Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Pentru bonurile fiscale cu combustibil, pana acum solicitam bon fiscal cu cod fiscal al societatii mentionat, dar acum cum procedam? Fiind in relatia B2B, nu trebuie sa ne emita factura? Aceeasi intrebare o pun si pentru cheltuieli minore, de ex. produse birotica pana in 100 euro, trebuie sa solicit factura? In conceptia mea, cred ca pentru tot ce e pe relatia B2B trebuie sa se emita factura fiscala. Astept raspunsul dvs. Multumesc.
E-Factura si achizitia de combustibil – raspunsul specialistului:
Conform prevederilor din Legea nr. 296/2023 si Codul Fiscal, aspectele relevante pentru situatia dumneavoastra sunt urmatoarele:
1. Facturile in relatia B2B: Articolul LIX din Legea nr. 296/2023 mentioneaza obligativitatea transmiterii facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in relatia B2B. Acest lucru implica faptul ca, in relatia dintre doua entitati comerciale (B2B), este necesara emiterea unei facturi fiscale, indiferent de valoarea tranzactiei.
2. Facturi simplificate pentru cheltuieli minore: Conform art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal, se pot emite facturi simplificate pentru tranzactii ale caror valori, inclusiv TVA, nu sunt mai mari de 100 euro. Aceasta inseamna ca pentru achizitii minore, cum ar fi produsele de birotica pana in 100 euro, este permisa utilizarea unei facturi simplificate.
3. Exceptii la regula facturii electronice: Articolul LIX alin. (4) din Legea nr. 296/2023 prevede anumite exceptii de la obligatia transmiterii facturilor in sistemul RO e-Factura, inclusiv pentru anumite tipuri de livrari de bunuri si servicii, precum si pentru facturile simplificate conform art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal.
Rezumand, pentru tranzactiile B2B, inclusiv pentru achizitia de combustibil, este necesara emiterea unei facturi fiscale conform noilor reglementari, iar pentru cheltuieli minore, cum ar fi achizitiile de pana in 100 euro, se pot folosi facturi simplificate, care sunt exceptate de transmitere in sistemul RO e-Factura.
Temei legal:

Examen Consultant Fiscal 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. LIX. -
(1) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2022, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
(2) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, si altele decat cele prevazute la art. 6 din acelasi act normativ, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
(3) Operatorii economici - persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia incepand cu data de 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) - (3):
a) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 266 alin. (2) si, respectiv, art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) prestarile de servicii pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile in Romania conform art. 319 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul Fiscal:
Art. 319. Facturarea
(12) Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290;
Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Iesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatDin 1 iulie 2022 facturile trebuie emise in sistemul electronic RO E-FACTURA, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in sistemPrecizari ANAF referitoare la Registrul RO E-FACTURA optionalRegistrul RO E-FACTURA. Cine are obligatia de a solicita inregistrarea pana la 1 iulie 2025RO E-FACTURA: 25 de intrebari si raspunsuri ANAF cu privire la utilizarea sistemului, necesare contribuabililorUltimele articole
Lista documentelor necesare inrolarii in SPV a persoanelor juridiceTVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiE-FACTURA: Cum sa stornezi facturile emise gresit in SPV si inregistrate ulterior in contabilitateCod TVA anulat din oficiu. Implicatii fiscale si contabile in 3 spete importanteE-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVAArticole similare
Conferinta de Fiscalitate: Modificari in legislatia de TVA incepand cu 2016Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleBonurile fiscale nu se mai declara in Formularul 394Deducerea TVA la achizitii. Invins sau invingator? CE, CAT si CUM poate fi dedusEmiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394Ultimele articole
Bon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"