Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate neinregistrata in scopuri de TVA. Ce obligatii TVA apar la vanzarea terenurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, vanzare terenuri, anularea inregistrarii, cifra de afaceri, cod tva

Analizam mai jos cazul unei firme care detine terenuri achizitionate de la persoane fizice, fara TVA. Un teren este intravilan, iar celalalt, extravilan. Initial, firma a fost inregistrata in scop de TVA. Deoarece a avut doua deconturi succesive fara rulaj TVA, inregistrarea in scop TVA a fost anulata. Mentionam ca firma a inregistrat cifra de afaceri sub plafonul de 65.000 euro, mai precis zero. Pana la data anularii codului de TVA, societatea a beneficiat de rambursare TVA, TVA aferent facturi furnizori servicii, cele mai multe, referitoare la obtinere PUZ, PUG, proiecte terenuri. In prezent, societatea doreste vanzarea terenurilor detinute; pretul de vanzare va depasi plafonul de 65000 euro.



Nefiind inregistrata in scop de TVA, vom stabili daca aceste tranzactii de vanzare terenuri se vor efectua cu TVA si daca, depasindu-se plafonul de 65.000 euro, societatea va trebui sa se reinregistreze in scopuri de TVA.

In conformitate cu prevederile art. 152 alin. (8) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:

 a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si 146;
 b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document;
 
Asadar, in perioada in care societatea aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, la vanzarea terenurilor aceasta nu va colecta TVA.
 
Conform art. 152 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
 
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea acestor prevederi este constituita din valoarea totala, exclusiv TVA, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

 a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;

 b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conformart. 143 alin. (2) lit. b).
 
Potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de TVA cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
 
Astfel, societatea are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca realizeaza in Romania operatiuni taxabile, scutite de TVA cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit plafonul de scutire.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate neinregistrata in scopuri de TVA. Ce obligatii TVA apar la vanzarea terenurilor?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016