Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Tratamentul fiscal in cazul vanzarii terenurilor ridica constant intrebari legate de aplicabilitatea TVA. Situatiile sunt cu atat mai complexe atunci cand terenul este achizitionat in scopul revanzarii, iar societatea desfasoara o activitate specifica.
Avem cazul urmator. O societate cu codul CAEN 6831 Agentii imobiliare, a achizitionat un teren de 37.000 mp (fanete), in scopul revanzarii. Societatea vinde acest teren si depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei. Aceasta activitate este scutita de inregistrarea in scopuri de TVA. Societatea mai trebuie sa se inregistreze ca platitoare de TVA?
In acest articol vom vedea care sunt implicatiile fiscale ale acestei tranzactii, respectiv daca operatiunea este scutita de TVA conform Codului Fiscal, si vom prezenta totodata monografia contabila corespunzatoare.
Cuprins
Scutire TVA la vanzarea de terenuri neconstruibile
Vanzarea de terenuri neconstruibile reprezinta o activitate scutita de TVA in baza art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Insa in ceea ce priveste plafonul de TVA, vanzarea terenului pentru fanete se ia in calcul asa cum se prevede la art. 310, alin. (2) din codul fiscal in masura in care este aferenta activitatii principale a firmei.
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
Operatiunile accesorii activitatilor principale
Conform pct. 70 alin. (4) din normele de aplicare ale tl.VI TVA
(4) O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea Verde a Contabilitatii

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.
Active corporale fixe
In acest context, trebuie retinuta, in primul rand, definitia activului corporal fix asa cum este reglementata in Codul fiscal prin art. 266 alin. (1) pct. 3:
"(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: .
3. active corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative;".
OMFP 1802/2014 prevede:
192. - Terenurile si cladirile sunt active separabile si sunt contabilizate separat, chiar atunci cand sunt achizitionate impreuna. O crestere a valorii terenului pe care se afla o cladire nu afecteaza determinarea valorii amortizabile a cladirii.
241. - (1) Terenurile nu se amortizeaza.
272. (4) Terenurile cumparate in scopul construirii pe acestea de constructii destinate vanzarii, se inregistreaza la stocuri.
274. - (1) In cazul in care un activ care a fost initial recunoscut la terenuri este folosit ulterior pentru construirea de ansambluri de locuinte destinate vanzarii, valoarea terenului se evidentiaza distinct la stocuri, la valoarea de inregistrare in contabilitate.
In cazul prezentat, intentia clara este revanzarea terenurilor, astfel ca ele trebuie recunoscute ca stocuri si nu ca imobilizari. Chiar daca veti considera terenul ca find activ fix trebuie sa aveti in vedere si indeplinirea conditiilor cumulative pentru o activitate ca fiind accesorie. Observam astfel ca valoarea achizitiei unui teren nu poate fi considerata nesemnificativa, in asa fel incat sa fie respectate cumulativ cele 3 conditii de mai sus.
Monografie vanzare teren
In concluzie, in opinia mea, vanzarea terenului, indiferent daca il considerati activ fix sau marfa, trebuie luata in calculul plafonului de TVA.
Inregistrarea contabila este:
4111 -707
607 - 371
Raspuns oferit in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CE: Statele membre pot impune in anumite conditii restrictii la vanzarea terenurilor agricoleFactura de VANZARE TEREN si cladire. Cum inregistram factura?VANZARE TEREN persoana fizica si inregistrare in scopuri de TVA. Obligatii privind plata TVAPFA - VANZARE TEREN din proprietate personala. Tratament TVAPFA personalitate juridica - VANZARE TEREN. Completarea Declaratiei UnicaUltimele articole
TVA imobiliare. Regim fiscal TVA pentru vanzare constructie si teren aferentTVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliCum se face Notificarea la ANAF pentru livrarea de bunuri catre o persoana afiliata. Vanzare supusa regimului de taxare inversaONG: VANZARE TEREN la o valoare peste plafonul de scutire TVA. Regim fiscalTaxare inversa pentru VANZARE TEREN si constructie catre o persoana juridica platitoare de TVAArticole similare
MONOGRAFIE CONTABILA in cazul impozitului retinut la sursa de nerezidentiTVA protocol in diferite situatii in 2013. Fii la curent cu modificarile!MONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)Stimulent de risc acordat angajatilor. MONOGRAFIE CONTABILAGrant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. MONOGRAFIE CONTABILAUltimele articole
Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingImpunere TVA din oficiu. MONOGRAFIE CONTABILA necesara contribuabililorLeasing financiar autoturism. MONOGRAFIE CONTABILA pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFIE CONTABILA concediile medicale 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"