Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Vanzare terenuri. Persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 28 Feb. 2018
Tags: vanzare terenuri, tva, cod fiscal, vanzare terenuri

In analiza de mai jos, o persoana fizica X, care este platitoare de TVA pentru tranzactii imobiliare, are o datorie la o banca.

Creanta bancii este cumparata de catre o alta persoana fizica Y. In schimbul ei, X ii cedeaza lui Y niste terenuri pe care le detine in patrimoniul personal.  

Vom vedea daca trebuie sa cedeze terenurile cu TVA si care sunt implicatiile fiscale.

Iata raspunsul specialistului!

Conform prevederilor de la art. 31 din Codul civil,  o persoana fizica sau persoana juridica este titulara a unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acesteia.
 
Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectatiuni numai in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii


Patrimoniile de afectatiune sunt masele patrimoniale fiduciare, constituite potrivit dispozitiilor titlului IV al cartii a III-a, cele afectate exercitarii unei profesii autorizate, precum si alte patrimonii determinate potrivit legii.
 
Fiducia este, in esenta, o operatiune juridica de transferare a unor drepturi patrimoniale de la constitutor la fiduciar, pentru a fi executate de acesta in folosul unui beneficiar. Fiduciari pot fi institutii de credit, societati de investitii sau de asigurare, notari publici, avocati. Beneficiar poate fi constitutorul, fiduciarul sau alta persoana.
 
In ce priveste patrimoniul profesional individual,  la art.  33. se mentioneaza ca  constituirea masei patrimoniale afectate exercitarii in mod individual a unei profesii autorizate se stabileste prin actul incheiat de titular, cu respectarea conditiilor de forma si de publicitate prevazute de lege.
 
Aceste dispozitii  se aplica in mod corespunzator si in cazul maririi sau micsorarii patrimoniului profesional individual.

Asadar, pentru a face parte din patrimoniul profesional ar fi trebuit sa existe un contract incheiat de titular  prin care aceste terenuri intrau in patrimoniul profesional individual.
 
Avand in vedere aceste prevederi in situatia mentionata de dvs. apreciez ca terenurile respective apartin persoanei fizice din patrimoniul personal si nu din patrimoniul profesional individual, respectiv al afacerii si in concluzie nu intra in sfera de aplicare a TVA.

Daca persoana X este inregistrata doar in scopuri de TVA atunci pentru activitatea pe care o desfasoara nu este autorizata potrivit prevederilor OG 44/2008 . In aceasta situatie nu se pune problema de patrimoniu de afectatiune.
 
Insa, in cazul in care  terenurile respective fac parte din patrimoniul de afectatiune, asa dupa cum am mentionat mai sus, iar terenurile sunt construibile (art. 292 alin. (2)  lit. f) - teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare) , operatiunea este taxabila si se colecteaza TVA la vanzare.
 
Nu se poate aplica prevederile referitoare la masurile de simplificare  prevazute la  art. 331 alin (1) si alin (2)  lit.  g) din Codul fiscal, intrucat transferul se realizeaza catre o persoana fizica neinregistrata in scopuri de TVA..

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Vanzare terenuri. Persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016