Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Despre reprezentantul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2008
Tags: persoana juridica nerezidenta, codul de inregistrare in scopuri de t v a , tva, reprezentant fiscal

O firma persoana juridica nerezidenta stabilita intr-un stat comunitar nu este obligata sa isi desemneze un reprezentant fiscal, dar poate opta oricand pentru numirea unui astfel de reprezentant ...

O firma persoana juridica nerezidenta stabilita intr-un stat comunitar nu este obligata sa isi desemneze un reprezentant fiscal, dar poate opta oricand pentru numirea unui astfel de reprezentant pentru toate operatiunile economice desfasurate pe teritoriul Romaniei.

O firma persoana juridica nerezidenta stabilita intr-un stat tert este obligata sa isi desemneze un astfel de reprezentant.

Prin legislatia fiscala din Romania nu este permisa desemnarea mai multor reprezentanti fiscali pe teritoriul Romaniei pentru o singura persoana juridica nerezidenta. 

Un reprezentant fiscal desemnat pe teritoriul Romaniei are responsabilitati doar pe linie T.V.A. si doar pentru perioada de valabilitate a mandatului sau. In acest sens, operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania nu se evidentiaza in contabilitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal. 

Procedura de desemnarea a reprezentantului fiscal este reglementata prin punctul 56 din normele de aplicare ale Codului fiscal. Astfel, de aici aflam faptul ca  numirea  unui reprezentant fiscal se face pe baza de cerere depusa de persoana impozabila nestabilita in Romania la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.

Cererea trebuie insotita de:

1) declaratia de incepere a activitatii. Declaratia trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii : data, volumul si natura activitatii  care urmeaza a fi  desfasurata in Romania. 

2) copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei juridice nerezidente;

3) acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal. Prin acest accept, viitorul reprezentant fiscal isi asuma obligatia  indeplinirii  obligatiile ce ii revin, precizand totodata  natura  si valoarea estimata a operatiunilor pe care estimeaza a le reprezenta.

Daca cererea este acceptata, organul fiscal teritorial transmite reprezentantului fiscal decizia de aprobare a numirii prin care aloca acestuia si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. Reprezentantul fiscal dobandeste astfel calitatea de mandatar al persoanei juridice nerezidente.

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Vezi detalii

Persoana juridica nerezidenta este obligata sa comunice clientilor si furnizorilor sai adresa si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. obtinut de la autoritatile fiscale din Romania pentru reprezentantul sau fiscal.

Retineti!
Codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. atribuit pentru calitatea de reprezentant fiscal difera de codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. atribuit pentru activitatea proprie a acestuia. 

Obligatiile reprezentantului fiscal

Reprezentantul fiscal are urmatoarele obligatii:

 sa emita facturi in numele persoanei juridice nerezidente care l-a desemnat si sa le transmita beneficiarilor. Reprezentantul fiscal emite factura pentru livrarile de bunuri si  prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxare corect.   

 sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor economice desfasurate de persoana juridica nerezidenta: jurnal de vanzari, jurnal de cumparari, registrul bunurilor mobile corporale primite in scopul expertizarii sau efectuarii de lucrari asupra acestora, registrul nontransferurilor, etc. );

 sa completeze si sa depuna lunar decontul de T.V.A. intocmit in baza evidentei fiscale pentru operatiunile desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta.

Retineti!
Prin decontul de T.V.A. intocmit si depus in calitate de reprezentant fiscal, nu trebuie raportate si operatiunile economice desfasurate in calitate de persoana juridica rezidenta, infiintata in baza legii nr. 31/1990.

Atentie!
Reprezentantul fiscal desemnat de organele fiscale pe teritoriul Romaniei nu poate prelua drepturile  si obligatiile firmei pe care o reprezinta si pe teritoriul altor state din interiorul comunitatii.  Pentru operatiunile desfasurate pe teritoriul altor state, terte sau comunitare, persoana juridica nerezidenta trebuie  sa isi desemneze un alt reprezentant fiscal pe teritoriul acelor state.
 
Mandatul reprezentantului fiscal

Daca mandatul reprezentantului fiscal inceteaza inainte de sfarsitul perioadei in care  persoana juridica nerezidenta  are  obligatia platii T.V.A. in Romania, aceasta are trei posibilitati:

1. sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal numit initial;

2. sa mandateze alt reprezentant fiscal pe perioada ramasa;

3. daca este persoana juridica nerezidenta stabilita intr-un stat membru: sa se inregistreze in scopuri de T.V.A. pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, dar inainte de efectuarea operatiunilor  respective;

Reprezentantul fiscal poate sa renunte la angajamentul asumat printr-o cerere adresata organului fiscal competent. Prin aceasta  cerere  trebuie:

 sa precizeze ultimul decont de T.V.A.  pe care urmeaza sa il depuna in aceasta calitate;

 sa precizeze daca renuntarea la mandat se datoreaza incetarii activitatii in Romania a persoanei impozabile nestabilite in Romania, sau se datoreaza inregistrarii directe in Romania, fara reprezentant fiscal, a persoanei impozabile stabilite in Comunitate pe care o reprezinta.

 sa propuna o data la care va  lua sfarsit mandatul sau.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Despre reprezentantul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016