Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare terenuri. Persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2018
Tags: vanzare terenuri, tva, cod fiscal, vanzare terenuri

In analiza de mai jos, o persoana fizica X, care este platitoare de TVA pentru tranzactii imobiliare, are o datorie la o banca.

Creanta bancii este cumparata de catre o alta persoana fizica Y. In schimbul ei, X ii cedeaza lui Y niste terenuri pe care le detine in patrimoniul personal.  

Vom vedea daca trebuie sa cedeze terenurile cu TVA si care sunt implicatiile fiscale.

Iata raspunsul specialistului!

Conform prevederilor de la art. 31 din Codul civil,  o persoana fizica sau persoana juridica este titulara a unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acesteia.
 
Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectatiuni numai in cazurile si conditiile prevazute de lege.

Patrimoniile de afectatiune sunt masele patrimoniale fiduciare, constituite potrivit dispozitiilor titlului IV al cartii a III-a, cele afectate exercitarii unei profesii autorizate, precum si alte patrimonii determinate potrivit legii.
 
Fiducia este, in esenta, o operatiune juridica de transferare a unor drepturi patrimoniale de la constitutor la fiduciar, pentru a fi executate de acesta in folosul unui beneficiar. Fiduciari pot fi institutii de credit, societati de investitii sau de asigurare, notari publici, avocati. Beneficiar poate fi constitutorul, fiduciarul sau alta persoana.
 
In ce priveste patrimoniul profesional individual,  la art.  33. se mentioneaza ca  constituirea masei patrimoniale afectate exercitarii in mod individual a unei profesii autorizate se stabileste prin actul incheiat de titular, cu respectarea conditiilor de forma si de publicitate prevazute de lege.
 
Aceste dispozitii  se aplica in mod corespunzator si in cazul maririi sau micsorarii patrimoniului profesional individual.

Asadar, pentru a face parte din patrimoniul profesional ar fi trebuit sa existe un contract incheiat de titular  prin care aceste terenuri intrau in patrimoniul profesional individual.
 
Avand in vedere aceste prevederi in situatia mentionata de dvs. apreciez ca terenurile respective apartin persoanei fizice din patrimoniul personal si nu din patrimoniul profesional individual, respectiv al afacerii si in concluzie nu intra in sfera de aplicare a TVA.

Daca persoana X este inregistrata doar in scopuri de TVA atunci pentru activitatea pe care o desfasoara nu este autorizata potrivit prevederilor OG 44/2008 . In aceasta situatie nu se pune problema de patrimoniu de afectatiune.
 
Insa, in cazul in care  terenurile respective fac parte din patrimoniul de afectatiune, asa dupa cum am mentionat mai sus, iar terenurile sunt construibile (art. 292 alin. (2)  lit. f) - teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare) , operatiunea este taxabila si se colecteaza TVA la vanzare.
 
Nu se poate aplica prevederile referitoare la masurile de simplificare  prevazute la  art. 331 alin (1) si alin (2)  lit.  g) din Codul fiscal, intrucat transferul se realizeaza catre o persoana fizica neinregistrata in scopuri de TVA..

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016