Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii prestate de nerezidenti in afara Romaniei. Ce impozit platim?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, servicii nerezidenti, certificat de rezidenta fiscala, legea 5/1992, legea 168/2013, og 8/2013

Analizam mai jos cazul unui furnizor non-UE care presteaza servicii de manipulare in afara Romaniei pentru un client din Romania si care emite o factura de 1.500 dolari. Vom stabili daca pentru aceasta factura societatea din Romania plateste impozit pe venit obtinut de nerezidenti si daca in cazul unei facturi de comision vanzari de la un furnizor similar se plateste impozit pe veniit nerezidenti. Se mentioneaza ca furnizorul nu a pus la dispozitie certificat de rezidenta fiscala.




Solutia consultantului:

1. Intr-adevar, avand in vedere prevederile modificate de OG 8/2013 ale art. 115 din Codul fiscal in sfera veniturilor impozabile in Romania se plaseaza toate serviciilor prestate de catre nerezidenti fara nici o distinctie, asadar si pentru cele enumerate in intrebarea dvs. In astfel de conditii, data fiind natura operatiunii si in lipsa certificatului de rezidenta fiscala care sa faca aplicabile prevederile articolului privind beneficiile intreprinderii conform caruia veniturile realizate de catre un rezident pe teritoriul propriului stat sunt impozabile numai de catre acesta, veniturile vor fi impuse in Romania cu aplicarea cotei de 16%.

Cu toate acestea, avand in vedere consecintele deosebit de ample a unei astfel de aplicari, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal modificate ca urmare a schimbarilor generate de OG 8/2013 enumera in mod expres tipurile de servicii care vor face obiectul impunerii in Romania indiferent de locul prestarii acestora. Astfel sunt considerate venituri obtinute din Romania din servicii prestate in afara Romaniei numai veniturile din prestarea urmatoarelor servicii: servicii de management, servicii de consultanta in orice domeniu, servicii de marketing, servicii de asistenta tehnica, servicii de cercetare si proiectare in orice domeniu, servicii de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si servicii prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari, contabili, auditori.

Solutia adoptata prin norme, de limitare a tipurilor de servicii prestate in afara Romaniei care fac obiectul impunerii in tara, a fost consacrata expres in Codul fiscal
prin modificarea acestuia realizata prin Legea 168/2013.

In aceste conditii, pe baza dispozitiilor adoptate prin norme, serviciile de natura celor mentionate de dvs. nu vor intra in sfera celor care fac obiectul impunerii in Romania.

2. Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile veniturile obtinute din Romania insa art. 114 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile.

Din analiza art. 115 din Codul fiscal se poate constata ca nu toate veniturile sunt impozabile in Romania, insa potrivit art. 115 alin. (1) lit. f) comisioanele primite de catre nerezident de la rezident sunt expres enumerate in sfera veniturilor impozabile. In aceste conditii in lipsa unui certificat de rezidenta fiscala venitul platit avand aceasta natura va fi suspus unui impozit in cota de 16% aplicat asupra venitului brut platit.

In prezenta certificatului de rezidenta fiscala vor fi aplicabile prevederile Conventiei care insa nu excepteaza de la impunere in statul de sursa a venitului ci doar stabileste, de regula o cota de impozit inferioara celei de 16%. Potrivit Protocolului incheiat intre cele doua state cu ocazia semnarii Conventiei pentru evitarea dublei impuneri, ratificata prin Legea 5/1992, comisioanele ce provin dintr-un stat contractant si care suint platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acest stat, dar daca beneficiarul efectiv al comisioanelor este rezident al celuilalt stat contractant (prezinta certificat de rezidenta fiscala), impozitul astfel stabilit va fi de 5% din suma bruta a comisioanelor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii prestate de nerezidenti in afara Romaniei. Ce impozit platim?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016