Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-Factura

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Gina Popescu la 04 Feb. 2025
E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-Factura
Tags: e-factura, facturi de penalitati, transmitere electronica

Modul in care se transmit facturi a fost total modificat prin aparitia sistemului RO e-Factura, procesul de facturare fiind digitalizat in mare pare si devenind chiar obligatoriu din anul 2024 pentru toata lumea. Exista insa si unele exceptii, in care anumite documente nu vor fi incarcate in sistem.

E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-Factura

Iar in acest context, un contribuabil se intreaba daca are sau nu obligatia de a transmite in E-Factura facturile de penalitati emise catre clienti persoane fizice si juridice. Sa luam cazul concret. La transmiterea facturilor in SPV E-factura, vrea sa opteze pentru cod factura E, dar nu stie ce motiv de scutire sa selecteze din lista. 

De asemenea, in cazul in care emit factura de refacturare asigurare catre un salariat, avand tot aceeasi optiune, cod factura E, motivul corespondent scutirii care ar fi? 

Specialistul ne spune urmatoarele:


Factura penalitati

In conformitate cu prevederile art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde:

"b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate."

Prin urmare:
- factura de penalitati nu este subiect al aplicarii TVA;


- factura nu se declara in Decontul 300 de TVA.

ATENTIE! Totodata, societatea nu are obligatia transmiterii facturii nici in RO e-Factura, fiind o operatiune exceptata.

Conform art. 10 ind. 3 din OUG 120/2021:
"Persoanele impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, care emit facturi pentru operatiuni care nu sunt in sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ in baza de impozitare a TVA, conform Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi conform art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru aceste facturi."

Neavand obligatia transmiterii prin SPV a facturii de penalitati, o puteti transmite in continuare in format PDF prin e-mail.

Daca optati totusi sa o transmiteti prin sistemul RO e Factura, intr-adevar nu exista o categorie distincta de TVA BT- 151 pentru operatiuni neimpozabile, in opinia mea veti inregistra tot la categoria E si veti mentiona motivul prin inscrierea unui text liber art. 286 alin. (4) lit. b) Cod fiscal.

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<


Refacturare asigurari

Potrivit pct 31 alin (4) din Normele metodologice date in aplicarea art 286 din Codul fiscal:
"31. (3) In sensul art. 286 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar. Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau. Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu se mentioneaza distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.

(4) In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.

(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativurmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<

(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.

Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.

Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.

Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate."

Prin urmare, pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.

Operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni sunt scutite de tva conform art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Daca operatiunea este considerata o refacturare de cheltuieli, atunci operatiunea nu este impozabila in Romania, ci scutita de tva. Deci consider ca factura se va intocmi fara tva.

In ceea ce priveste e-factura, se aplica prevederile art. 10 ind. 3 din OUG 120/2021, ca si in cazul penalitatilor. Astfel, la categoria E si veti mentiona motivul prin inscrierea unui text liber art. 286 alin. (4) lit. e) Cod fiscal.


Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Gina Popescu de Gina Popescu
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016