Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce regim TVA se aplica pentru vanzarea de terenuri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: regim tva, hg 44/2004, vanzare terenuri, societati

O societate are in proprietate trei terenuri si doreste sa vanda doua terenuri catre o persoana fizica si unul catre o alta societate. Stabilim, asadar, modalitatea in care se vor intocmi facturile in ceea ce priveste TVA, scutire sau deductibilitate, cu mentiunea ca terenurile sunt intravilan.




Raspuns:

Prevederile legale in vigoare aferente operatiunii descrise de dumneavoastra sunt aplicabile in aceeasi masura persoanelor juridice cat si persoanelor fizice, indiferent de natura cumparatorului si indiferent daca acesti cumparatori sunt inregistrati sau nu in scopuri de TVA.
 

Livrarea de terenuri este reglementata, din punct de vedere al TVA, de art. 141 alin. (2) lit.f) din Codul fiscal. Potrivit acestui articol, sunt scutite de TVA « livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile ». In acest sens, nu prezinta relevanta situarea terenului intravilan sau extravilan, ci faptul ca terenul este sau nu este construibil.

Terenul construibil este definit ca fiind orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, potrivit legislatiei in vigoare.
 
Conform pct. 37 alin. (6) din HG 44/2004, pentru aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal, se stabileste : « calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism ».
 
Certificatul de urbanism este definit de art. 6 din Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si reprezinta actul de informare prin care autoritatile: " in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dupa caz, avizate si aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii".
 
Astfel, daca terenul se califica drept teren construibil potrivt certificatului de urbanism, factura de vanzare a terenului se va emite cu TVA.
 
In situatia in care terenul nu se califica drept tren construibil, livrarea se poate realiza in regim de scutire. In acest caz trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 149 din Codul Fiscal si sa procedati la ajustarea taxei , daca a fost dedus TVA la achizitia bunului imobil.
 
Daca totusi doriti ca livrarea sa se realizeze in regim de impozitare, in conformitate cu art. 141 alin. (3), aveti posibilitate sa optati pentru taxarea acestor operatiuni, in conditiile prevazute de pct. 38 din HG 44/2004, caz in care nu se va aplica ajustarea TVA pentru bunurile de capital, deoarece se efectueaza o vanzare supusa TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016