Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In RO e-Factura nu vor fi transmise facturile electronice prevazute la art. 6 din O.U.G. nr. 120/2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Aug. 2022
Tags: e-factura, utilizare e-factura, facturi electronice, relatia b2g

Facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice se aplica in cazul existentei unei relatii B2G in situatia in care operatorii economici opteaza pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, conform art. 5 din O.U.G. nr. 120/2021.

Relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante – B2G reprezinta tranzactia dintre un operator econo­mic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Gu­vernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii pu­blice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulte­rioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si pre­lucreaza facturi electronice. 
 
Atentie! 
 
In situatia in care operatorul economic a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in conformitate cu preve­derile art. 5 din O.U.G. nr. 120/2021, acesta are obligatia de a emite doar facturi electronice si de a utiliza acest sistem pentru transmiterea acestora catre toti destinatarii definiti la art. 2 alin. (1) lit. p) din O.U.G. nr. 120/2021. 
Art. 2 alin. (1) lit. p) din O.U.G. nr. 120/2021 defineste destinatarul unei facturi electronice emise in relatia B2G drept autoritatea contractanta, en­titatea contractanta sau unitatea de achizitii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii, care primeste factura electronica insotita de semnatura electronica a Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. 
 
Exceptie! 
 
Nu sunt transmise in acest sistem facturile electronice prevazute la art. 6 din O.U.G. nr. 120/2021 (ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau in cazul in care atribuirea si executarea contractului de achizitie publica au necesitat impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului). 
 
In situatia in care operatorul economic transmite factura electronica in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, destinatarul fac­turii electronice emise in relatia B2G are urmatoarele obligatii: 
 
a) sa primeasca si sa descarce factura electronica prin intermediul sis­temului national privind factura electronica RO e-Factura; 
b) sa prelucreze factura electronica; 
c) sa verifice legalitatea, conformitatea si regularitatea facturii electro­nice, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
 
Alte aspecte 
 
Prelucrarea facturii electronice se poate realiza exclusiv in format elec­tronic utilizând aplicatiile informatice disponibile la nivelul destinatarilor facturilor electronice emise in relatia B2G. Prin prelucrarea facturii elec­tronice se intelege inclusiv parcurgerea fazelor executiei bugetare. 
 
In situatia in care factura nu poate fi prelucrata in format electronic se poate utiliza un document obtinut prin conversia informatiilor din factura electronica care permite citirea si listarea. Aplicatia prin care se realizeaza conversia trebuie sa asigure integritatea continutului facturii electronice. 
 
Destinatarii facturilor electronice emise in relatia B2G care nu dispun de o aplicatie de conversie pot utiliza aplicatia informatica pusa la dispozitie de Ministerul Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Finan­ciare, la momentul operationalizarii sistemului national privind factura elec­tronica RO e-Factura. 
 
Factura electronica sau documentul obtinut prin conversia informatiilor din factura electronica se utilizeaza in parcurgerea fazelor executiei buge­tare a cheltuielilor prevazute de Legea nr. 500/2002, cu modificarile si com­pletarile ulterioare, si Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor la nivelul autoritatilor contractante, entitatilor contractante sau unitatii de achizitii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii, dobândind calitatea de document justificativ. 
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In RO e-Factura nu vor fi transmise facturile electronice prevazute la art. 6 din O.U.G. nr. 120/2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]