Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iul. 2024
Cum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparari
Tags: facturi simplificate, inregistrare facturi simplificate, jurnal de cumparari

Din continului art. 319 al.12 CF. pentru livrarile de bunuri si prestari servicii cu o valoare de pana la 100 euro, se pot emite bonuri fiscale care sunt considerate facturi fiscale simple. Furnizorii care emit aceste facturi fiscale simple sunt obligati sa le transmita la ANF la E- Factura, benefeciarul fiind obligat sa il prinda in jurnal cumparari pe Furnizor ca oricare factura de marfa.

Ce trebuie sa cuprinda un Bon fiscal echivalent unei facturi simple in relatia e-factura B2G?

Inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparari – r?spunsul specialistului:

 

Transmiterea bonurilor fiscale in sistemul RO e-Factura:

Conform Art. 319 alin. 12 din Codul Fiscal, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii cu o valoare de pana la 100 euro, se pot emite facturi simplificate sub forma de bonuri fiscale. Art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 prevede ca facturile simplificate sunt exceptate de la obligatia de transmitere in sistemul RO e-Factura in relatia B2B. Prin urmare, furnizorii care emit aceste facturi simplificate nu sunt obligati sa le transmita la ANAF in sistemul E-Factura.

Obligatia beneficiarului de a inregistra bonul fiscal:
Beneficiarul poate inregistra bonul fiscal ca pe o factura de marfa in jurnalul de cumparari si poate deduce TVA, daca pe bonul respectiv este inscris codul sau fiscal.
Articolul 6 din Legea 82/1991 clarifica obligatia de inregistrare a oricarui document justificativ, inclusiv a bonurilor fiscale, in contabilitate.
Conform acestui articol, orice operatiune economico-financiara trebuie sa fie consemnata in momentul efectuarii ei printr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate. Acesta dobandeste calitatea de document justificativ, necesar pentru evidenta contabila corecta si completa. Asadar, chiar daca bonul fiscal pentru tranzactii sub 100 euro nu necesita transmiterea in sistemul e-Factura, el trebuie inregistrat in contabilitate ca orice alt document justificativ, respectand prevederile Legii contabilitatii.
Asadar, pentru o gestionare corecta a evidentei contabile si fiscale, beneficiarul trebuie sa inregistreze orice bon fiscal primit, in functie de specificul tranzactiilor si de reglementarile aplicabile privind TVA si evidenta contabila.

Continutul unui bon fiscal echivalent unei facturi simplificate (indiferent de beneficiar):


Conform Ordonantei de urgenta nr. 28/1999 si Codului Fiscal, bonul fiscal trebuie sa contina elemente precum:
-denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent;
-adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal;
-logotipul si seria fiscala ale aparatului;
-numarul de ordine;
-data si ora emiterii;
-denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat;
-pretul sau tariful unitar;
-cantitatea;
-valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa;
-valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
-valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota;
-valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.
-unitatea de masura, codul de identificare fiscala al beneficiarului, la cererea acestuia, precum si numarul de identificare al bonului;
Data si ora emiterii bonului fiscal, numarul de identificare al bonului fiscal, precum si seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal, se tiparesc pe bonul fiscal si sub forma de cod QR.
In cazul tranzactiilor B2G, bonurile fiscale trebuie sa respecte aceleasi cerinte minimale, pentru conformarea cu regulile de raportare fiscala si contabila.

Temei legal

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura

Art. 4. -

(1) Structura facturii electronice respecta:
a) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;
b) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;
c) continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3.

Art. 10. -

(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul fiscal

Art. 319. Facturarea

(12) Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290;
b) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura conform alin. (2).

(13) In urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) sa inscrie in facturi doar informatiile prevazute la alin. (21), in urmatoarele cazuri, conform procedurii stabilite prin normele metodologice:

a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290; sau
b) in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la alin. (20) sau la alin. (23) sa fie extrem de dificila.

(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Art. 4. -

(1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.

(2) Bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa elementele definite la alin. (1) si urmatoarele elemente: unitatea de masura, codul de identificare fiscala al beneficiarului, la cererea acestuia, precum si numarul de identificare al bonului.
(2indice 1) Data si ora emiterii bonului fiscal, numarul de identificare al bonului fiscal, precum si seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) se tiparesc pe bonul fiscal si sub forma de cod QR.

Legea contabilitatii nr. 82/1991

Art. 6. -

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.

 

 

Revenire:

 

Am o factura simplificata tip bon fiscal reprezinta materiale pentru reparatii am inregistrat-o pe cost odata cu plata fara a mai fi inregistrata in jurnal cumparari,
604 = 531 - 3000 lei materiale
44260 = 531 - 570 tva aferent
Operatiunea face obiectul declaratiei 300.

Face si obiectul declaratiei 340, nefiind prinsa in jurnal cumparari, e obligatoriu sa fie operata in jurnal cumparari, cazuri similare sunt si aprovizionarile cu motorina pe baza de bon fiscal care nu fac obiectul declaratia 340.


Raspuns:

 

Da, factura simplificata tip bon fiscal, din care deduce TVA, trebuie inregistrata corect in contabilitate, evidentiata corespunzator din jurnalul de cumparari si declarata atat in D 300 cat si in D 394.


Conform legislatiei contabile si fiscale, orice document justificativ, inclusiv bonurile fiscale care sunt considerate facturi simplificate, trebuie inregistrate in jurnalul de cumparari, pentru a respecta prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, care prevede ca toate operatiunile economico-financiare trebuie consemnate intr-un document justificativ.

In legatura D 394, conform Instructiunilor de completare a formularului (394) in Cartusul I, trebuie sa declarati achizitiile de bunuri si servicii pentru care ati primit facturi simplificate (inclusiv bonuri fiscale). Acestea trebuie incluse pentru a reflecta corect baza impozabila si TVA aferenta.

Temei legal:

ANEXA Nr. 2 - INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f

Completarea declaratiei

SECTIUNEA 1

I. Alte informatii
Acest cartus contine:
1.3. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplica sistemul normal de TVA si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
1.4. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
1.5. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (20%, 19%, 9%, 5%).



Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016