Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Deducerea TVA prin pro-rata. Cum se procedeaza?

de Redactia Infotva.ro

de Redactia Infotva.ro la 07 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: pro-rata, refacturare tva, codul fiscal, chirie, refacturare utilitati

In cazul urmator, analizam o societate care inchiriaza imobile, iar chiriile sunt atat cu TVA, cat si fara. In ce priveste achizitiile, avem urmatoarele date:

 
- sunt achizitii aferente spatiilor unde incasam chirie fara TVA si pentru aceste achizitii nu se deduce TVA aferenta fiind inscrise intr-un Jurnal de cumparari separat de celelalte achizitii;
- sunt achizitii aferente spatiilor unde incasam chirie cu TVA si pentru aceste achizitii deducem integral TVA aferenta fiind inscrise intr-un Jurnal de cumparari separat de celelalte achizitii;
- sunt achizitii aferente intregii activitati (protocol, consumabile de birou, abonamente etc.) asupra TVA aferenta aplicam pro-rata fiind inscrise intr-un Jurnal de cumparari separat de celelalte achizitii

In plus, vom vedea daca suma aferenta refacturarii utilitatilor intra in calculul pro-ratei si daca se aplica pro-rata si asupra TVA aferenta achizitiilor de utilitati.

De asemenea, avand in vedere ca achizitia de utilitati, respectiv operatiunea de refacturare, reprezinta o operatiune ce da drept de deducere, vom stabili daca e corect faptul ca a fost inregistrata in Jurnalul operatiunilor cu drept de deducere integral.


Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii


Din intrebarea formulata rezulta ca valoarea utilitatilor se refactureaza cu TVA, operatiunile respective  fiind considerate taxabile, caz in care este indeplinita conditia de la art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal conform careia   " (2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
    a) operatiuni taxabile; "

Fiind incadrate la operatiuni taxabile, valoarea facturilor emise in acest scop se ia in considerare la determinarea pro ratei conform prevederilor art. 147 alin. (6) din Codul fiscal, chiar daca suma refacturata nu este rezultatul unei activitati economice propriu zise.  

Astfel, pro-rata se aplica si  asupra sumei TVA deductibile, deduse integral,  aferente achizitiilor de utilitati, asa cum se aplica si asupra achizitiilor aferente operatiunilor de inchiriere taxabile. Practic, la refacturare, locatorul are calitatea de cumparator  revanzator al utilitatilor consumate de locatari, conform contractelor de inchiriere incheiate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Deducerea TVA prin pro-rata. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016