Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se aplica amenzi pentru inregistrarea facturii in E-Factura cu o data ANTERIOARA primirii prin SPV?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iun. 2024
Tags: e-factura, amenzi e-factura

Avem un furnizor care trimite factura prin SPV dupa 2 zile de la livrarea marfii. Marfa este receptionata si vanduta pe baza facturii primite fizic. Cum am specificat, se primeste si prin SPV factura in termen de 2 zile (coincide cu cea fizica).

Suntem pasibili de vreo contraventie pentru inregistrarea facturii cu o data anterioara primirii prin SPV?
 

 

Aplicare amenzi E-Factura – raspunsul specialistului:

 

Nu. Conform articolului 10(7) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 120/2021, termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii. Astfel, daca furnizorul trimite factura in sistemul RO e-Factura in termen de 2 zile de la livrarea marfii, si aceasta coincide cu data emiterii facturii fizice, respectati cerintele legale privind termenul de transmitere.

Mai departe, Legea nr. 296/2023 prevede amenzile aplicabile pentru nerespectarea termenului de transmitere a facturilor prin RO e-Factura, insa include o prevedere importanta la articolul LIX(8): nerespectarea prevederilor pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 nu se sanctioneaza. Acest lucru inseamna ca, daca factura in cauza este emisa pana la acea data, orice intarziere in transmiterea facturilor in sistemul electronic nu va atrage sanctiuni.

Deci, in situatia descrisa de dumneavoastra, nu exista motive de ingrijorare legate de posibile contraventii pentru inregistrarea facturii cu o data anterioara primirii prin SPV, atat timp cat facturarea si transmiterea ei prin sistemul RO e-Factura se face in limitele celor 5 zile prevazute de lege. De asemenea, pana la 31 mai 2024, nicio intarziere in transmiterea acestor facturi nu va fi sanctionata.

Atentie:
Pana la 30 iunie 2024, furnizorul dumneavoastra, are obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B . De la 1 iulie vor fi eliminate toate tipurile de facturi transmise prin alte canale, si va ramane exclusiv e-Factura.



Temei legal:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 10.

(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

15/12/2023 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 115/2023.

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Art. LIX. -

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sanctioneaza. Codul fiscal

Art. 319. - Facturarea


(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
(1 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania
(01/07/2024 - alineatul 1 1 va fi introdus prin Lege 296/2023).

 

Revenire: 

Nu e clara propozitia - Astfel, daca furnizorul trimite factura in sistemul RO e-Factura in termen de 2 zile de la livrarea marfii, si aceasta coincide cu data emiterii facturii fizice Datele facturii sunt identice, in SPV se primeste factura emisa cu 2 zile in urma. Data factura este sa zicem 10.06 si in SPV se incarca pe 12.06 (dar in XML scrie data facturii este 10.06.24). Amenda de 15% din valoarea facturii este doar daca nu se primeste in SPV sau daca se primeste in data de 18.06 (termen de 5 zile depasit). Ce se intampla cu facturile primite cu intarziere in SPV?

Raspuns: Clarificare privind transmiterea facturii si data emiterii:

Propozitia "Astfel, daca furnizorul trimite factura in sistemul RO e-Factura in termen de 2 zile de la livrarea marfii, si aceasta coincide cu data emiterii facturii fizice" se refera la faptul ca, furnizorul are obligatia sa transmita factura electronica in sistemul RO e-Factura in termen de 5 zile de la emiterea acesteia. In cazul prezentat de dvs., factura a fost emisa pe 10.06.2024 si incarcata in sistem pe 12.06.2024, ceea ce inseamna ca a fost transmisa in sistemul electronic inainte de expirarea termenului de 5 zile.

Ce inseamna acest lucru:

- Transmiterea facturii: Transmiterea facturii in termen de 2 zile de la livrarea marfii este corecta, fiind in cadrul termenului legal de 5 zile, deci furnizorul respecta cerintele legale pentru transmiterea electronica a facturilor.

- Data facturii in XML: Data afisata in XML-ul facturii ca fiind 10.06.2024, chiar daca factura este incarcata pe 12.06.2024, este corecta si legala, data emiterii facturii este data la care factura a fost emisa si este considerata data oficiala a facturii.

- Niciun risc de sanctiuni: Avand in vedere ca factura a fost transmisa in termen de 5 zile de la data emiterii sale, nu exista riscul aplicarii unor amenzi sau sanctiuni pentru transmiterea facturii sau pentru inregistrea sa in evidenta contabila cu 2 zile inainte de data XML (situatie acceptata pana la 01.07.2024).

Concluzie:

Factura dvs. este gestionata in conformitate cu prevederile legale actuale (pana la 01.07.2024), si nu exista niciun risc de contraventie sau amenda legata de datele transmiterii.

Asadar:

In cazul descris, factura emisa pe 10.06.2024 si incarcata in sistemul RO e-Factura pe 12.06.2024 este in conformitate cu termenul-limita de 5 zile stabilit de legislatie. Deci, aceasta transmitere nu atrage nicio contraventie si nicio amenda nu este aplicabila pentru acest caz pana la 30 iunie 2024.

De la 1 iulie 2024, orice facturi care nu sunt transmise in termen de 5 zile de la data emiterii vor atrage sanctiuni specificate in legislatia actuala. Aceste sanctiuni includ amenzi intre 5.000 si 10.000 lei pentru contribuabilii mari, intre 2.500 si 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, si intre 1.000 si 2.500 lei pentru celelalte categorii de persoane juridice si persoane fizice.
Nerespectarea termenului de transmitere a facturii in RO e-Factura, inainte de aceasta data, nu atrage sanctiuni.
Pentru facturile emise si primite inainte de 1 iulie 2024, inclusiv cea mentionata de dumneavoastra (10.06.2024 si incarcata pe 12.06.2024), nu exista riscul aplicarii unei amenzi. Dar, orice intarziere care depaseste cele 5 zile calendaristice de la emitere, dupa aceasta data, va fi supusa amenzilor descrise.

Reguli aplicabile cu 01.07.2024:

Incepand cu data de 01.07.2024 , emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national RO e-Factura.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor emise in sistemul national RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data- limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national ROe-Factura , in relatia B2B, constituie contraventie si se sanctioneaza, incepand cu 1 iulie 2024 , astfel:
- cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii;
- cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii;
- cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

Totodata, netransmiterea de catre emitent a facturii in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura , precum si primirea si inregistrarea de catre destinatari persoane impozabile stabilite in Romania, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania , in relatia B2B, fara a fi respectate prevederile art. 10 alin.(1) din OUG nr. 120/2021, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.


Temei legal:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 10.

(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


15/12/2023 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 115/2023.

Art. 13 indice 2. (la 01/07/2024 - Art. 13 indice 2 . - va fi introdus prin Legea 296/2023).(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
c) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (7).
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
(3) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. c) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(4) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la alin. (1)-(3) se fac de catre organele fiscale competente.

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Art. LIX. -

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sanctioneaza. Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se aplica amenzi pentru inregistrarea facturii in E-Factura cu o data ANTERIOARA primirii prin SPV?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]