplicata la emiterea facturii initiale, de exemplu, 20%. Valoarea facturii emise pentru corectie nu se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, cu semnul minus, prin
decontul de TVA cod 300, la randul 16 alocat pentru “Regularizari taxa colectata” deoarece prestatorul nu a fost persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA la data emiterii facturii iniÅ£iale. De asemenea, nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 nici valoarea facturii emise corect in care se inscrie numarul facturii initiale si se mentioneaza art. 310.
Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
- factura de stornare:
% = 411
704 5.000 lei
446 1.000 lei
Am in vedere contul 446 deoarece la momentul emiterii facturii cu TVA prestatorul se afla in regimul special de scutire si nu putea fi utilizat contul 4427 "TVA colectata", fiind posibila doar inregistrarea contabila 635 = 446.
Prin intrebarea formulata, nu ati precizat daca s-a virat suma TVA colectata, astfel incat, dupa corectarea facturii, sa solicitati organului fiscal restituirea sumei TVA achitate eronat.
- factura de corectie:
411 = 704 5.000 lei
In acest caz, impozitul pe venituri microintreprindere calculat in anul 2016 se diminueaza in anul 2017, la data constatarii erorii, deoarece nu sunt permise regularizari ale impozitului pe venit datorat in perioada fiscala anterioara.
- restituirea sumei TVA colectate, stornate, care se cuvine clientului:
411 = 5121 1.000 lei
In alta ordine de idei, se retine ca nu este relevant faptul ca, la momentul corectarii facturii, persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie erori contabile
Intrebare:
Sunt societate comerciala cu capital de stat, avem un parc auto de 57 de utilaje si inregistram in contabilitate lunar consumul de combustibil in baza foilor zilnice de alimentare. In urma controlului Curtii de conturi am primit masura de corectare a consumului de combustibil in baza foilor de parcurs (tinand cont de restul de rezervor de la inceputul si sfarsitului de rezervor). In urma calculelor facute a rezultat ca am inregistrat in contabilitate un consum mai mare cu 3.455 litri...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata eronata facturi. TVA deductibil
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ajutati din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal - ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectie erori contabile
Intrebare:
Un client doreste sa preluam contabilitatea unei firme de productie cereale, dar doreste si refacerea contabilitatii pe 2 ani in urma. Dupa ce ne-am uitat pe balante, o solutie ar fi sa refacem in clar toate inregistrarile, luna de luna cu balante noi, declaratii rectificative tot lunar si, apoi, cu bilantul??? O alta solutie ar fi sa refacem in clar toate inregistrarile, luna de luna cu balante noi si sa facem rectificative la declaratii si indreptare de erori materiale la tva doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectare eroare contabila
Intrebare:
Societate comerciala, cu activitate restaurante, a achitat impozit micro pentru primul trimestru 2024 echivalentul a 3%, iar cu 01.04.2024 trece la impozit profit, intrucat nu s-a incadrat in termen cu depunerea bilantului pentru 2023.
Ulterior printr-o eroare, s-a facut o actualizare a impozitului micro, in programul de conta, in care s-a calculat micro cu 1%, si asa s-au intocmit situatiile financiare la 2024.
Declaratia 100 aferenta trim I 2024, a ramas...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Erori de clasificare a unui mijloc fix
Intrebare:
Societatea A va absorbi societatea B. Data de referinta a absorbtiei a fost data de 31.12.2024. In Februarie 2025, s-a efectuat prima etapa a fuziunii, s-au depus situatiile financiare ale ambelor societati (S1039).
Acum am ajuns la a doua faza a fuziunii. In 28.05.25 s-au depus la Registrul Comertului documentele necesare. Am hotarat sa incepem fuziunea cu data de 01.06.2025.
1. Situatiile financiare, adica S1039, va fi depus de ambele societati sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectarea erorilor
Intrebare:
Prin nota 4411 = 1174 38000 (ex), impozit achitat in plus, (bilant 120000 impozit profit si D101 82000-valoare corecta), iar in balanta de inceput de an trebuie sa se regaseasca in debit? Nu ar trebui suma prin nc in rosu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<