keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contract de comodat. Prorata TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2011
Tags: tva, comodat, contract de comodat, prorata tva, codul fiscal

Problema:Situatia este urmatoarea:1. In baza unui contract de comodat incheiat intre societate si proprietar referitor la darea spre folosinta a spatiului (situat in Romania), Societatea comodatara a ...

Problema:
Situatia este urmatoarea:
1. In baza unui contract de comodat incheiat intre societate si proprietar referitor la darea spre folosinta a spatiului (situat in Romania), Societatea comodatara a incheiat un contract de inchiriere cu o societate de drept elvetian cu sediul social in Elvetia. Acest spatiu serveste ca locuinta unuia dintre salariatii (nerezident) care lucreaza in Romania. Plata se efectueaza in valuta, in avans, lunar, din Elvetia. Totodata, chiriasul mai are obligatia sa suporte contravaloarea cheltuielilor cu utilitatile: gaz, electricitate, telefon etc.
2. Pe langa acest obiect (principal) de activitate, societatea mai desfasoara si o activitate comerciala (inscrisa in obiectul de activitate) constand din achizitii din tara, dar si intracomunitare) cu distributie online, dar si direct din depozit.
Rugamintea noastra se refera la clarificarea urmatoarelor aspecte:
1. Inregistrarea veniturilor in avans, modul de facturare si de inregistrare in contabilitate;
2. Modalitatea de decontare a utilitatilor (facturare, regim TVA) si inregistrare in contabilitate;
3. Modalitatea de calcul a proratei TVA provizorii si definitive (TVA se declara lunar).

Solutie:
Din intrebarea formulata cu privire la modul de calcul al pro-ratei, rezulta faptul ca spatiul respectiv se inchiriaza de catre firma din Romania prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA reglementat prin art. 141 alin. 2 lit. e) din Codul fiscal.
 
Fiind operatiune scutita fara drept de deducere, firma dvs. nu are obligatia de a emite factura nici pentru avansul incasat, dar nici pentru serviciul prestat lunar in baza prevederilor cuprinse in clauzele contractului de inchiriere incheiat intre firma dvs. stabilita pe teritoriul Romaniei si firma din Elvetia in calitate de beneficiar al serviciului. Totusi, este recomandabila emiterea facturii care reprezinta un document justificativ de inregistrare in evidenta contabila a veniturilor. Deoarece serviciul se refera la un bun imobil, este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal. In baza acestei exceptii, locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania. Totusi, avand in vedere ca firma dvs. nu a formulat optiunea de taxare, serviciul prestat este scutit fara drept de deducere a TVA chiar daca beneficiar al serviciului este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat tert. Riscul aplicarii acestui regim consta in faptul ca aveti obligatia sa ajustati suma TVA dedusa la momentul efectuarii unor lucrari care cad in sarcina firmei dvs. in calitate de comodatar.
Factura emisa pentru chiria lunara se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere".
 
Pentru recuperarea costurilor legate de utilitati nu este aplicabil acelasi regim de scutire fara drept de deducere a TVA aferent inchirierii, fiind obligatorie facturarea cu TVA colectata la cota standard TVA de 24% deoarece firma comodatara are calitatea de cumparator revanzator al acelor servicii. Pentru refacturarea costurilor, trebuie sa aveti in vedere prevederile articolului 129 alineatul 2 din Codul fiscal prin care se face precizarea ca in situatia in care o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu ia parte la o prestare de servicii in contul altei persoane se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.
 
Astfel, daca facturile sunt emise pe numele firmei comodatare din Romania, se poate exercita dreptul de deducere a TVA in calitate de cumparator revanzator, motiv pentru care, la refacturare, se aplica cota standard de 24%.
 
Totusi, prin intrebarea formulata nu ati precizat daca facturile de utilitati sunt emise pe numele firmei comodatare astfel incat fiecare factura primita sa fie considerata document justificativ pentru inregistrarea in evidenta contabila a cheltuielilor cu utilitatile. Daca utilitatile sunt facturate pe numele proprietarului de spatiu, firma dvs. nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile prestatorilor deoarece nu sunt respectate cerintele impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. Printre aceste informatii obligatorii trebuie sa se regaseasca si numele firmei dvs. in calitate de beneficiar al serviciilor. In aceste conditii, suma TVA pentru care nu se poate exercita dreptul de deducere a TVA reintregeste costul serviciilor cu utilitatile. Pentru sumele astfel inregistrate se colecteaza TVA la cota standard de 24% deoarece se considera ca locul prestarii serviciilor este in Romania, la locul unde este situat bunul imobil.
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, pentru firma comodatara, cheltuielile cu utilitatile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor art. 21 alin. (3) litera m) conform caruia au deductibilitate limitata cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti.
 
Sumele respective se inregistrata in contul 605 (daca facturile sunt emise pe numele firmei comodatare) sau in contul 658 (daca facturile sunt emise pe numele proprietarului de spatiu) si reprezinta cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece sunt aferente veniturilor impozabile inregistrate prin creditul contului 758. Inregistrarea contabila a sumelor reprezentand cheltuieli in debitul contului 658 si refacturare de cheltuilei in creditul contului 758 trebuie efectuata in aceiasi luna calendaristica deoarece trebuie respectate prevederile cuprinse la punctul 36 din cadrul sectiunii 7 "Principii contabile generale" din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. Astfel, prin alin. (1) se reglementeaza faptul ca efectele tranzactiilor si ale unor evenimente trebuie recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc, nicidecum la momentul in care contravaloarea acestora este incasata sau platita. De asemenea, prin alineatul (2) se reglementeaza faptul ca "veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie trebuie recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.".
 
Formula de calcul a pro-ratei reglementata este prin art. 147 alin. 6 din Codul fiscal:
 
- la numarator: suma totala, exclusiv TVA, reprezentand livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA, inclusiv subventiile legate de pret;
 
- la numitor: suma totala, exclusiv TVA, rezultata din:
a) livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA care se regasesc la numarator;
b) livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care nu se exercita dreptul de deducere a TVA;
c) sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale pentru finantarea operatiunilor scutite fara drept de deducere sau a operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
 
Prin alineatul 7 a art. 149 sunt reglementate sumele care se exclud din calculul pro-rata:
- valoarea livrarilor de bunuri de capital utilizate anterior pentru desfasurarea activitatii economice. Aici se incadreaza cladirea care urmeaza a fi vanduta in regim de scutire fara drept de deducere a TVA;
- valoarea livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii catre sine (operatiuni asimilate livrarilor de bunuri, inclusiv depasirea cheltuielilor de protocol autofacturate sau a sponsorizarilor acordate in natura).
- valoarea transferurilor de bunuri;
- valoarea serviciilor financiar bancare;
- operatiunile de asigurare si reasigurare;
- prestarile de servicii effectuate de intermediari in operatiunile de asigurare si reasigurare;
- valoarea operatiunilor imobiliare daca acestea sunt accesorii activitatii principale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016