Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 28 Iun. 2024
Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024
Tags: e-factura, transmitere electronica, amenzi e-factura

ANAF reaminteste contribuabililor ca, incepand cu data de 01.07.2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, respectiv facturile care sunt facturi emise, transmise si primite intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata.

Incepand cu aceeasi data, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand RO e-Factura, cu respectarea structurii facturii electronice in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din OUG nr.120/2021, respectiv: 

-sa respecte specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;

-sa respecte specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice RO_CIUS si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;

-sa respecte continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3. 

Factura electronica este un fisier electronic, in format XML, pe baza standardului european EN 16931-1+A1. „Facturarea electronica – Model semantic de date pentru elementele esentiale ale unei facturi electronice“ si regulile nationale RO-CIUS prevazute in legislatia nationala. 

Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.

Termen limita transmitere facturi in E-Factura

Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei). 

Amenzi netransmitere facturi in E-Factura

Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice. 

Totodata, netransmiterea de catre emitent a facturii in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si primirea si inregistrarea de catre destinatari - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi respectate prevederile art. 10, alin. (1) din OUG nr. 120/2021, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii. 

In situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere a facturii se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului. Pe perioada in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional, emitentul facturii aplica in mod corespunzator prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia transmiterii ulterioare, in sistemul national privind factura electronica RO e- Factura, a facturilor electronice emise. Perioadele de nefunctionare a sistemul national privind factura electronica RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016